Kotimaa

Helsingin käräjäoikeus erotti tuomioistuinta arvostelleen lautamiehen some-käytöksen takia

Julkaistu:

Oikeus piti lautamiehen kannanottoja sosiaalisessa mediassa maallikkotuomarille sopimattomina.
Helsingin käräjäoikeus erotti keskiviikkona antamallaan päätöksellä lautamiehen eli maallikkotuomarin tämän some-käytöksen takia. Lautamiehenä toiminut mies oli esimerkiksi jakanut Twitterissä edelleen viestejä, joissa kutsuttiin ihmisiä mielenosoitukseen oikeustalolle MV-julkaisua koskevan oikeudenkäynnin aikaan.

Oikeuden mukaan hän oli myös arvostellut jutun tuomaria ja luonnehtinut MV-julkaisun perustajan Ilja Janitskinin saamaa tuomiota Twitterissä mielenvikaiseksi ja Youtubessa oikeudenkäyntiä poliittiseksi. Janitskin tuomittiin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen muun muassa MV:ssä julkaistujen rasististen ja loukkaavien kirjoitusten takia. Tuomio ei ole lainvoimainen.

– Mielenvikainen tuomio. Iljalla ja (toisella henkilöllä) ei ollut pienintäkään mahdollisuutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, hän oli oikeuden mukaan muun muassa tviitannut.

Oikeuden mukaan mies arvosteli Helsingin käräjäoikeuden tuomaria julkaisemalla tästä ja toisesta henkilöstä kuvan, jonka päälle oli kirjoitettu pilkallinen teksti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mies kertoi oikeudessa olevansa Reformi-nimisen liikkeen ehdokkaana ensi kevään eduskuntavaaleissa. Liikkeen nettisivujen mukaan sen ehdokkaana toimii myös Janitskin.

Lautamiehen mukaan kyse oli huumorista

Miehen mukaan Twitter-julkaisut oli irrotettu kontekstistaan ja ne sisälsivät sarkasmia ja huumoria. Youtube-videosta hän kertoi, että kyse oli kansalaisjournalismista.

Oikeuden mukaan toiminta oli kuitenkin sopimatonta maallikkotuomarille, ja hänet vapautettiin tehtävistään. Koska lautamiehet ovat osa oikeuslaitosta, oikeuden mukaan lautamiehen on käyttäydyttävä siten, ettei tuomioistuimen riippumattomuus, puolueettomuus ja tasapuolisuus vaarannu.

– Edellä kuvattu toiminta sosiaalisessa mediassa ei ole ollut tasapuolista ja puolueetonta. Hänen suhtautumisensa oikeudenkäytön osallisiin ja Janitskinin oikeudenkäynnin puheenjohtajaan on ollut asiatonta ja epäkunnioittavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maallikkotuomari on kirjaimellisesti maallikko, jonka tehtävä on edustaa kansan oikeustajua tuomioistuimessa. Lautamiehet valitsee kunnanvaltuusto toimikauttaan vastaavaksi ajaksi. Osa oikeuskäsittelyistä käydään lautamieskokoonpanoissa, joissa puheenjohtajana toimii ammattituomari. Jos lautamiehet ovat jutun tuomarin kanssa eri mieltä ratkaisusta, kullakin on yksi ääni ja lopputuloksesta äänestetään. Jos äänet menevät tasan, rikosjutussa voittaa syytetyn kannalta lievempi linja.

Lautamiehen erottaminen on harvinaista. Viime vuosina julkisuuteen on kiirinyt vain yksittäisiä tapauksia, joissa lautamies on erotettu.

Samankaltainen tapaus löytyy ainakin Varsinais-Suomen käräjäoikeudesta vuodelta 2006. Tuolloin erotettu lautamies oli julkaissut netissä vähätteleviä ja solvaavia kirjoituksia.