IS selvitti: Puolustusvoimat esti Putinin ystävän rakennus­hankkeen harjoitus­alueen viereen Hangossa

Boris Rotenberg halusi rakentaa lisää majoitustilaa Hangon Tvärminnessä sijaitsevalle hulppealle huvilalleen, mutta puolustusvoimat esti hankkeen ”sietämättömään” asemeluunsa vedoten.

1.12.2018 7:00

Pienikaliiperisten käsiaseiden ääni kuuluu tasaisena papatuksena mökkitien haaraan, jossa seisoo mustavalkoinen vanha opastekyltti ”Vita Villan”.

Näyttää siltä, että kukaan ei ole käyttänyt tietä pitkään aikaan, sillä väylällä kasvaa pitkää ruohoa.

Jotain erityistä tien päässä täytyy kuitenkin olla, sillä väylän poikki kulkee puomi ja kyltit varoittavat yksityisalueesta sekä nauhoittavasta kameravalvonnasta.

Ollaan Hankoniemen Tvärminnen kylässä, aivan lähellä venesatamaa ja Uudenmaan prikaatin hallussa olevaa Syndalenin ampuma-aluetta. Metsikön takaa kuuluva aseiden papatus kertoo siitä, että harjoitusalue on parhaillaankin puolustusvoimien aktiivisessa käytössä.

Kyltin suunnasta merenrannan tuntumasta paljastuu puolestaan itse Vita Villa, jonka nykyinen omistaja on presidentti Vladimir Putinin ystäväksi tiedetty suurliikemies, Venäjän ja Suomen kaksoiskansalainen Boris Rotenberg, 61.

Ruohottunut tie vie Boris Rotenbergin omistamalle Vita Villa -kiinteistön pihaan. Kulkutie on katkaistu puomilla ja varoituskyltit varoittavat nauhoittavasta kameravalvonnasta. Tilan päärakennus on Tvärminnen entisen tiilitehtaan edustushuvila, jonka vanha opastekyltti on yhä pystyssä.

Tie kasvaa pitkää ruohoa, ja näyttää siltä, ettei sitä ole hetkeen käytetty.

Kyseessä on Tvärminnen vanhan tiilitehtaan entinen edustushuvila, jonka Rotenberg hankki omistukseensa 2004 rapistuneessa kunnossa. Rotenbergin kerrotaan sittemmin kunnostaneen 500-neliöisen huvilan tiptop-kuntoon rahaa säästämättä ja sisustaneen sen italialaiseen tyyliin. Myös vanhan lampolan Rotenberg remontoi ja teki siitä yhdistetyn sauna- ja poreammetilan aivan kartanon kupeeseen.

Vita Villan tontille on pystytetty Rotenbergin omistuksen aikana myös kaksi uudisrakennusta.

Boris Rotenberg kuvattuna Moskovassa 2017. Hangon Tvärminnessä hänen kerrotaan käyneen Vita Villan kiinteistöllään vain kerran viimeksi kuluneen neljän vuoden aikana.

 Ympäristölautakunta on katsonut lausunnossaan, että ampumaharjoitusten raskaiden aseiden aiheuttama melu on laadultaan ja tasoltaan ihmisen jokapäiväiselle elämälle ja elinympäristölle sietämätön rasitus.

150 neliömetrin suuruinen rantasauna on siitä erikoinen, että saman katon alla on kolme saunaa: savusauna, höyrysauna ja tavallinen sauna. Edustan merenpohjaa on ruopattu ja rannalle on kuljetettu runsaasti uutta auringonottohiekkaa.

Punaiseksi maalattu puinen uusi vierastalo näyttää puolestaan jonkinlaiselta rivitalon ja perinteisen mökkiaitan risteytykseltä. Kaksikerroksisessa talossa on kolme reilunkokoista huoneistoa majoituskäyttöön.

Huoli heräsi 2016

Tämän kaiken Rotenberg sai tehdä rauhassa Vita Villan tontillaan, kunnes Suomen puolustusvoimat havahtui vuonna 2016 kantamaan huolta Syndalenin ampuma-alueelta kantautuvasta aseiden melusta.

Hangon kaupungin ympäristölautakunta oli Rotenbergin puolella. Joulukuussa 2016 se antoi suunnittelutarveratkaisun, jonka mukaan Rotenberg saisi rakentaa tontilleen 350 neliömetrin suuruisen uuden majoitusrakennuksen ja 50 neliön talousrakennuksen.

Boris Rotenbergin omistama reilun yhdeksän hehtaarin tontti sijaitsee aivan Tvärminnen venesataman vieressä, kuvassa satamasta oikealle yläviistoon. Tontilla on vanha Vita Villan huvila, jonka Rotenberg on kunnostanut suurella rahalla italialaiseen tyyliin. Aivan rannassa on iso uusi rantasauna ja sen lähellä on myös toinen uudisrakennus, kaksikerroksinen kolmen huoneiston vierastalo. Puolustusvoimat puuttui rakentamiseen siinä vaiheessa, kun Rotenberg halusi rakentaa tontilleen vielä yhden 350 neliömetrin majoitusrakennuksen.

Kun puolustusvoimat valitti päätöksestä ensi kerran, se kumottiin Helsingin hallinto-oikeudessa syksyllä 2017. Lokakuussa 2017 Hangon ympäristölautakunta käsitteli asian uudelleen ja tällä kertaa se antoi poikkeamisluvan majoitusrakennuksen rakentamiselle ranta-alueelle.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos ei kuitenkaan tyytynyt tähänkään, vaan se valitti asiasta uudelleen hallinto-oikeuteen.

Marraskuun 2. päivänä Helsingin hallinto-oikeus antoi uuden ratkaisunsa, jossa se päätyi puolustusvoimien kannalle ja määräsi rakennushankkeen poikkeamisluvan kumottavaksi.

Suunnitelmien mukaan Rotenberg olisi purkanut yhdeksän hehtaarin tontilla olevan vanhan ja pahoin rapistumaan päässeen niin sanotun Kotkanpesän talon, jonka paikalle uudisrakennus olisi tehty noin 200 metrin päähän merenrannasta.

Boris Rotenberg olisi halunnut purkaa tontiltaan Kotkanpesäksi kutsutun rapistuneen vanahan talon ja rakentaa sen paikalle uuden 350 neliömetrin suuruisen majoitusrakennuksen. Puolustusvoimat esti aikeen valittamalla kaksi kertaa Helsingin hallinto-oikeuteen.

”Sietämätöntä melua”

Puolustusvoimat perusteli läpimennyttä valitustaan muun muassa Hangon ympäristölautakunnan vuonna 2004 antamalla melulausunnolla, jonka mukaan Syndalenin ampuma-alue saattaa aiheuttaa lähistön asukkaille kohtuutonta melurasitusta.

– Ympäristölautakunta on katsonut lausunnossaan, että ampumaharjoitusten raskaiden aseiden aiheuttama melu on laadultaan ja tasoltaan ihmisen jokapäiväiselle elämälle ja elinympäristölle sietämätön rasitus, puolustusvoimien logistiikkalaitos huomauttaa valituksessaan.

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen mukaan tätä sietämätöntä melua ei ole sittemmin saatu Syndalenista poistettua, vaikka joitakin parannuksia onkin tehty, joten uusien asuinhuoneistojen rakentamista melualueelle ei tule sen vuoksi sallia.

– Poikkeamisluvan myöntäminen ampumatoiminnan melualueelle johtaa pidemmällä aikavälillä melulle altistuvien määrän lisääntymiseen, puolustusvoimat perustelee valituksessaan.

Syndalenin ampuma-alue sijaitsee hyvin lähellä Boris Rotenberin omistamaa Tvärminnen kiinteistöä. Puolustusvoimien mukaan ampuma-alueelta tuleva raskaiden aseiden melu häiritsee alueen asukkaita eikä melulle altistuvien määrää tule lisätä uudella asuinrakentamisella.

Helsingin hallinto-oikeus taipui puolustusvoimien kannalle. Kaiken lisäksi se otti erikseen kantaa myös siihen, että Rotenbergin tontilla ja sen välittömässä läheisyydessä on jo ennestään asuinkäytössä olevia rakennuksia.

– Se seikka, että rakennuspaikan läheisyydessä on ennestään muuta asutusta, ei yksinään ole peruste lisätä asumiseen tarkoitettua rakentamista melualueella, päätöksessä perustellaan.

Naapuri: Melu ei ole häirinnyt

Hyvin lähellä Vita Villaa sijaitsee useita asuinrakennuksia, joista osa on pelkästään kesäkäytössä ja osa on puolestaan vakituisia asuintaloja.

Yksi läheisimpiä Vita Villan naapureita on Samppa Lilja, joka asuu ympärivuotisesti omakotitalossaan. Liljan lapsiperhettä Syndalenin melu ei ole häirinnyt sietämättömästi.

– Eikä se melu varmaankaan kuulu sinne sen enempää kuin tännekään, joten minun puolestani olisivat aivan hyvin voineet rakentaa, Lilja sanoi IS:lle.

Hieman kauempana Vita Villasta asuu puolestaan Britta Idman, joka kertoo myös tottuneensa armeijan harjoitusalueen ampumameluun.

– Joskus se on kyllä häiritsevää, kun siellä ammutaan jopa keskellä yötä ja käytetään raskaita aseita. Mutta sitä ei tapahdu kovin usein.

Idmanin mukaan hallinto-oikeuden päätös rakennusluvan epäämisestä on puhuttanut Tvärminnen asukkaita erityisesti sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli tieto Turun saaristossa Airiston Helmen venäläiskiinteistöille tehdystä kotietsinnästä.

– Me voimme tietenkin vain arvailla, onko tämän päätöksen taustalla jotain muutakin, mutta kyllähän sitä on täällä sen jälkeen mietitty, Idman kertoi.

Kuka Boris Rotenberg?

Boris Rotenberg, 61, on yksi Venäjän merkittävimmistä liikemiehistä ja presidentti Vladimir Putinin henkilökohtainen ystävä sekä judokumppani Pietarin ajoilta 1990-luvun alusta.

Yhdessä Arkadi-veljensä ja Gennadi Timtsenkon kanssa Boris Rotenberg on saanut lukemattomat Venäjän valtiolliset rakennushankkeet hoidettavakseen, minkä vuoksi kolmikkoa on epäilty myös Putinin henkilökohtaisiksi ”kassanhoitajiksi”.

Kolmikko on auttanut toteuttamaan niin sanottua ”Putinin suunnitelmaa” eli Venäjän vaikutusvallan lisäämistä olipa kyse sitten öljy-, kaasu- tai pankkibisneksistä, Venäjän jääkiekon, jalkapallon ja autourheilun rahoittamisesta tai Sotshin olympialaisten ja Krimin sillan rakentamisesta.

Boris Rotenbergillä on myös Suomen kansalaisuus. Kansalaisuuden saannissa auttoi aikanaan se, että hänen ensimmäinen vaimonsa – ja Romanin sekä Boris juniorin äiti Irina Haranen – on inkeriläinen.

Vuonna 2009 Rotenberg meni toisen kerran naimisiin. Hänellä on uuden Karina-vaimonsa kanssa kolme lasta, Dani, Sofija ja Leona.

Rotenberg on Yhdysvaltain pakotelistalla Venäjän vuonna 2014 suorittaman Krimin kaappauksen takia. EU:n pakotteet eivät häntä koske, koska hän on Suomen kansalainen.

Forbes-lehden vuonna 2018 julkaiseman arvion mukaan Boris Rotenbergin omaisuus on noin 1,2 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?