Presidentti Niinistö ilmastokokouksessa: ”Vielä on toivoa, mutta aikaa ei ole hukattavana”

Julkaistu:

YK:n ilmastokokouksessa presidentti Sauli Niinistö arvioi, että Suomessa on kasvavaa halukkuutta ilmastotoimien nopeuttamiseen. Presidentin kanslian tviittien mukaan Niinistö sanoi, että vielä on toivoa, mutta aikaa ei ole hukattavana.
Puheessaan presidentti Niinistö korosti, että ilmastotoimiin tarvitaan kaikkia ja toimien on oltava nykyistä kunnianhimoisempia. Lisäksi hän sanoi, että maailma ei pelastu, ellei arktista aluetta pelasteta.

– Meidän täytyy toimia heti. Ja ”me” tarkoittaa joka ainoaa meistä. Meidän kaikkien täytyy tehdä enemmän ja nopeammin, Niinistö sanoi Katowicessa.

Niinistö luonnehti, että Suomessa on kasvavaa halua nopeuttaa ilmastotoimia.

– Suomi haluaa osoittaa, että on mahdollista olla hiilineutraali, luonnonvaroja tehokkaasti käyttävä maa ilman, että hyvinvointimme tai talouskasvu kärsii.

YK:n pääsihteeri vetosi rikkaisiin maihin

Aiemmin tänään YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varoitti maailman olevan väärällä raiteella katastrofaalisen ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

– Emme edelleenkään tee tarpeeksi emmekä tarpeeksi nopeasti, Guterres sanoi.

Guterres vetosi varakkaisiin maihin, jotta ilmastonmuutoksen vastaiseen toimintaan osoitettuja varoja saataisiin kerättyä lisää. Guterresin mukaan kehittyneillä mailla on kollektiivinen vastuu auttaa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa heikommassa asemassa olevia.

Lue lisää: YK:n pääsihteeriltä vakava varoitus: Maailma on väärällä raiteella katastrofin estämiseksi

Tänään Katowicessa kantojaan kertovat ilmastonmuutoksen vuoksi erilaisten uhkien alle joutuneet valtiot, kuten Fidzhi, Nigeria ja Nepal. Fidzhin pääministeri Frank Bainimarama korosti, että maapallon pelastamiseksi on toimittava nyt.

Ilmastokokoukseen osallistuu edustajia lähes 200 maasta. Kokouksessa pyritään sopimaan viiden vuoden välein tehtävästä tarkastelusta tavoitteiden kiristämiseksi. Lisäksi tarkoitus on sopia siitä, miten valtioiden päästövähennyslupausten toteutumista mitataan avoimesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt