Levittääkö ”rokotekriittisyys” tuhkarokkoa? THL: ”Kannattaisi suojata oman lapsen lisäksi myös muita”

Julkaistu:

Lisätartuntoja ei ole toistaiseksi todettu, mutta altistuneita on noin 150–200.
Pohjanmaalla Luodon kunnassa on todettu tuhkarokkotartunta. Tartunta on esikouluikäisellä lapsella. Ilta-Sanomat kysyi THL:ltä eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, mikä on tilanne tartunnoissa ja mikä on mahdollinen ”rokotekriittisyyden” vaikutus.

Onko tullut tuhkarokosta tullut lisätartuntoja?

– Lisätartuntoja ei ole toistaiseksi todettu, infektiotautien torjunnan ja rokotuksien erityisasiantuntija Mia Kontio THL:n terveysturvallisuusosastolta kertoo.

Onko THL:llä jo jotain riskiarviota, että kuinka moni on altistunut?

– Altistuneita on lapsen lähipiirissä, päiväkodissa, esikoulussa, pyhäkoulussa ja rukoushetkessä. Lukumäärällisesti päiväkodissa on parikymmentä lasta, pyhäkoulussa noin sata ja rukoushetkessä noin 150–200, joista osa tietysti samoja kuin pyhäkoulussa, Kontio sanoo.

Osa vanhemmista on pelännyt enemmän rokotteiden aiheuttamia haittavaikutuksia kuin niitä tauteja, joille lapset voivat rokottamattomina altistua.

Mikä on mahdollinen ”rokotekriittisyyden” vaikutus?

– Ehkä viime vuosina on oikean tiedon raja on hämärtynyt. Taudin sairastamisesta mahdollisesti tulevien haittojen vakavuus suhteessa rokotusten haittoihin ei ole selvillä. En usko, että kukaan, joka ei ota rokotetta haluaisi omalle tai kenenkään muun lapselle mitään pahaa. Kannattaisi silti ajatella niin, että emmehän koskaan tiedä, onko esimerkiksi oman lapsen luokassa lapsi, jolle muiden lasten rokottamattomuus on vaarallista. Siksi kannattaisi ottaa rokotus ja suojata oman lapsen lisäksi myös muita, hän sanoo.

Tästä on kyse laumasuojassa

Lääketietokeskus kertoo, että kun riittävän suuri joukko väestöä on rokotettu ja vastustuskykyinen jotain tautia vastaan, tauti ei pääse leviämään. Silloin myös rokottamattomien riski sairastua pienenee. Tätä kutsutaan laumasuojaksi.

Laumasuoja vaihtelee eri tautien välillä. Mitä herkemmin tauti tarttuu, sitä suuremman osan väestöstä on oltava rokotettu. Rokotuskattavuuden on oltava esimerkiksi kurkkumädältä suojautumisessa vähintään 70 prosenttia ja tuhkarokolta suojautumisessa 95 prosenttia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt