Kotimaa

Kuopiolainen Jukka hieroi George H.W. Bushia: katso kuva ikimuistoisesta kiitoksesta – ”Te olette vahva kansa”

Julkaistu:

Kuopiolainen fysioterapeutti Jukka Viitasaari hoiti George H.W. Bushin hölkästä kipeytyneitä jalkoja.
Kuopiolainen fysioterapeutti-sairaanhoitaja Jukka Viitasaari kertoo kohtaamisestaan George H.W. Bushin kanssa. Yhdysvaltain entinen presidentti George H.W. Bush kuoli 94 vuoden iässä. Bushin perhe kertoi suru-uutisen lauantaiaamuna Suomen aikaa.

– Olin Tulsassa Oklahomassa opiskelemassa lokakuussa 1986, kun yksi pääopettajista tuli kysymään minulta, voisinko hieroa silloista Yhdysvaltain varapresidenttiä George H.W. Bushia. Hän oli saanut tietää, että paikalla on hyvä suomalainen hieroja, Viitasaari kertoo tapaamisesta.

– Hän esitteli itsensä ja kysyi nimeni. Pian selvisi, että hän tunsi hyvin Suomen historiaa. Hän tiesi yllättävän paljon talvisodan ja jatkosodan tapahtumista.
Viitasaari muistelee, että Bush oli aktiivinen hölkkääjä. Eniten hänelle jäi silti mieleen Bushin tuntemus Suomesta ja suomalaisten sitkeydestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Suomalaista hieronnan osaamista arvostettiin Yhdysvalloissa. Bushin jalkavaivoja ja erityisesti hölkästä kipeytynyttä polvea hoidin, mutta päällimmäiseksi muistoksi tapaamisesta jäi se, että hän oli reilu mies. Hän ihaili suomalaisten sinnikkyyttä. Muistan, miten hän sanoi: ”Te olette vahva kansa, kun pystyitte taistelemaan kahdessa sodassa Neuvostoliittoa vastaan ja estämään Suomen miehittämisen”, Viitasaari muistaa.

Kiitoskortti komeilee työhuoneessa

Yhdysvaltain 41. presidentti johti maata yhden kauden vuodesta 1989 vuoteen 1993, ja luotsasi maata kylmän sodan päättymisen yli. Bush oli Yhdysvaltojen presidenteistä viimeinen, joka oli toisen maailmansodan veteraani.

– Näin jälkeenkin päin täytyy sanoa, että kohtaaminen oli mieleenpainuva tilanne, Viitasaari kertoo.
Bush osoitti taitavansa kohteliaisuudet. Vanhan ajan amerikkalaiselta gentlemanniksi kuvailtu Bush muisti myös Jukka Viitasaarta myöhemmin.

– Sain häneltä myöhemmin kiitoskortin, joka komeilee yhä työhuoneeni seinällä.


Viitasaari on monien urheilijoiden luottomies. Hän on harjoittanut Kimi Räikköstä ja monia muita urheilutähtiä.

Viitasaari on palkittu Kehon ja mielen mestarit -palkinnolla vuonna 2016.

Viitasaari toimii yhä vanhustyössä Helsingin Diakonissalaitoksella.

– Olen myös mukana moottoriurheilun valmennuksessa. Olen mukana kolminkertainen enduron maailmanmestarin Eero Remeksen ja naisten enduron EM-kullan voittaneen Sanna Kärkkäisen valmennuksessa, hän kertoo.