Uusnatsijärjestön liput saavat liehua itsenäisyys­päivänä – tällainen on poliisin ohjeistus marssien varalle

Poliisihallitus antoi ohjeistuksen paikallispoliiseille.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen järjestämä mielenosoitus Helsingin Kampissa itsenäisyyspäivänä viime vuonna.

Poliisihallitus antoi maanantaina poliisilaitoksille ohjeistuksen, miten tulee suhtautua itsenäisyyspäivän 2018 mielenilmauksiin. Käytännössä ohje koskee erityisesti Helsinkiä.

Ja erityisesti, miten suhtaudutaan lakkautettuun Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen (PVL).

Ohjeen allekirjoitti poliisijohtaja Sanna Heikinheimo.

– Se sisältää muutaman tärkeän linjanvedon, kun niitä on meiltä tänä vuonna kovasti kyselty, kertoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin poliisihallituksesta.

Aihe on herättänyt kiinnostusta, koska Turun hovioikeus päätti syyskuussa lakkauttaa uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL). Järjestö kuitenkin haki – viimeisenä mahdollisena päivänä 27. marraskuuta – valituslupaa Korkeimmasta oikeudesta, eikä KO ole vielä ehtinyt reagoida.

Lakkauttaminen ei siten ole lainvoimainen.

– Se (PVL:n) valituslupaprosessi meni viime tinkaan, ja olimme muutenkin valmistelleet ohjeistusta sen varalle, Arvelin sanoo.

Helsingin kaduille odotetaan itsenäisyyspäivänä Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen viime vuoden havaintojen perusteella liitettyä Kohti vapautta -kokoontumista, äärikansallismielistä 612 -kulkuetta ja vasemmistolaista ja anarkistista Helsinki ilman natseja -kulkuetta.

– Poliisi turvaa kaikkien kokoontumis- ja sananvapauden, mutta jos siellä aletaan siirtyä tavalla tai toisella, konkreettisilla teoilla tai suullisesti sellaiseen, joka ei ole hyväksyttävää, poliisi puuttuu asiaan, Arvelin sanoo.

– Ja tarvittaessa ennaltaehkäisevästi.

Arvelin korostaa, että vaikka poliisi saattaa ”tapahtumien paljouden” vuoksi joutua priorisoimaan, rikosoikeudellinen vastuu ei jää silti toteutumatta.

– Meillä on keinot reagoida jälkeenpäinkin.

PVL-henkiseen marssiin suhtaudutaan – kuten muihinkin marsseihin – sallivasti ja mielipiteen sanan- ja kokoontumisvapautta suojelevasti.

– Heillä on oikeusprosessi kesken. Jos siellä on PVL:n jäseniä tai kannattajia ja he käyttävät tunnuksia eli tätä norjalaisesta mytologiasta otettu tyr-riimua, ei siihen suhtauduta eri tavalla kuin aikaisempinakaan vuosina, Arvelin selittää.

– Mutta jos tunnuksien käyttöön liittyy vaikka sellaista retoriikkaa, joka ei kuulu tähän yhteiskuntaan, voimme miettiä tunnusten käyttöä sellaisena ”tiedonantona”, joka voi täyttää kiihottamiseen kansanryhmää kohtaan -rikoksen tunnusmerkistön, Arvelin lisää.

Hän mainitsee lain ja hyvän tavan vastaisuuden.

– Mikään simppeli linjanveto se ei tule olemaan, Arvelin arvelee.

– Itsenäisyyspäivän mielenosoitukset ovat poliittisten vapausoikeuksien käyttöä ja poliisin joutuu olemaan tarkkana, mihin viiva vedetään, mikä kaikki on sananvapauden piirissä.

Arvelinin mukaan PVL:n lippuja voitaisiin sitä paitsi käyttää, vaikka järjestön lakkauttaminen olisi jo lainvoimainenkin.

– Ihan hyvin. Ei meillä ole (Suomessa) tänä päivänäkään minkään tunnuksen käyttöä kriminalisoitu.

– Tämä on hyvin hankala kokonaisuus. Onko kyse kollektiivin toiminnasta vai ihmisten toiminnasta. Kun ihmiset osoittavat mieltä katutasolla, tarkastelemme, mitä ihmisyksilöt tekevät.

Kohti vapautta -mielenilmauksen ilmoittajana on yksityinen henkilö, ei PVL.

Näin poliisihallitus evästi poliisilaitoksia otsikolla Poliisin toimenpiteet mielenosoitusten ja mielenilmausten turvaamisessa itsenäisyyspäivänä 2018.

Se muistutti kirjeessään, että mielenosoituksiin saattaa osallistua PVL:n jäseniä.

”Keskeneräinen oikeusprosessi tarkoittaa, että poliisi toimii... myös kyseisen yhdistyksen mielenilmaisujen valvonnassa kuten tähänkin asti... ja poliisi turvaa jokaisen sananvapauden ja kokoontumisvapauden”.

Poliisihallitus painotti vielä toistamiseen sanan- ja kokoontumisvapauden koskevan myös PVL:n jäseniä.

Ja koska lakkauttamispäätökset eivät ole lainvoimaisia, ”arvioitavaksi ei tule se, onko jokin toimi yhdistyslain 62 pykälässä tarkoitettua lakkautetuksi julistetun yhdistyksen toiminnan jatkamista”.

Tiivistetysti poliisihallitus kehottaa kirjeessään poliisia keskittymään olennaiseen: järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseen ja sananvapauden ja kokoontumisvapauden turvaamiseen.

Jutun grafiikkaa korjattu 4.12. kello 9.56: Alkuperäiseen grafiikkaan oli merkitty väärin Helsinki ilman natseja -marssin sekä 612-marssin reitit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?