Steinerkasvatuksen liiton johtaja pitää väitteitä rokotusvastaisuudesta hämmentävinä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Steinerkasvatuksen liiton johtaja pitää väitteitä rokotusvastaisuudesta hämmentävinä

Julkaistu: 5.12.2018 17:24, Päivitetty 5.12.2018 17:45

– Se, miten perheet suhtautuvat Suomessa lastensa rokottamattomuuteen, ei liity Steiner-kouluun mitenkään, sanoo Steinerkasvatuksen liiton toiminnanjohtaja.

Steinerkasvatuksen liiton toiminnanjohtaja Pia Pale pitää Steiner-kouluun liitettyjä väitteitä rokotusvastaisuudesta hämmentävinä.

THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkö, ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi verkkolehti Uudelle Suomelle tiistaina, että Steiner-kouluissa olisi alhainen rokotuskattavuus.

Palen mukaan Steiner-kouluilla ei ole mitään tekemistä rokottamattomuuden kanssa.

– Se, miten perheet suhtautuvat Suomessa lastensa rokottamattomuuteen, ei liity Steiner-kouluun mitenkään. Linjana on, että Steiner-kouluissa noudatetaan yleistä käytäntöä.

Pale muistuttaa, etteivät koulu puutu perheiden terveyspäätöksiin.

Pale pitää hämmentävänä, että Rudolf Steinerin puheet sata vuotta sitten on kytketty tämän päivän perheiden päätöksiin.

Steinerilaisen maailmankatsomuksen oppi-isä Rudolf Steiner oli aikoinaan kriittinen rokotuksiin.

– Hän oli kriittinen sen aikaisiin rokotuksiin. Täytyy ottaa huomioon, että lääketiede oli silloin aivan eri tasolla kuin nyt sata vuotta myöhemmin.

Sadassa vuodessa on tapahtunut monta lääketieteellistä vallankumousta, Pale lisää.

Puumalainen: olemme kuulleet, että joissakin Steiner-kouluissa on alhaisempi rokotuskattavuus

Esikouluikäisellä lapsella viime viikolla todettu tuhkarokkotartunta toi esille Suomessa paikoin ilmenevän rokotusvastaisuuden. Sairastunutta lasta ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

Tartunnan saanut lapsi asui Luodon kunnassa, Pohjanmaalla. Pohjanmaalla on paljon rokotusvastaisuutta.

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan Suomessa ei ole tarkkoja tilastotietoja lasten rokottamisesta.

– Tiedetään ympäri maailmaa eri maista, että kouluissa joissa on ideologinen antroposofinen tausta, on enemmän rokottamattomia lapsia kuin muissa kouluissa.

THL:n tietoon on Puumalaisen mukaan tullut paikallisten terveysviranomaisten epäilyjä siitä, että lapsia on jätetty rokottamatta.

– Olemme kuulleet eri yhteyksissä, että joissakin Steiner-kouluissa on vähän alhaisempi rokotuskattavuus kuin muissa kouluissa. Tämän enempää tietoa meillä ei ole.

Puumalainen korostaa, että kyse on yksittäisistä havainnoista.

– Emme pysty sanomaan, onko kyseessä laajempi ongelma.

Suomessa tuli viisi vuotta sitten ilmi tuhkarokkoepidemia Sammatin kyläkoulussa Lohjalla. Sammatin kyläkoulu on Suomen ainoa maaseudulla toimiva Steiner-koulu.

Epidemian yhteydessä tuli esille, että Lohjalla vaikuttaa Steiner-yhteisö. Ilmeni, että yhteisön lapsissa rokotusaste oli matala.

Sammatin kyläkoulussa puolet lapsista oli rokottamattomia.

Juttua muokattu 5.12.2018 kello 17.44: Jutun otsikointia ja kärkeä on muokattu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?