Suomi 100 -satelliitin laukaisu siirtyi taas – uusi yritys maanantaina - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomi 100 -satelliitin laukaisu siirtyi taas – uusi yritys maanantaina

SpaceX päätti tarkastaa kantoraketin. Laukaisu on lykkääntynyt jo useita kertoja.

2.12.2018 17:17

Satavuotiasta Suomea juhlistavan satelliitin laukaisu lykkääntyi sunnuntaina jälleen kerran, kun avaruusyhtiö SpaceX päätti siirtää kantoraketin laukaisua sille tehtävien ylimääräisten tarkastusten takia. Laukaisua yritetään uudestaan aikaisintaan maanantaina.

Satelliittihanketta vetävä Aalto-yliopiston professori Esa Kallio kertoi, että tunnelma on odottava. Sään puolesta maanantain laukaisu näyttää mahdolliselta, kunhan kantoraketti on lähtökunnossa.

– Nähtävästi SpaceX on säästä tätä mieltä, kun he pitävät maanantaita mahdollisena päivänä, Kallio sanoi STT:lle.

Satelliitin kehitystyö on tapahtunut Aalto-yliopiston johdolla yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Satelliitin on tarkoitus mitata lähiavaruuden avaruussääilmiöitä sekä kuvata muun muassa revontulia ja Suomea. Sen lähtö on myöhästynyt alkuperäisestä aikataulusta noin vuoden.

Satelliittia kuljettavan Falcon 9:n laukaisu siirtyi aiemmin viikolla huonon sään takia. Sitä edellisen kerran laukaisu lykkääntyi myös kantoraketin tarkastusten vuoksi.

Kallio toivoi, että laukaisu tapahtuisi ainakin ennen kuin Suomi täyttää 101 vuotta itsenäisyyspäivänä.

– Ettei tarvitse vaihtaa satelliitin nimeä, Kallio naureskeli.

Kyydissä kymmeniä satelliitteja

Falcon 9 on viemässä kiertoradalle kaikkiaan 64 piensatelliittia, joiden takana on 34 eri organisaatiota 17 maasta.

Tämä on suurin määrä satelliitteja, joita on laukaistu samalla kertaa avaruuteen Yhdysvalloista. Suomi 100 -satelliitin lisäksi mukana lennolla on myös Aalto-yliopiston satelliittihankkeesta syntyneen yhtiön toinen tutkasatelliitti.

Satelliitit lasketaan kiertoradalle 575 kilometrin korkeudessa, ja ne lähtevät kiertämään maapalloa radalla, joka kulkee lähes napojen ylitse. Suomi 100 -satelliitti pääsee aloittamaan taivalluksensa noin 4,5 tuntia laukaisun jälkeen.

– Vältetään törmäyksiä, kun ripotellaan sinne yksi kerrallaan, Kallio kuvasi pienten satelliittien lähtöjärjestystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?