Aviomies ilmoitti jouluaattona lähtevänsä kylään äidin luokse – anoppi paljasti lopulta karun totuuden

rac

Julkaistu:

Erot ovat toisinaan hyvin karuja ja jättävät pitkäaikaiset arvet.
Ilta-Sanomat kertoi aiemmin tällä viikolla, kuinka tulisi menetellä siinä tilanteessa, jos on päättänyt jättää puolisonsa. Se, missä tilanteessa ja millä sanoilla erosta kertoo, merkitsee paljon erityisesti jätetylle osapuolelle, pariterapeutit muistuttivat.

Esimerkiksi puolison jättäminen tekstiviestillä tai pitkään jatkuneen kaksoiselämän paljastuminen voivat traumatisoida ex-kumppanin ja vaikeuttaa pitkään myös hänen tulevia parisuhteitaan.

Juttu kirvoitti Ilta-Sanomien lukijoilta runsaasti kertomuksia siitä, miten kaikkia eroja heidän omassa elämässään ei todellakaan ole hoidettu parhaimmalla mahdollisella tavalla. Joukossa on useita kuvauksia siitä, miten pitkä suhde tai avioliitto on päättynyt tylysti ja yllättäen. Lukijoiden tarinoissa kumppani on jätetty lapulla, tekstiviestillä, Facebookissa ja esimerkiksi laittamalla toinen henkilö viestinviejäksi. Osa on jäänyt yllätyseron tultua aivan tyhjän päälle.

 

Muuttopäivänä uusi mies astui taloon ja alkoi muun muassa kaataa puita tontin reunalta ja kokata keittiössä ex-perheelleni ruokaa.

Lähes kahdeksan vuoden avioliitto päättyi yllättäen, kun ex-puolisoni ilmoitti maanantai-iltana jälkiruoan jälkeen jättävänsä minut. Asuimme toisella puolella maapalloa. Keskiviikkona hän oli jo lentokoneessa matkalla kohti Eurooppaa. Ainoa kommentti oli ”pärjäile”. Olin jättänyt oman työpaikkani muuttaessamme ulkomaille, jotta puolisoni voisi toteuttaa itseään. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin pärjäillä.

Ex-mieheni lähti eräänä jouluaattona käymään äitinsä luona – ja jäi sille tiellensä. Minä ja 2-vuotias poikamme jäimme ihmettelemään kotiin. Seuraava uutinen, jonka miehestä ex-anopin kertomana kuulimme, oli se, että hän oli muuttanut toiseen kaupunkiin uuden naisystävänsä ja tämän kahden lapsen luokse. Oikeaa selitystä miehen käytökselle en koskaan saanut.

Muun muassa tällaisia kokemuksia nousi esille, kun Ilta-Sanomien lukijat kertoivat kokemistaan karuista eroista.
  • Oheisella videolla lisää IS:n lukijoiden kokemuksia tylyistä eroista.
Eron hoitaminen oikealla tavalla on parisuhteen ammattilaisten mukaan kuitenkin tärkeää myös eroa haluavalle osapuolelle. Pari- ja perheterapeutti Heli Pruukin mukaan jättäjälle huono ero voi jäädä ikuisesti keskeneräiseksi asiaksi, mikä heikentää omaa vointia ja haittaa myös uutta parisuhdetta.

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen varoittaa seurauksista myös lapsille.

– Toisen tarpeeton loukkaaminen hetken ajattelemattomuudesta voi johtaa pitkittyneeseen riitelyyn. Hinta on kova, jos siitä seuraa kymmenen vuoden vihanpito ja vaikeudet yhteisvanhemmuudessa, Vaaranen huomauttaa.

 

Puolisoni jätti lapun keittiön pöydälle ja kertoi muuttaneensa uuden kumppaninsa luokse. Hän koki vielä tarpeelliseksi kertoa, ettei itse asiassa ikinä rakastanut minua.

Tutkimusten mukaan se, miten aikuiselämän tärkeimmästä ihmissuhteesta eli parisuhteesta erotaan, vaikuttaa todella paljon eron sovinnollisuuteen ja puolison toipumiseen.

Parhaimmassa tapauksessa ihminen puhuu eroajatuksista kumppaninsa kanssa jo siinä vaiheessa, kun niitä alkaa tulla ja asialle voisi vielä tehdä jotain.

Kun itse lopulta on varma siitä, että haluaa eron, olisi hyvä jaksaa ajatella tilannetta myös kumppanin kannalta. Asiasta pitäisi kertoa ja keskustella rauhallisessa tilanteessa kahden kesken ja ajan kanssa. Jättäjän pitäisi olla valmis jäämään ex-kumppaninsa tueksi edes hetkeksi ja ottamaan vastaan tämän tunteet.

Se, mitä tilanteessa sanoo, merkitsee paljon. Pruuki kehottaa kertomaan, miten rakas toinen on ollut, mutta myös, miksi on nyt itse päätynyt eron kannalle.

– On puhuttava minä-viestein eli mitä itse koen ja tarvitsen. Ei kannata perustella eroa sillä, että kumppani on sellainen kuin on. Sillä ei ole enää merkitystä ja se voi johtaa turhaan riitelyyn.

 

Kaveri soitti ja ihmetteli, kun silloinen poikaystäväni oli päivittänyt Facebookiin olevansa parisuhteessa toisen naisen kanssa.

Myös Vaaranen kannustaa kertomaan eron syyn, välttämään epäselviä viestejä ja jättämään mahdolliset uudet kumppanit tilanteen ulkopuolelle.

Loukkaava ja mitätöivä puhe toisesta etenkin miehenä tai naisena voi vaikuttaa pitkään tuleviin suhteisiin.

Pruukin mielestä toisen jättäminen äkisti ja muuten kuin kasvotusten kertoo siitä, että eroa haluavan on vaikea kohdata toisen tunteet ja reaktiot sekä oma syyllisyydentunteensa.

Eroa halunneen kannattaa toimia maltillisesti myös erosta kertomisen jälkeen. Ex-kumppanin kanssa on sovittava yhdessä, miten ja milloin kerrotaan lapsille ja muille ihmisille. Ei esimerkiksi pidä välittömästi merkitä itseään eronneeksi Facebookiin tai julistaa uutta parisuhdetta.

Eroon saa ulkopuolista apua esimerkiksi Vaarasen ja Pruukin työnantajilta Väestöliitolta ja Suomen evankelisluterilaisen kirkon perheneuvonnasta.

Tässä artikkelissa annetut ohjeet eivät päde eroamiseen sellaisista parisuhteista, joissa on väkivaltaa tai muuta uhkaa.

Tällaisia kokemuksia Ilta-Sanomien lukijoilla oli:

Yhtenä päivänä 14 vuoden liiton jälkeen mies tuli töistä kotiin ja kertoi olevansa tosi helpottunut. Kun ihmettelin syytä, mies kertoi päättäneensä edellisenä päivänä, että eroaa minusta. Hiukan hämmästyneenä kysyin syytä. Se oli minun aiheuttamani ahdistus hänelle. Pian kuitenkin selvisi, että hän muutti suoraan naispuolisen esimiehensä ja tämän tyttären luokse. Alakouluikäisille lapsillemme mies pyysi sanomaan terveiset, että ei pidä surra, heistä ei ole kukaan eronnut.

Miesystävä lähti reissuun tapaamaan sukulaistaan ulkomaille. Saattelin hänet hyvillä mielin asemalle, annoin lähtöpusut ja toivotin hyvää matkaa. Varmistin, että onhan tuliaiset mukana. Se olikin viimeinen kerta, kun näimme. Mies oli todellisuudessa menossa tapaamaan morsiantaan kyseiseen maahan ja naimisiin. Sen täytyi olla sovittu juttu, jota oli järjestelty selkäni takia vähintään kuukausia. Tieto naimisiinmenosta tuli sähköpostilla.

Lähdin helmikuisena lauantaiaamuna kauppaan mieheni jäädessä kotiin. Kun tulin takaisin, hän odotti pihalla toppapuku päällä ja auto käynnissä. Kun kysyin, että mihin hän oli lähdössä, hän kertoi muuttavansa pois. Syyksi hän kertoi, että minä olin tehnyt sitä ja tätä. Tosiasiassa hän muutti takaisin exänsä luokse. Jälkikäteen muistan vain, miten naurettavalta hän näytti siinä viininpunaisessa toppapuvussa ja aina tuntuu vaan paremmalta.

 

Lomalta hän lähetti tekstiviestin, että on rakastunut ja nyt erotaan.

Seurustelukumppanini järjesti bileet kotonaan. Paikalle hän oli kutsunut myös uuden tyttöystävänsä, josta minulla ei ollut aavistustakaan. Minulle hän suositteli uudeksi poikakaveriksi erästä miestä ystäväpiiristään. Seurustelukumppanini mielestä tällä ystävällä ja minulla oli paljon yhteistä, muun muassa pidimme musiikista. En jäänyt bileisiin.

Vaimo ilmoitti rakastuneensa toiseen mieheen. Päätimme, että minä muutan pois ja lapsemme sekä hän jäävät asumaan taloomme. Muuttopäivänä uusi mies astui taloon ja alkoi muun muassa kaataa puita tontin reunalta ja kokata keittiössä ex-perheelleni ruokaa.

Nuorempana seurustelin erään miehen kanssa. Eräänä päivänä hän sanoi, että meidän on puhuttava suhteestamme, mutta puhutaan vasta huomenna. Vielä samana iltana näin hänen nettiprofiilistaan, että hän oli ”sinkku”. Kysyin, että eikös sulla ole tyttöystävä. Olimme siis tietämättäni jo eronneet!

Puolisoni jätti lapun keittiön pöydälle ja kertoi muuttaneensa uuden kumppaninsa luokse. Myöhemmin hän koki vielä tarpeelliseksi kertoa, ettei itse asiassa ikinä rakastanut minua. Meillä oli kaksi pientä lasta.

Puolisoni rakastui työkaveriinsa ja lähti tietämättäni tämän kanssa lomalle. Sieltä hän lähetti tekstiviestin, että hän on rakastunut ja nyt erotaan.

Kaveri soitti ja ihmetteli, kun silloinen poikaystäväni oli päivittänyt Facebookiin olevansa parisuhteessa toisen naisen kanssa. Itse en ollut tätä kerennyt vielä nähdä. Aamulla hän oli vielä lähtenyt minun vierestäni samasta sängystä. Ei ikinä perustellut tätä toimintaansa millään tavalla – ja en kyllä kysynytkään. Löin välit poikki sillä sekunnilla.

Suurin osa kertomuksista on kerätty ja lyhennetty Ilta-Sanomien verkkosivuilla käydystä keskustelusta. Osa on lähetetty toimittajalle suoraan.

Onko sinulla kokemuksia huonosti hoidetuista eroista? Keskustele oheisessa kommenttiosiossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt