”Elämä ehti mennä aivan päin helvettiä” – Elli, 22, kadotti orastavan otteen omaan elämään, mutta sitten alkoi kolmivuotinen taistelu - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Elämä ehti mennä aivan päin helvettiä” – Elli, 22, kadotti orastavan otteen omaan elämään, mutta sitten alkoi kolmivuotinen taistelu

Julkaistu: 4.12.2018 8:20

Elli Hiekkanen, 22, kadotti elämänhallinnan ja haki apua. Syrjäytyminen oli lähellä.

Kesällä 2015 Elli Hiekkasen asiat olivat sekaisin. Hän oli muuttanut vuotta aiemmin Äänekoskelta Turkuun. Datanomiopintoja oli takana vuoden verran, ja syksy kolkutteli ovelle.

– Mulla oli kämppä ja koulu ihan kunnossa. Rahatilanne oli äärimmäisen huono. Koko kesänä rahaa ei tullut mistään. En osannut hallita rahankäyttöäni missään vaiheessa.

  • Yllä olevalla videolla Elli Hiekkanen kertoo taistelustaan syrjäytymistä vastaan.

Elli haki apua ensin Vamos Turun eronneiden vanhempien lapsille tarkoitetusta ryhmästä ja pääsi yksilövalmennukseen.

Se on Diakonissalaitoksen Vamoksen toimintatapa. Nuorelle etsitään nopeasti valmentaja tai mentori. Ellin valmentajana toimii Kristiina Lindstedt.

Vastoinkäymisiä tulee elämässä väistämättä. Elli Hiekkanen (vas.) kertoo toipuvansa nykyään nopeasti. Oikealla kuvassa Ellin valmentaja Kristiina Lindstedt Vamos Turusta.

Elli ja Kristiina istuvat Yliopistonkadulla sijaitsevan Vamos Turun toimiston sohvalla. Elli kertoo tarinaansa ja Kristiina täydentää. Jos toinen ei muista, niin toinen auttaa.

– Elli tarttui tosi hyvin tuumasta toimeen. Se on ollut aina Ellin vahvuus, koko matkan ajan. Jos on ollut asioita, jotka eivät ole menneet putkeen, niin olemme nostaneet niitä yhdessä esiin. Elli on käärinyt hihat ja alkanut hommiin, valmentaja Kristiina kertoo.

Huonoja päiviä ja viikkoja on ollut. Merkittävää on Ellin mukaan se, että takaisku ei enää iske maihin pitkäksi aikaa.

– Nykyään ponnahdan nopeasti takaisin.

Valmentaja Kristiina Lindstedt (vas.) kyselee Elli Hiekkaselta, miten loppusuoralla olevien opiskelujen kanssa sujuu.

Turussa Vamos-toiminta alkoi vuonna 2015. Helsingin Diakonissalaitos keskitti tuolloin toiminnan 12–19-vuotiaiden lasten tukemiseen. Muissa kaupungeissa toiminta oli keskittynyt 16–29-vuotiaisiin, mutta Turku kaipasi tukea teini-ikäisille.

Elli sai tukea ensin syksystä 2015 kevääseen 2016. Turun ikäraja iski vastaan 20-vuotiaana, ja Vamos alkoi rakentaa Ellille uutta tukiverkkoa.

Hyppy nuoruudesta nuoreen aikuisuuteen lähti kuitenkin alusta asti väärään suuntaan. Vanhat ongelmat kasaantuivat nopeasti uudestaan.

– Siinä välissä elämä ehti mennä aivan päin helvettiä, Elli tiivistää.

Unta ei tullut juuri lainkaan, koulu jäi ja laskupino kasvoi. Lopulta tuli häätö asunnosta. Vuoden 2017 alussa Elli soitti entiselle valmentajalleen ja pääsi Vamoksen tuella ammatilliselle kuntoutuskurssille työelämäasiantuntija Verveen.

Samalla Elli palasi yksilövalmennukseen. Ikärajat uudistuivat Ellin onneksi vuoden 2017 alussa.

Vastoinkäymisiä tulee elämässä väistämättä. Elli Hiekkanen kertoo toipuvansa nykyään nopeasti.

Vamos oli valittu Ellin tietämättä toteuttamaan osaa hallituksen Nuorisotakuusta yhteisötakuun suuntaan -kärkihankkeesta. Rahoitus mahdollisti vanhempien nuorten aikuisten yksilövalmennuksen Turussa.

– Olin suurin piirtein pohjalla, kun tulin tänne (kesällä 2015). Nyt olen aika tasaisella alustalla. Rahaa on joka kuukausi, eikä elämässä ole mitään hätää. Olen tyytyväinen siihen, että moni asia on lähtenyt minusta itsestäni.

Vuoden aikana hän on saanut maksettua pienet velat, ja kotitalous on kuukausi kuukaudelta paremmassa kunnossa.

Mitä Elli sanoisi kolme vuotta nuoremmalle itselleen?

– We made it. Kyllä se siitä. Se on mottoni muutenkin.

Elli Hiekkasen (vas.) mukaan valmentaja Kristiina Lindstedt on tukihenkilön, ystävän, terapeutin ja sosiaalityöntekijän yhdistelmä.

Diakonissalaitoksen Vamoksella on joulun alla käynnissä Syy elää -joulukampanja, jolla kerätään rahaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien nuorten tukemiseksi ja auttamiseksi.

Vamos toimii kahdeksalla paikkakunnalla ja auttaa nuoria muun muassa mielenterveyteen, koulutukseen, työelämään, rahaan ja päihteisiin liittyvissä ongelmissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?