”Sympaattinen” tatuoitu ruotsalaismies huijasi suomalaisnaiselta Phuketissa 15 000 euroa – ”Olen ollut supertyhmä ja naiivi”

Julkaistu:

Suomalainen nainen siirsi tuhansia euroja yrityksen perustamista varten.
Suomalainen 42-vuotias nainen joutui kieron huijauksen uhriksi Thaimaan Phuketissa.

Hän oli tullut viettämään lomaa entuudestaan tutulle saarelle kuudeksi viikoksi.

Yhtenä päivänä hän tapasi uimarannalla 33-vuotiaan miehen, joka on Ruotsin kansalainen.

– Hän oli sellainen tatuoitu mies, hän vaikutti sympaattiselta. Pystyimme juttelemaan kaikesta. Oli mukava jutella ruotsin kielellä.

 

Istuimme iltaa italialaisessa ravintolassa, taustalla soi ”Besame mucho”.

Nainen huomasi, että heidän elämäntarinoissaan oli paljon yhtymäkohtia. Molemmat olivat lähteneet nuorina kotoa omille teilleen.

Nainen luotti mieheen. Kun mies kertoi, että häneltä oli kännykkä mennyt rikki, nainen antoi tämän käyttöön omansa. Kännykässä olivat myös sähköpostiosoitteet, luottamukselliset pankkitiedot sekä muun muassa lasten kuvia.

– Välillä mies vei hienoon ravintolaan. Istuimme iltaa italialaisessa ravintolassa, taustalla soi ”Besame mucho”.

Nainen suunnitteli oman yrityksen perustamista. Hän kouluttautui mentaalivalmentajaksi ja mietti, että voisi perustaa alan yrityksen Thaimaahan.

Ruotsalainen mies tarjoutui auttamaan. Hän selosti, miten vaikea ulkomaalaisen on perustaa yritystä ja avata tiliä Thaimaassa. Mies antoi tilinumeron, johon nainen voisi lähettää rahat.

Nainen siirsi tililtään miehen osoittamalle tilille yli 10 000 euroa. Rahapyyntöjä tuli lisää.

Mies väitti yhtäkkiä naiselle, että naisen ystävä on pidätetty Bangkokissa, ja että mies on joutunut vankilaan. Rahaa pitäisi saada äkkiä miehen vapauttamiseen. Nainen nosti rahaa ja siirsi ruotsalaismiehen tilille.

 

Olen ollut supertyhmä ja naiivi.

Rahapyynnöt eivät päättyneet tähän, vaan ruotsalaismiesmies halusi vielä lisää rahaa, sillä hänen mukaansa pankki oli veloittanut siirtomaksuja.

Naisen miehen tilille siirtämä summa kohosi lopulta noin 15 000 euroon.

– Olen ollut supertyhmä ja naiivi, nainen tunnustaa.

Miehen hurmaava käytös muuttui uhkaavaksi, kun nainen ei suostunut allekirjoittamaan pankissa tarvittavia dokumentteja.

Naisen epäilykset olivat heränneet. Hän otti suomalaiseen pankkiin yhteyttä. Rahansiirto on sittemmin jäädytetty. Nainen sai selville, että ennen tilin jäädyttämistä mies oli tehnyt tililtä isoja nostoja.

Alkuperäisestä tilisiirrosta on noin puolet jäljellä.

Nainen on ottanut yhteyttä suurlähetystöön. Hän on tehnyt myös rikosilmoituksen paikalliselle poliisille.

Suurlähetystö vahvistaa

Konsulina Suomen Bangkokin-suurlähetystössä toimiva Raimo Pahkasalo vahvistaa Ilta-Sanomille, että kerrotun kaltainen huijaustapaus on lähetystön tiedossa.

– Meidän tietoon tulevissa tapauksissa pyrimme auttamaan ja huolehtimaan siitä, että henkilö tietää oikeutensa ja osaa olla yhteydessä oikeisiin viranomaisiin, Pahkasalo sanoo.

Hän korostaa, että petoksen kaltaisten rikosepäilyjen selvittäminen kuuluu Thaimaan poliisille.

– Emme voi puuttua Thaimaan viranomaisten toimintaan tai toimia esimerkiksi asianajajan roolissa. Mutta pystymme kertomaan, kuinka henkilö voi itse auttaa itseään.

 

Tietty ylivarovaisuus kannattaa aina olla, kun vieraassa valtiossa alkaa mitään sopimuksia tehdä.

Pahkasalon mukaan lähetystö ja nainen ovat olleet tiiviisti yhteydessä tapauksen vuoksi. Yhteydenpito Bangkokin-lähetystön kanssa on tapahtunut puhelimen välityksellä, sillä nainen on itse maan eteläosassa.

Selvittämisessä ovat auttaneet myös muualla maassa toimivat kunniakonsulaatit. Suomen lähetystö tarjoaa apuaan kykynsä mukaan, mutta esimerkiksi tulkkina toimimiseen sen resurssit eivät riitä.

Pahkasalon mukaan huijatuksi kerrottu summa kuulostaa poikkeuksellisen isolta.

– On totta, että kyse on aika suuresta summasta, enkä ole itse neljän vuoden aikana tällaiseen törmännyt.

Pienempiä varkauksia ja huijauksia tapahtuu Thaimaassa siinä missä muuallakin.

– On selvää, että Thaimaassakin tällaista esiintyy, ja aina kannattaa olla äärimmäisen tarkkana siitä, mihin ryhtyy. Tietty ylivarovaisuus kannattaa aina olla, kun vieraassa valtiossa alkaa mitään sopimuksia tehdä, Pahkasalo neuvoo.

– On hirveän tärkeää, että kaikessa, mihin ryhtyy, on riittävä lainopillinen tuki takana. Täällä myös kielimuuri voi vaikeuttaa asioiden hoitamista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt