Asiantuntija ehdottaa pakkorokotuksia: ”Jos ei suostu, voitaisiin kieltää rokottamattomien lasten pääsy päiväkotiin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Asiantuntija ehdottaa pakko­rokotuksia: ”Jos ei suostu, voitaisiin kieltää rokottamattomien lasten pääsy päiväkotiin”

Terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas sanoo, että rokottamattomien lasten pääsy päiväkotiin voitaisiin kieltää.

Terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas sanoo, että ongelma on siinä, että kaikkiin ei järkipuhe tehoa.

1.12.2018 21:18 | Päivitetty 2.12.2018 10:00

Luodon eli Larsmon tuhkarokkotapaus nostaa esiin uskomushoitojen rajoittamisen tarpeen. Luodon kunnassa esikouluikäisellä lapsella todettu tuhkarokkotartunta on johtanut erityisiin toimiin. Nyt alueen rokotusvastaisuus huolestuttaa terveysalan asiantuntijoita.

– Lapsia pitää suojella, siksi kannatan pakkorokottamista tai ainakin jonkinlaisia sanktiota niille vanhemmille, jotka eivät suostu lastensa rokottamiseen tuhkarokkoa vastaan, terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas kertoo.

Myllykangas on seurannut tilannetta Pohjanmaalla ja hän on harmissaan siitä, että rokotevastaisuus lisääntyy. Hänen mielestään ongelma on siinä, että kaikkiin ei järkipuhe tehoa.

– Tiukkapipoisuus on tässä tarpeen. Monesti rokotevastaiset uskovat myös humpuukihoitoihin, ja he eivät usko tutkittua tietoa, vaikka tässäkin tapauksessa on tärkeintä on huolehtia lapsista. Jos siis rokotukseen ei suostu, voitaisiin yksinkertaisesti esimerkiksi kieltää rokottamattomien lasten pääsy päiväkotiin, hän sanoo.

Jos kartta ei näy, katso se tästä.

THL kertoo että on alueita joissa tiedonsiirtoon liittyvät ongelmat vääristävät kattavuustietoja, sellaisia ovat tällä hetkellä esimerkiksi Päijät-Häme ja Etelä-Karjala.

Myllykangas vaatii myös puoskarilain säätämiseen vauhtia. Ruotsissa on voimassa puoskarilaki eli kvacksalverilagen, jolla on rajattu uskomushoitojen antamista.

Hänen mielestään rokottamattomat ovat tavallaan siivellä eläjiä.

– He vaarantavat laumasuojan syntymisen ja samalla he vaarantavat vakavasti muiden terveyden, hän sanoo.

Andreas Blanco Sequeiros: Törmään tähän viikoittain

– Rokottamattomia ja alistuneita lapsia täytyi hoitaa eristyksissä immunoglobuliinilla Kokkolassa, Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän Soiten lastensairaalan ylilääkäri Andreas Blanco Sequeiros kertoi aiemmin lauantaina Ilta-Sanomille.

Blanco Sequeiros korostaa laumaimmuniteetin merkitystä. Se vaatisi hänen mukaansa sitä, että rokotettuja olisi noin 95–97 prosenttia. Mitä useampi ottaa rokotuksen sitä parempi on laumasuoja. Rokotettu ei siis suojaa vain itseään, vaan myös muita.

Hän on huolissaan tilanteesta.

– Törmään viikoittain sellaisiin lasten vanhempiin, jotka eivät halua rokottaa lastaan. Nyt alueella on vasta epidemian uhka, mutta jotta epidemiaa ei synny, korostamme rokottamisen tärkeyttä viikoittain, jottei epidemiaa synny, hän sanoo.

Tuhkarokko voi sitä sairastavalta mennä sujuvasti ohi, mutta tautia ei pidä vähätellä, sillä siihen voi myös kuolla.

– Tarvitaan uusia tapoja terveysvalistukseen, jotta saadaan muutos tilanteeseen, Blanco Sequeiros sanoo.

Juttua muokattua 2.12.2018 kello 9.59: Jutussa esitetyn, rokotuskattavuutta kuvaavan grafiikan alle on lisätty tieto, että tiedonsiirtoon liittyvät ongelmat ovat vääristäneet paikoin kattavuustietoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?