12 naista kertoi palkitun toimittajan hirvittävästä käytöksestä – Rikosoikeuden professori: Poliisi voi alkaa tutkia uusia väitteitä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

12 naista kertoi palkitun toimittajan hirvittävästä käytöksestä – Rikosoikeuden professori: Poliisi voi alkaa tutkia uusia väitteitä

Journalisti-lehti julkaisi 12 naisen kertomukset toimittaja Ari Lahdenmäen vuosia jatkuneesta toiminnasta.

– Tuossa on paljon virallisen syytteen alaisia rikoksia, Tolvanen arvioi toimittaja Ari Lahdenmäen toiminnasta kerrottuja tapahtumakuvauksia.

29.11.2018 21:58

Poliisi voi aloittaa tutkinnan Journalisti-lehden tekemistä, toimittaja Ari Lahdenmäkeä koskevista paljastuksista, rikosoikeuden professori Matti Tolvanen sanoo.

Journalisti julkaisi torstaina artikkelin, jossa 12 naista kertoo kokemuksistaan Lahdenmäen kanssa. Lahdenmäki tuomittiin aiemmin tässä kuussa kahdesta seksuaalirikoksesta, raiskauksesta ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

Lehden haastattelemat naiset kertovat, kuinka Lahdenmäki valikoi uhreiksi vahvasti päihtyneitä, sammuneita tai nukkuvia naisia. Kertomuksissa toistuu kuvio, jossa Lahdenmäki kutsuu naisen luokseen tai tuppautuu tämän mukaan baari-illan jälkeen. Sitten hän alkaa vaatia seksiä, ja joissain tapauksissa käyttää voimaa saadakseen haluamansa.

Naisten mukaan Lahdenmäki käytti asemaansa toimittajana päästäkseen uhrien lähelle. Naiset sanovat, että jos Lahdenmäki sai kuulla naisten puhuneen tapahtuneesta, hän alkoi uhkailla kunnianloukkaussyytteillä. Lahdenmäki kiistää tapahtumat.

– Näyttäisi kyllä, että useammankin rikoksen tunnusmerkistö täyttyy, mikäli tuo pitää paikkansa, Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan kyse olisi seksuaalirikoksista, kiristyksestä ja mahdollisesti pahoinpitelystä. Seksuaalirikosten rikosnimikkeet täsmentyisivät tutkinnassa, mutta ne voisivat professorin arvion mukaan olla seksuaaliseen tekoon pakottamisia ja raiskauksia.

– Tuossa on paljon virallisen syytteen alaisia rikoksia, Tolvanen sanoo.

Virallisen syytteen alainen rikos merkitsee sitä, että uhrin tahdosta riippumatta poliisi voi ottaa tapauksen tutkintaan ja syyttäjä nostaa syytteen. Tällaisia rikoksia ovat suurin osa seksuaalirikoksista, pahoinpitelyt ja kiristykset.

Pääsääntöisesti tutkinnan aloittaa poliisi, mutta myös syyttäjä voi määrätä sen aloitettavaksi.

Naisten kertomukset ajoittuvat vuosille 2004–2017.

– Kun tekoaikaa katsoo, ainakaan kaikkien tekojen osalta syyteoikeus ei ole vanhentunut.

Tolvanen arvioi, että Journalistin kuvaamat tapaukset olisivat rikoksia, jotka vanhentuisivat enimmillään 10 vuodessa.

Joissakin tapauksissa lainsäädännön muutokset saattaisivat vaikuttaa tuomioon.

Rikosten tunnusmerkistöt muuttuvat, ja uusia tekoja on tuotu rangaistuksen piiriin. Esimerkiksi seksuaalinen ahdistelu lisättiin rikoslakiin omana nimikkeenään vuonna 2014.

Jos tekohetkellä voimassa ollut laki oli lievempi kuin nykyinen, oikeudessa sovelletaan tekohetken lakia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?