Kotimaa

Asiantuntija Esko Ahon hankalasta asemasta Sberbankissa: ”Venäjä on taitava käyttämään erilaisia porkkanoita”

Julkaistu:

Venäjä
Tutkijan mielestä Esko Ahon asema venäläisen Sberbankin hallituksessa ei ole täysin ongelmaton.
Entisen pääministerin Esko Ahon laajat kontaktit Venäjälle tulivat esille Helsingin Sanomien jutussa viime sunnuntaina.

Aho toimii muun muassa venäläisen Sberbankin hallituksessa ja hänellä on sitä kautta vahvat yhteydet korkea-arvoisiin henkilöihin maassa.

– Ei missään nimessä ongelmaton.

Näin tiivistää Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila Esko Ahon roolin Sberbankin hallituksen jäsenenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lassila sanoo, että Ahon roolissa on kaksi puolta. Ensinnäkin hän voi asemassaan luoda pidäkkeitä Venäjän toimille ja pitää keskusteluyhteyttä avoinna Venäjän suuntaan, mutta toisaalta Aho on samalla asemassa, joka hovikelpoistaa Venäjän toimintaa Krimillä ja Itä-Ukrainassa.

– Venäjä pysyy osaltaan aisoissa taloudellisten suhteiden kautta syntyvillä riippuvuuksilla ja keskinäisriippuvuuksilla. Toisaalta tällaisista henkilöistä voi tulla niin sanottuja ”hyödyllisiä idiootteja”, joiden kautta Venäjä yrittää hakea hyväksyntää imperiaaliselle politiikalle, Lassila arvioi.

Hän sanoo, että Venäjä etsii jatkuvasti hyväksyntää ja oikeutusta lännestä, mikä on näkynyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa veljeilynä.
Lassilan mukaan Venäjä käyttää paljon energiaa siihen, että se saisi lännestä oman politiikkansa ymmärtäjiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Siinä mielessä Ahon rooli on ongelmallinen, koska hän on verkostojensa ja asemansa kautta hyvin lähellä Kremliä ja sen taloudellisia intressejä.

– Toisaalta jos ketään yhteydenpitäjää ei olisi, vaan oltaisiin täydellisessä välirikossa, se saattaisi radikalisoida Venäjää entisestään ja viedä sitä siihen suuntaan, ettei enää ole mitään menetettävää.

Lassila pohtii, että Ahon kaltaisessa asemassa oleva joutuu todennäköisesti punnitsemaan rooliaan erilaisten intressien jännitteissä.

– Venäjä on taitava käyttämään erilaisia porkkanoita saadakseen ihmisiä puolelleen, hän toteaa.
Ilta-Sanomien maanantai-iltana tavoittama Esko Aho ei halunnut kommentoida IS:lle asemaansa Sberbankin hallituksessa.

Aho kertoi aiemmin Helsingin Sanomille uskovansa, ettei häntä valittu Sberbankin hallitukseen siksi, että hän on Suomen ex-pääministeri, vaan pikemminkin siksi, että hän toimi aiemmin Nokian johtokunnassa ja perehtyi teknologiateollisuuteen.

– Luulen, että he ovat halunneet kuulla näkemyksiä henkilöltä, joka suhtautuu Venäjään neutraalisti. Minulla ei ole ennakkoasenteita Venäjään, mutta voisin antaa eväitä siihen, mitä uudistuksia tehdä.

Aho korosti HS:n jutun mukaan, ettei hän vastusta EU:n ja Yhdysvaltojen talouspakotteita. Hän sanoi myös pyrkivänsä tutustumaan Venäjällä sellaisiinkin henkilöihin, joilla on kriittinen katse Kremliin.

HS:n haastattelussa Aholta kysyttiin, voiko Suomen ex-pääministeri toimia suuressa venäläispankissa.

– On tosi vaikea toimia oikein julkisen keskustelun näkökulmasta. Täytyy itse tehdä hirveän huolellisia valintoja. Täytyy tietää, mitä tekee, ja olla itsensä kanssa sopusoinnussa. En ole kertaakaan joutunut pettymään ja kokemaan, että minua olisi hyväksikäytetty tai olisin hyväksikäyttänyt muita, Aho kommentoi HS:lle.

Ulkopolitiikan konkari Ilkka Kanerva (kok) sanoo, että ideaalitilanteessa Aho voisi edesauttaa Suomen intressejä Venäjällä, mutta myös hän pitää asiaa kaksipiippuisena, sillä toisaalta hallituksen jäsenenä Ahon täytyy ajaa Sberbankin etua.

Kanerva sanoo, ettei ole jutellut Ahon kanssa tämän työstä Sberbankissa.

– Tunnen kuitenkin mielestäni Ahon kaverina, toimijana ja ihmisenä varsin hyvin ja pidän päivänselvänä, että kyllä hän siellä toimii hyvin suomalaisista lähtökohdista.

Kanerva ei osaa sanoa, kykeneekö Aho edesauttamaan Suomen intressejä.

– Vain Aho tietää, mitä hän näiden asioiden osalta voi tehdä.