Bussikuski Pekka kertoo, kuinka aggressiivinen matkustaja tarrasi rattiin kesken ajon Loimaalla – KRP: toistaiseksi ei viitteitä terrorismista

Julkaistu:

Uuraisilla ja Loimaalla tapahtui kaksi lähes samanlaista välikohtausta lyhyen ajan sisällä.
Keskusrikospoliisi kertoi aiemmin tänään keskiviikkona, että kahden eri linja-auton matkustajien epäillään hyökänneen kuljettajien kimppuun Uuraisilla ja Loimaalla.

Uuraisten tapaus sattui tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, Loimaan tapaus taas tiistaina iltapäivällä.

Loimaalla bussia kuljettanut Pekka Toivonen kertoo Ilta-Sanomille, että mies astui bussin kyytiin Loimaan asemalta. Toivosen mukaan miehellä ei ollut rahaa, eikä hänen määränpäänsä käynyt selväksi.

– Siinä oli maahanmuuttajan näköinen kaveri. Hän jäi istumaan autoon enkä saanut häntä ulos. En saanut selvää mihin hän olisi ollut menossa. Hän oli sekavan oloinen, vähän aggressiivinen, mutta ei haissut viinalle, Toivonen kertoo.

Ensimmäisenä Pekka Toivosen näkemyksen tapahtumista kertoi Yle.

Lue lisää: Linja-auton matkustaja hyökkäsi kuskin kimppuun – etupenkin matkustajat taltuttivat epäillyn

Toivonen lähti ajamaan miehestä huolimatta. Noin puolen kilometrin päässä Loimaan asemalta mies kävi yllättäen kuljettajan kimppuun.

– Hän tarttui rattiin ja käänsi autoa toiselle kaistalle. Vauhtia ei onneksi ollut paljon. Minua hän ei lyönyt tai mitään sellaista, Toivonen sanoo.

Tilanteessa olisi voinut käydä huomattavasti pahemminkin, sillä toisella kaistalla ajoi vastaantuleva linja-auto. Toivosen bussin peili osui tämän auton takakulmaan.

Alkujärkytyksestä toivuttuaan Toivonen kertoo saaneensa miehen taltutettua bussissa matkustaneen henkilön avustuksella. Välikohtauksen jälkeen mies rauhoittui ja Toivonen ajoi bussin takaisin Loimaan asemalla. Hän soitti sinne myös poliisit.

Tilanne oli Toivosen mielestä hermostuttava ja vähän pelottavakin. Toivosella itsellään ei ole aavistusta siitä, mikä miehen motiivi riehumiseen oli.

– Mitä lie ollut taustalla, hän sanoo.

Poliisi: toistaiseksi ei viitteitä terrorismista

Keskusrikospoliisi tutkii Uuraisten ja Loimaan tapauksia siksi, että ne ovat tapahtuneet usealla eri paikkakunnalla ja silminnäkijöitä on niin ikään monelta eri paikkakunnalta. Lisäksi se selvittää, liittyvätkö kaksi tapausta toisiinsa, tutkinnanjohtaja Sanna Springare kertoo Ilta-Sanomille.

MTV:n mukaan epäillyt miehet ovat kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita. Tähän Springare ei ota kantaa, mutta vahvistaa epäiltyjen olevan noin 30-vuotiaita ulkomaalaisia.

– En kommentoi näitä statuksia, sillä ne eivät ole julkista tietoa. En voi myöskään ottaa kantaa siihen, mistä päin he ovat, hän sanoo.

Springare kertoo, ettei poliisi tässä vaiheessa epäile, että tapahtumiin liittyisi jonkinlainen terroristinen motiivi.

– Tällä hetkellä tutkinnassa ei ole mitään siihen viittaavaa, mutta sitä selvitetään tietenkin taustalla, kun on tällaisesta teosta kysymys.

Springare ei osaa vielä sanoa, aikooko hän vaatia teoista epäiltyjä miehiä vangittavaksi lähipäivinä. Loimaan tapauksen osalta vangitsemisen määräaika on perjantaina.

– Huominen päivä näyttää pitkälti kuinka edetään, hän sanoo.

Uuraisten tapauksen osalta poliisi epäilee liikennetuhotyön yritystä ja tutkii myös sitä, onko bussissa riehunut mies käyttänyt päihteitä. Tällöin kyse voisi olla myös rattijuopumuksesta.

Lisäksi poliisi epäilee lievää pahoinpitelyä, mutta toistaiseksi Springare ei osaa varmuudella sanoa, kuka on ollut ollut pahoinpitelyn kohteena.

Loimaan tapauksen osalta poliisi epäilee liikennetuhotyötä, sillä bussi törmäsi toiseen ajoneuvoon. Lisäksi rikosnimikkeisiin kuuluu liikennerikkomus ja muuta pienempää, Springare sanoo.