Syyte: Känninen ja märkä kalamies murtautui voimalaan – sai uskomattoman päähänpiston, joka pysäytti koko laitoksen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Syyte: Känninen ja märkä kalamies murtautui voimalaan – sai uskomattoman päähänpiston, joka pysäytti koko laitoksen

Kastuneen kalamiehen toiminta aiheutti lähes 830 000 euron vahingon voimalaitokselle.

Humalaisen miehen päähänpiston seurauksena Vaajakosken Naissaaren voimalaitos pysähtyi kokonaan.

4.12.2018 6:38

Kalamies pelastui hukkumiselta, mutta sai sen jälkeen päähänpiston, josta saattaa tulla elinikäinen taakka. Keski-Suomen käräjäoikeuden käsissä on, saako mies eteensä lähes 830 000 euron laskun.

37-vuotiasta miestä syytetään törkeästä vahingonteosta. Teon kohde oli Jyväskylässä sijaitseva Vaajakosken Naissaaren vesivoimalaitoksen kolmosgeneraattori.

Miehen teon seurauksena voimalaitos pysähtyi kokonaan. Kaksi muuta generaattoria saatiin toimimaan seuraavana päivänä, mutta ylikuumentumisen seurauksena rikkoutuneen generaattorin korjaamiseen meni puoli vuotta.

Tapauksessa kiistellään siitä, oliko miehen teko tahallinen vai vahinko. Tämä kiinnostaa etenkin Suur-Savon Sähkö Oy:lle 765 000 euroa korvannutta sveitsiläistä vakuutusyhtiötä.

Suur-Savon Sähkö vaatii mieheltä lisäksi omaksi vahingokseen jäänyttä yli 63 000 euron summaa.

Käsiteltävä rikos tapahtui perjantain vastaisena yönä 6. toukokuuta 2016. Mies oli lähtenyt öiselle kalastusretkelle voimalaitoksen lähelle vahvassa humalassa.

Huonosti kävi. Vene kaatui, ja hukkuminen oli miehen kertoman mukaan erittäin lähellä betoniseinien reunustamassa virtapaikassa. Mies onnistui kuitenkin kampeamaan itsensä metallirakenteiden avulla kuiville.

Tapahtumahetkellä lämpötila oli vain muutaman asteen plussan puolella. Kylmettynyt mies ei voinut soittaa apua kastuneella kännykällään, joten hän päätti potkaista voimalan pääoven ikkunan rikki päästäkseen lämpimään.

Sisältä mies löysi ylleen kuivaa eli voimalaitoksen työmiehen haalarin. Jos hätätilassa toiminut mies olisi jättänyt tekosensa tähän, hän olisi todennäköisesti selvinnyt syytteitä.

Mutta jonkin aikaa sisätiloissa lämmiteltyään mies päätti tutustua uuteen ympäristöön paremmin. Hän alkoi käännellä ja painella voimalaitoksen kytkimiä – ikävin seurauksin.

– Mies kulki pitkin laitosta ja innostui jostain syystä summamutikassa kääntelemään vipuja. Hän onnistui kytkemään päälle sellaisen nappulakombinaation, minkä seurauksena yksi laitoksen kolmesta 1,5 megawatin generaattoreista meni oikosulkuun, Suur-Savon Sähkö Oy:n liiketoimintajohtaja Heikki Tirkkonen kertoi rikosepäilyn noustua julkisuuteen viime vuoden tammikuussa.

Lopputulos oli vakava. Kolmosgeneraattorin jäähdytys lakkasi toimimasta ja varojärjestelmäkin kytkeytyi päältä.

Tämän seurauksena generaattori ylikuumentui ja vaurioitui vakavasti.

Lisäksi voimalan lattialle valui kymmeniä litroja öljyä.

Esitutkinnassa mies kertoi halunneensa tehdä pientä jäynää. Käräjillä hän muisti asian toisin. Hän kertoi vain yrittäneensä hälyttää apua.

Syyttäjän mukaan tuore versio ei ole uskottava, sillä mies aloitti vipujen vääntämisen vasta 45 minuuttia murtautumisen jälkeen. Lisäksi mies oli paennut voimalan kellariin huomattuaan pihaan tulleen poliisiauton.

Poliisi löysi miehen märät kalastusvermeet voimalan eteisestä. Mies tavoitettiin kellarin uumenista poliisikoiran avulla työhaalarit yllään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?