Paavo Arhinmäki oli naisten rajusta hyväksikäytöstä syytetyn toimittajan kaveri vielä 2000-luvun alussa: ”Vuosia myöhemmin kuulin huhuja” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Paavo Arhinmäki oli naisten rajusta hyväksikäytöstä syytetyn toimittajan kaveri vielä 2000-luvun alussa: ”Vuosia myöhemmin kuulin huhuja”

Vasemmistonuorten entiset puheenjohtajat kiistävät, että toimittaja Ari Lahdenmäen väitetyt teot olisivat aikanaan olleet laajassa tiedossa Vasemmistonuorten piirissä.

Paavo Arhinmäki (kuva oik.) kertoo tutustuneensa Ari Lahdenmäkeen yliopistomaailmassa 1990-luvun lopulla tai 2000-luvun taitteessa.

30.11.2018 8:27

– Luulen, että osa on tiennyt ja osa ei ole tiennyt ja osa ei ole ymmärtänyt sitä, mitä on yritetty sanoa, Vasemmistonuorten puheenjohtajana vuosina 2001–2005 ollut Paavo Arhinmäki sanoo.

Journalisti-lehti haastatteli 12 naista näiden kokemuksista Ari Lahdenmäen kanssa vuosina 2004–2017. Monessa tarinassa tulee esiin, että Lahdenmäki pyöri vasemmistonuorten tapahtumissa ja piireissä.

Tarinansa kertoo muun muassa Maisa, joka tapasi Lahdenmäen nuorena opiskelijana Vasemmistoliiton tilaisuutta seuranneessa ravintolaillassa vuonna 2004. Maisan mukaan hän lupasi Lahdenmäelle yöpaikan luonaan. Perille saavuttuaan Lahdenmäki painoi Maisan mukaan hänet lattiaan ja työntyi häneen väkivalloin.

Journalistin haastattelemien aikalaistodistajien mukaan tapahtunut oli laajasti tiedossa.

– On vaikea uskoa, että joku Vasemmistonuorissa tuolloin toiminut ei olisi kuullut näistä epäilyistä, Journalistin haastattelema Sini sanoo.

– Jos olisi puututtu, moni olisi ehkä säästynyt. En oikein osaa sanoa, miksi niin ei tehty. Minusta ei voi sanoa, että oltaisiin oltu niin nuoria ja ymmärtämättömiä. Kyllä niissä piireissä tiedettiin mikä on oikein ja mikä väärin.

Sinin mukaan Lahdenmäki oli arvostettu.

– Jos häntä vastaan olisi lähtenyt, olisi ehkä itse joutunut piirien ulkopuolelle.

Lahdenmäki pysytteli tapauksen jälkeenkin Vasemmistonuorten liepeillä. Järjestön jäsen hän ei ollut.

Arhinmäki sanoo, ettei itse tiennyt tapauksesta.

– Vuosia myöhemmin kuulin huhuja siitä, että hän oli syyllistynyt seksuaaliseen väkivaltaan. Mutta en Vasemmistonuorten aikoihin vaan vuosia myöhemmin.

Arhinmäki ei osaa sanoa, milloin ensimmäisen kerran kuuli huhuja eikä tiedä, oliko kyse juuri Maisan tapauksesta vai jostakin muusta.

Hän kertoo tutustuneensa Lahdenmäkeen yliopistomaailmassa 1990-luvun lopulla tai 2000-luvun taitteessa.

– 2000-luvun vaihteessa olimme kavereita, voi sanoa näin.

Nyt hän ei ole edes törmännyt Lahdenmäkeen useisiin vuosiin.

Silloinen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (kuvassa oik.) vieraili Kotkan Valokuvakeskuksessa elokuussa 2011. Arhinmäkeä tervehtivät valokuvataiteilija Juha Metso (vas.) ja taidemaalari Timo Mähönen (toinen vas.), jotka ojensivat hänelle juuri painosta ilmestyneen Juha Metson ja Kauko Röyhkän kirjan: Rajantakainen Karjala. Tuolloin Arhinmäen seuraan oli liittynyt myös Ari Lahdenmäki (toinen oik.), joka esiintyi tilaisuudessa naamioituneena.

Arhinmäen mukaan Lahdenmäki tunnettiin yöelämässä hahmona, joka viihtyi baareissa ja käytti paljon alkoholia. Hän kertoo panneensa merkille vain, että Lahdenmäellä oli usein vaihtuvia naisystäviä.

– Hän on henkilö, joka muutoin saattoi monella tapaa aiheuttaa pahennusta törttöilemällä. Mutta tämän tyyppistä ei kyllä sinä aikana tullut itselleni vastaan.

Moni muu on Arhinmäen mukaan sanonut samaa. Toiset taas ovat kertoneet, että heillä oli jotakin tietoa. Kukaan tuskin tiesi Lahdenmäen toiminnan laajuutta, Arhinmäki uskoo.

Vasemmistonuorten puheenjohtajana Arhinmäkeä seurannut Jussi Saramo sanoo itse kuulleensa tapauksista vasta niiden tultua julkisuuteen.

Hänkään ei usko, että Lahdenmäen toiminta olisi ollut ”kaikkien tiedossa”. Iso osa tuohon aikaan vasemmistonuorissa toimineista ei edes tiennyt, kuka Lahdenmäki on, Saramo arvioi sosiaalisessa mediassa tänään käydyn keskustelun perusteella.

– Karmaisevia, hirvittäviä rikoksia. Tuli fyysisesti pahoinvoiva olo, kun luki sitä, Arhinmäki sanoo Journalistin artikkeliin viitaten.

– Toivoisin, että tänä päivänä niistä olisi helpompi puhua ja tehdä rikosilmoituksia. Helpompi vielä asioita eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?