Kotimaa

Kansalaisaloite: Tavalliselle kansalaiselle vain tähtisadetikku, muiden rakettien hallussapito rangaistavaksi – Suomen Lääkäriliittokin vaatii laajaa ilotulitekieltoa

Julkaistu:

Ilotulitteet
Suomen suurimman ilotulitefirman toimitusjohtaja Niila Rajala haukkuu 14 järjestön kansalaisaloitteen rakettien kieltämiseksi ”trollaukseksi”.
Allergia-, iho- ja astmaliitto, Helsingin Eläinsuojeluyhdistys HESY, Kuuloliitto, Näkövammaisten liitto, Opaskoirayhdistys, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, Suomen Eläinlääkäriliitto, Suomen Eläinoikeusjuristit, Suomen Hippos, Suomen Kennelliitto, Suomen Kissaliitto, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Palovammayhdistys ja Suomen Ratsastajainliitto.

Nämä 14 järjestöä vaativat ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämistä tuoreessa kansalaisaloitteessa.
  • Yllä olevalta videolta näet itsenäisyyspäivän juhlailotulituksen viime vuodelta.
Kansalaisaloitteen keskeinen sisältö on se, että ilotulitteiden haitat ylittävät hyödyt reippaasti. Ne sytyttävät vuosittain noin sata tulipaloa ja aiheuttavat silmävammoja, kuulovammoja ja palovammoja ihmisille.

Lisäksi niistä aiheutuu stressiä lukuisille eläimille, kuten kissoille, koirille, hevosille. Jopa päiväkausiksi, koska ilotulitteiden käyttöaikaa ei läheskään aina noudateta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Järjestöjen tavoitteena on, että rakettien hallussapito muuttuisi rangaistavaksi tammikuusta 2022 alkaen. Sen jälkeen ilotulituksia saisivat järjestää ainoastaan ammattimaiset, luvan saaneet ilotulittajat.

Aloitteessa huomautetaan, ettei kuluttajakäytön kielto kuitenkaan koskisi niin sanottuja F1-luokan ilotulitteita, joissa melutaso on merkityksetön ja vaara erittäin vähäinen. Tähän luokkaan kuuluvat muun muassa tähtisadetikut.

”Ilmankin ilotulitteita pärjätään”

Suomen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila selittää, että Lääkäriliitto päätti lähteä kansalaisaloitteeseen, jotta ilotulitevammoista päästäisiin vihdoin eroon.

Vuosikausien valistustyöllä silmävammojen määrä on saatu laskemaan, mutta määrässä ei näytetä pääsevän nykyistä, noin 10–20 vuosittaista silmävammaa, alemmas.

Ei, vaikka ilotulituksiin tuli suojalasipakko ja 18 vuoden ikäraja jo vuonna 2009.

Rajoituksista ja valistuksesta huolimatta kolmasosa vammautuneista on alaikäisiä. Ilotulitteita ammutaan yhä kädestä, ilman suojalaseja ja miten sattuu.

– Minusta kymmenen vuoden kokemus riittää osoittamaan, että vaikka ajatus oli hyvä, se ei toimi. Pakko ei tietenkään ole monessakaan asiassa paras konsti, mutta tässä tässä tapauksessa tuntuu, että se on ainoa keino.

Halila korostaa, että kielto koskisi nimenomaan kuluttajia, sillä ongelmat ovat siellä. Ammattilaisten järjestämät ilotulitukset pysyisivät yhä kansan ilona.

– Ammattilaiset osaavat järjestää ilotulitukset turvallisesti ja laadukkaasti. Kyllä minustakin oli hienoa, kun Suomi 100 -vuotta juhlittiin näyttävin ilotulituksin.

Halila ei kuitenkaan keksi mitään syytä, minkä vuoksi yhteiskunnan pitäisi vain hyväksyä nykyinen määrä ilotulitevammoja, kun ratkaisu niiden vähentämiselle on olemassa.

– Eivät ilotulitteet ole kansalaisille mikään pakollinen asia, tässä maassa pärjätään ilmankin.

Toimitusjohtaja: Tarkoitushakuista trollausta

Tuore kansalaisaloite ei ilahduta pätkääkään Suomen suurimman ilotulitefirman, Suomen Ilotulitus Oy:n toimitusjohtaja Niila Rajalaa.

Jos kansalaisaloite saavuttaisi tavoitteensa ja kuluttajamyynti loppuisi, se tietäisi mullistusta ilotulitebisnekselle.

Rajala kertoo, että vaikka he järjestävät vuosittain noin 300 ammattimaista ilotulitusnäytöstä, silti noin 90 prosenttia yrityksen liikevaihdosta tehdään kuluttajamyynnissä.

Rajalan ääni pysyy tasaisen rauhallisena, mutta puheen sisällöstä päätellen hän on tuohduksissa.

– Siinä aloitteessa on hyvin paljon tuulesta temmattuja väittämiä, jotka olisi voinut tarkistaa helposti alan toimijoilta. Tuntuu, että järjestöt käyttävät kansalaisaloitetta tarkoituksenhakuiseen trollaukseen.

Rajalaa suututtaa se, että kansalaisaloitteessa kerrotaan ilotulitteiden valmistuksessa käytettävän lapsityövoimaa. Tällä viitataan eritoten Kiinaan, mistä myös Suomeen tuotavista ilotulitteista valtaosa on peräisin.

– Meillä on kaikissa toimittajasopimuksissa kaikki mahdolliset YK:n ja WHO:n ja muiden instanssien eettiset pelisäännöt, joihin toimittajat sitoutuvat. Olemme kiertäneet monia tehtaita, emmekä ole koskaan nähneet lapsityövoimaa, Rajala selostaa.

Vammoja yleensä suojalasittomille

Ei ilotulitealakaan seiso haittojen edessä tumput suorina. Rajala kertoo Suomen Ilotulitus Oy:nkin pyrkivän ehkäisemään niitä monin keinoin.

Esimerkkinä hän mainitsee lähipäivinä julkaistavan opetusvideon, jossa neuvotaan, kuinka koiranomistajat voivat varautua vuodenvaihteen paukutteluun.

– Ohjeistus on tehty yhteistyössä eläintenkouluttajan kanssa, Rajala kertoo.

Myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on ahkera valistaja. Työ ei ole ollut turhaa, sillä vaikka silmävammoja syntyy vuosittain, suuri osa niistä on lieviä.

Rajala sanoo, että sellaista uuttavuotta, jolloin ei tapahtuisi yhtään onnettomuutta, tuskin nähdään koskaan.

Juhlahumussa ihminen on altis virheisiin, tai kuten Rajala muotoilee, ”ilotulitteita myydään paljon ja ihmisillä on erilaisia toimintamalleja”.

– Sen tilastotieteen pohjalta on vaikea nollaan onnettomuuteen päästä.

Lähelle kuitenkin päästäisiin, jos ilotulitteiden ampujat ja katsojat muistaisivat suojalasit. Esimerkiksi vuodenvaihteessa 2017–2018 ilotulitteet aiheuttivat sairaalahoitoa vaatineita silmävammoja 11 henkilölle, ja vain yksi heistä oli käyttänyt suojalaseja.

– Kaikki sellaiset vammat, jotka olisivat estettävissä pelisääntöjä noudattamalla, ovat täysin turhia. Kyllä mekin teemme joka vuosi kovasti töitä sen eteen, että ihmiset muistaisivat ilotulitteiden kanssa oikeat asiat.

Ota kantaa

Aiotko ampua tänä vuonna ilotulitteita?

Kyllä 54% Ei 46%
Ääniä yhteensä 20791

Tavoitteena 50 000 nimeä

1. 14 järjestön kansalaisaloitekampanja on nimeltään ”Rajat räiskeelle”.

2. Nimienkeruu kansalaisaloitteeseen alkoi tiistaina 4.12.2018 ja se päättyy 4.6.2019.

3. Jotta kansalaisaloite pääsee eduskuntakäsittelyyn, sen on kerättävä vähintään 50 000 äänioikeutetun suomalaisen allekirjoitukset kuuden kuukauden aikana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt