Kotimaa

Tieto erosta tekstiviestillä ja heti Facebookiin kuvat uuden rakkaan kanssa – onko sinulla kokemuksia tylystä jättämisestä?

Julkaistu:

Huonosti hoidettu ero voi traumatisoida kumppanin ja vaikeuttaa myös uutta parisuhdetta.
Puoliso jätti lapun keittiön pöydälle ja kertoi muuttavansa uuden kumppaninsa luokse. Jätetty ei tiennyt eroajatuksista, saati uudesta kumppanista, mitään.

Suomessa tapahtuu myös tällaisia eroja, vaikka ei pitäisi. Toisen jättäminen pitkän suhteen jälkeen yllättäen, pitkitetty kaksoiselämä ja erosta kertominen lapulla tai tekstiviestillä ovat esimerkkejä eroista, jotka voivat traumatisoida hylätyn.

Huonosti hoidetusta erosta voi kärsiä pitkään myös eroa halunnut osapuoli.

– Toisen tarpeeton loukkaaminen hetken ajattelemattomuudesta voi johtaa pitkittyneeseen riitelyyn. Hinta on kova, jos siitä seuraa kymmenen vuoden vihanpito ja vaikeudet yhteisvanhemmuudessa, sanoo Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuuntele ja jää paikalle, älä loukkaa

Parisuhde on aikuisiän tärkein ja intiimein suhde. Vaarasen mukaan tutkimukset osoittavat, että se, miten siitä erotaan, vaikuttaa todella paljon eron sovinnollisuuteen ja puolison toipumiseen.

 

Toiselle voi tulla tuplatuska. Puoliso hylkäsi, mutta jätti myös käsittelemään erotiedon tuskaa aivan yksin.

Pari- ja perheterapeutti Heli Pruukin mukaan parhaimmassa tapauksessa ihminen puhuu eroajatuksista kumppaninsa kanssa jo siinä vaiheessa, kun niitä alkaa tulla ja asialle voi vielä tehdä jotain. Jos toimii näin, erosta ei tule asia, josta jossain vaiheessa vain ”ilmoitetaan” toiselle.

Kun itse lopulta on varma siitä, että haluaa eron, olisi hyvä jaksaa ajatella tilannetta myös kumppanin kannalta. Asiasta pitäisi kertoa ja keskustella rauhallisessa tilanteessa kahden kesken ja ajan kanssa.

Pruukin mukaan eroa haluavan pitäisi kyetä kunnioittamaan kumppaniaan niin, että olisi erosta kertoessaan valmis ottamaan vastaan toisen tunteita ja jäämään paikalle ainakin hetkeksi.

– Muuten toiselle voi tulla tuplatuska. Puoliso hylkäsi, mutta jätti myös käsittelemään erotiedon tuskaa aivan yksin. Pahaa oloa voidaan kestää yhdessä, vaikka tilanteeseen jääminen tietysti vaatii paljon.

 

Ei kannata perustella eroa sillä, että kumppani on sellainen kuin on. Sillä ei ole enää merkitystä ja se voi johtaa turhaan riitelyyn.

Se, mitä tilanteessa sanoo, merkitsee paljon. Pruuki kehottaa kertomaan, miten rakas toinen on ollut, mutta myös, miksi on nyt itse päätynyt eron kannalle.

– On puhuttava minä-viestein eli mitä itse koen ja tarvitsen. Ei kannata perustella eroa sillä, että kumppani on sellainen kuin on. Sillä ei ole enää merkitystä ja se voi johtaa turhaan riitelyyn.

Myös Vaaranen kannustaa kertomaan eron syyn, välttämään epäselviä viestejä ja jättämään mahdolliset uudet kumppanit tilanteen ulkopuolelle.

– Ihminen tarvitsee tukea ja kunnioitusta voidakseen luopua kokonaisen perheen ideaalista. Siksi jättäminen on tehtävä viisaasti ja harkiten. Älä loukkaa puolisoa ja anna hänen säilyttää kasvonsa.

Loukkaava ja mitätöivä puhe toisesta etenkin miehenä tai naisena voi vaikuttaa pitkään tuleviin suhteisiin.

Ruma ero haittaa koko perhettä

Vaikka jo kouluiässä pitäisi tietää, ettei seurustelukumppania jätetä tekstiviestillä, käytännössä moni aikuistenkin avioero on ruma.

Pruukin mielestä toisen jättäminen äkisti ja muuten kuin kasvotusten kertoo siitä, että eroa haluavan on vaikea kohdata toisen tunteet ja reaktiot sekä oma syyllisyydentunteensa.

– Totta kai se onkin vaikeaa. Mutta toiselle osapuolelle on erittäin mitätöivää kokea, ettei ollut edes sen arvoinen, että toinen olisi uskaltanut katsoa silmiin ja kertoa asiansa.

Eroamisen tapa merkitsee paljon koko perheelle. Jos ero traumatisoi, jätetty voi voida huonosti pitkään ja kokemus varjostaa uusia suhteita.

Jättäjälle ero voi jäädä ikuisesti keskeneräiseksi asiaksi, mikä heikentää omaa vointia ja haittaa myös uutta parisuhdetta.

Älä juhli heti Facebookissa

Eroa halunneen kannattaa toimia maltillisesti myös erosta kertomisen jälkeen. Ex-kumppanin kanssa on sovittava yhdessä, miten ja milloin kerrotaan lapsille ja muille ihmisille. Ei esimerkiksi pidä välittömästi merkitä itseään eronneeksi Facebookiin tai julistaa uutta parisuhdetta.

Eroon saa ulkopuolista apua esimerkiksi Vaarasen ja Pruukin työnantajilta Väestöliitolta ja Suomen evankelisluterilaisen kirkon perheneuvonnasta.

Tässä artikkelissa on käsitelty parisuhteita, joissa ei ole väkivaltaa tai muuta uhkaa. Vaarallisesta parisuhteesta eroamiseen eivät päde samat ohjeet.

Onko sinulla kokemuksia huonosti hoidetusta erosta? Keskustele oheisessa kommenttiosiossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt