Rotenbergin suomalainen liike­kumppani ihmettelee oikeuden ratkaisua: ”Hän ihastui luontoon ja ihmisiin”

Tuttava ja liikekumppani Auvo Niiniketo arvelee, että Boris Rotenberg on ”aika kypsä” oikeudenkäynteihin ja pakotteisiin.

1.12.2018 7:15

Miljardööriliikemies Boris Rotenbergin tuttava ja Suomen-asioiden hoidossa mukana oleva liikekumppani Auvo Niiniketo ihmettelee Helsingin hallinto-oikeuden antamaa kielteistä rakennuspäätöstä.

Hallinto-oikeuden mukaan Rotenberg ei saa rakentaa poikkeamisluvalla 350 neliömetrin suuruista uutta majoitusrakennusta Hankoniemen Tvärminneen, sillä aiottu rakennuspaikka sijaitsee puolustusvoimien harjoitusalueen ampumameluvyöhykkeellä.

Boris Rotenberg hallinnoi kahden vanhimman lapsensa Romanin ja Boriksen kanssa Kiinteistö Oy Hangon Vita Villaa, jonka päärakennus on Tvärminnen tiilitehtaan entinen kartanomainen edustushuvila. Rotenberg osti huvilan 2004 ja remontoi sen isolla rahalla.

Niinikedon mukaan meluperustelu tuntuu yhtä erikoiselta kuin joidenkin mieliin tullut ajatus, että puolustusvoimat olisi mahdollisesti halunnut rajoittaa Rotenbergin rakennusoikeutta nimenomaan tämän venäläistaustan vuoksi.

– Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaanhan tämä oikeuden päätös tulee koskemaan jatkossa kaikkia lähi­alueen kiinteistöjä, joten se rajoittaa koko alueen kehittämistä ja rakentamista tulevaisuudessa, Niiniketo muistuttaa.

– Ja jos ajatellaan jotain sotilaallista perustetta, niin en usko oikein sitäkään. Jos vaikka FSB (Venäjän turvallisuuspalvelu) olisi vuokrannut siitä tontin, niin eivät ne saisi mitään irti siitä ampumaradasta.

Auvo Niiniketoa ja Boris Rotenbergiä yhdistävät kamppailulajit. Niiniketo on Suomen jujutsun grand old man ja Rotenberg on puolestaan judon harrastaja ja vanha judovalmentaja.

Niinikedon mukaan Boris Rotenberg on käynyt Vita Villassa viimeksi kuluneen neljän vuoden aikana – eli käytännössä Krimin kaappauksen jälkeen – vain kerran. Hän pitää myös mahdollisena, että Rotenberg ei tule valittamaan hallinto-oikeuden päätöksestä.

– Luulen, että hän on aika kypsä näihin oikeudenkäynteihin ja pakotteisiin. Nykyisin hän asuu uuden vaimonsa kanssa paljon Monacossa, joten he viihtyvät sillä suunnalla enemmän.

Boris Rotenberg kuvattuna Moskovassa 2017. Hangon Tvärminnessä hänen kerrotaan käyneen Vita Villan kiinteistöllään vain kerran viimeksi kuluneen neljän vuoden aikana.

Kiinteistö Oy Vita Villalla on oikeus valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mikäli se antaa valitusluvan. Lupaa voi hakea 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaantipäivästä.

IS:n tietojen mukaan Rotenberg ei ole ainakaan tähän mennessä toimittanut valituslupahakemusta, kuten ei myöskään Hangon kaupungin ympäristälautakunta.

Rotenberg osti Vita Villan vanhan huvilan Tvärminnestä vuonna 2004 ja remontoi sen isolla rahalla. Kun remontti oli valmistunut, hän kutsui paikalliset naapurit kylään katsomaan lopputulosta.

Moni muistelee käyntiä yhä lämmöllä: paikalliset olivat iloisia, että tiilitehtaan johtajan asuntona aikanaan toiminut kartano oli saanut uuden elämän. Remontti oli tehty pieteetillä, käyttäen paikallisia rakennusmiehiä ja kunnioittaen suomalaisia suojelusäännöksiä.

– Alkujaanhan Boris ihastui nimenomaan siihen ympäristöön, luontoon ja sikäläisiin ihmisiin. Hän kunnosti huvilan sillä ajatuksella, että voisi joskus viettää siellä enemmänkin aikaa lastensa kanssa, Niiniketo kertoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?