Mies harrasti seksiä 13-vuotiaan kanssa toisen miehen ollessa vieressä – Käräjäoikeus tuomitsi raiskauksesta, hovioikeus oli eri mieltä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mies harrasti seksiä 13-vuotiaan kanssa toisen miehen ollessa vieressä – Käräjäoikeus tuomitsi raiskauksesta, hovioikeus oli eri mieltä

Julkaistu: 4.12.2018 22:37

Tyttö puhalsi 1,35 promillea, mutta ei ollut hovioikeuden mukaan avuttomassa tilassa.

Syyskuussa 2017 joukko nuoria vietti iltaa soluasunnossa Savonlinnassa. Illan aikana 13-vuotias tyttö päihtyi voimakkaasti ja kaulaili paikalla olleita miehiä.

Ensimmäistä kertaa tapaamalleen, muita paikalla olijoita selvästi vanhemmalle 24-vuotiaalle miehelle tyttö kertoi tarvitsevansa 50 euroa ja kysyi, saisiko hän seksistä sen verran.

Illan aikana käydyissä keskusteluissa oli tullut ilmi tytön ikä.

Mies ja tyttö menivät yhdessä yhteen soluasunnon makuuhuoneista. Sinne tuli myös huoneen haltija, tapahtumahetkellä 19-vuotias mies, jota tytön ystävä oli vaatinut menemään paikalle varmistamaan, ettei 24-vuotiaan miehen ja tytön välillä tapahdu mitään sopimatonta.

Huoneen ovi meni lukkoon ja huoneen haltija keskittyi tietokoneeseensa ja puhelimeensa. Hänen selkänsä takana tyttö ja toinen mies juttelivat. Sen jälkeen tyttö riisui itse ainakin paitansa. Hän ja mies olivat sukupuoliyhteydessä.

Kun toinen paikalla ollut mies huomasi tämän, hän meni paniikkiin eikä puuttunut tilanteeseen mitenkään. Myöhemmin järkyttynyt ja shokissa ollut tyttö kertoi muille iltaa viettäneille tulleensa raiskatuksi ja ettei saanutkaan rahaa. Paikalle tullut poliisi puhallutti häneltä 1,35 promillea.

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1993 syntyneen miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, raiskauksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Käräjäoikeuden mukaan teko täytti raiskauksen tunnusmerkit siksi, että uhri oli alkoholin vaikutuksen takia kykenemätön puolustamaan itseään ja ilmaisemaan tahtoaan, ja tätä tilaa tekijä käytti hyväksi. Uhkailusta ja pakottamisesta ei ollut kyse.

Vuonna 1997 syntynyt mies tuomittiin avunannosta törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja raiskaukseen sekä huumausaineen käyttörikoksesta vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Miesten tuli korvata tytölle yhteensä 12 000 euroa kärsimyksestä ja traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Molemmat miehet valittivat Itä-Suomen hovioikeuteen ja vaativat seksuaalirikoksiin liittyvien syytteiden ja korvausvaatimusten hylkäämistä. Raiskauksesta tuomittu mies kertoi, ettei ollut tiennyt tytön ikää ja että seksi tapahtui tämän aloitteesta ja ettei alkoholi heikentänyt tytön kykyä ilmaista omaa tahtoaan.

Syyttäjä teki vastavalituksen ja vaati käräjäoikeuden määräämän raiskausrangaistuksen korottamista.

Hovioikeuden ratkaistavaksi jäi, oliko tyttö päihtymyksen vuoksi sellaisessa avuttomassa tilassa, ettei hän kyennyt muodostamaan tai ilmaisemaan omaa tahtoaan tai puolustautumaan, ja harrastiko mies hänen kanssaan seksiä tätä tilaa hyväksikäyttäen.

Hovioikeuden mukaan tytön käyttäytyminen illan aikana viittaa siihen, että hän oli humalastaan huolimatta toimintakykyinen, eikä avuttomassa tilassa. Tyttö ilmoitti oven ulkopuolella kyselleelle kaverilleen kaiken olevan hyvin.

Hovioikeus hylkäsi Mika Markus Kristian Kankkusen raiskaussyytteen, mutta jätti voimaan tuomion törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Hovioikeus piti ennallaan myös kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistuksen, sillä Kankkusen teko oli lapsen kehityksen kannalta hyvin vahingollinen ja vaarallinen, eikä tytön aloitteellisuus vaikuta rangaistukseen.

Teon vahingollisuutta lisäsi se, että paikalla oli kolmas henkilö. Miestä oli myös kehotettu jättämään tyttö rauhaan.

Mies jäi yksin korvausvastuuseen, mutta summa aleni 2 000 eurolla.

Hovioikeus hylkäsi huoneessa olleen toisen miehen syytteet avunannosta raiskaukseen ja lapsen törkeään seksuaaliseen hyväksikäyttöön, koska ei katsonut tämän tahallisesti edistäneen rikosta. Mies oli esimerkiksi aiemmin illan aikana kertonut Kankkuselle tytön iän ja yrittänyt poistaa tytön asunnostaan.

Toisen miehen rangaistukseksi jäi yhteensä 54 euron päiväsakot huumausaineen käyttörikoksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?