Kotimaa

Seitsemän puoluejohtajaa kertoo kirjoista, jotka antavat heille toivoa – arvaatko, kuka valitsi Tarun sormusten herrasta?

Julkaistu:

Maailmassa on paljon hyvää. Puoluejohtajat valitsivat toivoa herättävän kirjan.
Kaipaatko inspiroivaa luettavaa ja syvällistä sisältöä? Poimi puoluejohtajien vinkeistä mieleisesi ja nouda lukuelämys vaikkapa kirjastosta!


Rauhannobelisti muutti maailmaa ilman väkivaltaa

 • Nelson Mandelan elämäkerta: Pitkä tie vapauteen (WSOY)
”Mandelan elämäkerta kertoo hyvin poikkeuksellisesta ihmisestä, joka osoittaa esimerkillään, että maailmaa voi muuttaa ilman väkivaltaa ja väkivaltaa vastustaen. Se edellyttää, että on valmis laittamaan itsensä likoon suuren tavoitteen puolesta. Nelson Mandela kuvaa oman henkilöhistoriansa kautta yhden maailman epäoikeudenmukaisimman systeemin murtumista, apartheid-politiikan tuhoutumista. Varsinkin vaikeina hetkinä kirjasta saa paljon toivoa ja uskoa siihen, että vaikeimmissakin tilanteissa on löydettävissä ulospääsytie. Mandelan suuruutta ja hyvin poikkeuksellista asennetta kuvaa se, että kaikesta kärsimästään epäoikeudenmukaisuudesta huolimatta katkeruus ei koskaan ottanut otetta. Minulle tämä kirja osoittaa, että jokainen ihminen voi halutessaan tehdä hyvää ja muuttaa maailmaa.”


Positiivinen viesti maailman tilasta

 • Hans Rosling, Ola Rosling ja Anna Rosling Rönnlund: Faktojen maailma. Asiat ovat paremmin kuin luulet (Otava)
”Joudun työni puolesta matkustamaan paljon. Vaikka matkustaminen on raskasta, ovat matkat usein antoisia ja eri ihmisten tapaaminen on jännittävää. Tämä on myös haastanut omaa maailmankuvaani, sillä usein katsomme maailman tilannetta liian kapean uutiskulman läpi. Osittain siksi tykästyin Hans Roslingin kirjaan. Haimasyöpään kuolleella kansainvälisen terveyden professorilla on viimeisessä kirjassaan positiivinen viesti. Hän osoittaa ansiokkaasti useiden tilastojen ja faktojen avulla, miten maailma oikeasti on parempi paikka kuin mitä usein luulemme. Hän haastaa lukijan muuttamaan omaa ajatteluaan, ja se on juuri sellainen kirja, joka auttaa hahmottamaan pidemmän aikavälin muutoksen hektisessä maailmassamme. Siitä saan pitkillä lennoilla innostusta yhteisten asioiden hoitoon.”


Fantasiaklassikossa ei luovuta toivosta

 • J. R. R. Tolkien: Taru sormusten herrasta (WSOY)
”Tolkienin mestariteos käsittelee paljolti nimenomaan toivoa ja epätoivoa. Pahan voimat vaikuttavat kirjan tarinassa ylivertaisilta, ja ainoa toivo niiden voittamiseksi näyttäisi olevan käyttää niiden omaa asetta, mahtisormusta. Mutta viisaimmat tietävät, ettei pahaa voi kukistaa pahalla. Siksi ennalta-arvaamaton pieni hahmo, hobitti Frodo, saa lopulta vastuulleen koko maailman kohtalon ratkaisevan tehtävän tuhota sormus. Lopulta hyvä voittaa, koska toivosta ei luovuttu toivottomassakaan tilanteessa.”


Teos orjista ja orjakauppiaista

 • Yaa Gyasi: Matkalla kotiin (Otava)
”Matkalla kotiin kertoo kahden sukuhaaran tarinaa 250 vuoden ajalta. Sen ytimessä on orjuus ja orjuuden pitkät yhteiskunnalliset jäljet. Vaikka kirjassa käsitellään erittäin rankkoja aiheita ja monia traagisia ihmiskohtaloita, onnistuu Gyasi kertojan lahjoillaan samalla luomaan todella koskettavan ja monia ajatuksia herättävän tarinan eri sukupolvien yhteyksistä ja yhteen kietoutuneista ihmiskohtaloista. Minusta hänen tarinoissaan on jotain vahvasti toivoa antavaa tavassa, jolla tarinoissa tuodaan esille, kuinka läpi sukupolvien ihmisten tärkeimmät motiivit ovat liittyneet rakkauteen ja paremman tulevaisuuden rakentamiseen.”


Länsimaisen kulttuurin juurilla

 • Vishal Mangalwad: Kirja, joka muutti maailmasi (Päivä)
”Kirja on mielenkiintoinen katsaus länsimaisen kulttuurin juurille henkilöltä, joka ei ole itse elänyt sen keskellä. Mangalwadi käy läpi Raamatun vaikutusta yhteiskunnallisiin ja poliittisiin instituutioihin sekä länsimaiseen kulttuuriin. Kristinuskon vaikutuspiirissä kasvaneille jää aika usein ymmärtämättä, miten suuri juutalais-kristillisten arvojen kulttuuria kannatteleva voima on. Kirjassa pohditaan Raamatun vaikutusta ihmisoikeuksien, hyvinvoinnin ja esimerkiksi koko koulutusjärjestelmän syntymisessä. Mielenkiintoinen on myös luku, jossa pohditaan nykykirjallisuuden sankarikäsityksen muotoutumista Raamatun Uuden testamentin päähenkilön mukaan. Kirja auttaa näkemään toivon lähteelle.”


Elämää 1900-luvun alun varsovassa

 • Isaac Bashevis Singer: Isäni seurakuntaa (Tammi)
”Nobel-kirjailija Isaac B. Singer vie kirjassaan lapsuutensa Varsovaan, 1900-luvun alkuun. Hänen isänsä on juutalainen hasidirabbi, ja heidän kodissaan toimii juutalainen tuomioistuin. Ovesta tulee kaikkina vuorokaudenaikoina kaikenlaisia ihmisiä – yksi tarvitsee testamenttia, toinen hakee avioeroa, kolmas ratkaisua naapuririitaan. Ovi käy ja pieni poika painaa tämän kaiken sydämeensä. Lukiessani kirjaa tulen aina hyvälle tuulelle siitä, miten vaikeatkin riidat voidaan ratkaista ja miten hyvä sovittelu on sellaista, että kaikki osapuolet voimaantuvat. Rauhan rakentamista ei maailmassa ole liikaa.”


Kirja elämästä ja kuolemasta

 • Ulla-Carin Lindquist: Ken voi airoitta soutaa (WSOY)
”On todella vaikuttavaa, että ihminen voi olla niin vahva, vaikka tietää kuolevansa. Tv-toimittaja Ulla-Carin Lindquist sai tietää sairastavansa ALS-tautia, josta ei voi parantua. Kirja on kirjoitettu hänen lyhyen sairautensa aikana. Hänellä oli mies ja neljä lasta. Kirja saa ajattelemaan elämää ja mikä siinä oikeasti on tärkeää. Olla läsnä tässä ja nyt itselleen, mutta myös lähimmäisilleen. Ja että uskaltaa elää, vaikka tietää kuolevansa. Kirjassa ilo ja suru vuorottelevat rakkauden ja huumorin kanssa, kaiken vaikean keskellä. Lämminhenkinen keskustelu on arvokasta.”

IS tavoitteli juttua varten myös Juha Sipilää (kesk) ja Jussi Halla-ahoa (ps), jotka eivät ehtineet vastata.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt