Talvisota alkoi 30.11.1939 - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yössä kuulunut outo ääni kertoi suomalaisille, että rajalla oli jotakin outoa tekeillä – vartiomies kertoo, miten talvisota alkoi Kannaksella 30.11.1939

Julkaistu: 29.11.2018 19:01

Aamuyön tunteina Suomen ja Neuvostoliiton rajalla Karjalankannaksella kuului outo ääni. Vartiomiehet vaistosivat, ettei kaikki ollut niin kuin piti. Perjantaina tulee kuluneeksi 79 vuotta talvisodan syttymisestä.

Ilta-Sanomat haastatteli sotaveteraani Jouko Eräkorpea vuonna 2017. Julkaisemme tarinan talvisodan alkamisesta nyt uudelleen. Katso Eräkorven seikkaperäinen kertomus yllä olevalta videolta.

Kaikki ei ollut niin kuin piti. 18-vuotias Jouko Eräkorpi seisoi säkkipimeässä yössä Rajajoen sillan luona vartiossa. Pimeyttä alleviivasi seikka, josta vartiokaverina seissyt vanhempi reserviläinen huomautti suojeluskuntapojalle. Sillan toisella puolella olevat talot olivat poikkeuksellisesti aivan pimeinä.

Sillä puolella oli Neuvostoliitto. Vartiomiehet seisoivat Terijoen ja samalla Suomen kaakkoisimmalla kulmalla. Tunnelma oli kiristynyt pitkin syksyä, kun suomalaiset neuvottelijat olivat käyneet junalla Moskovassa – huonoin tuloksin. Sitten venäläiset väittivät suomalaisten ampuneen heitä Mainilassa tykillä.

Eräkorven vartiovuoro sillan pielessä oli alkanut 30.11.1939 aamulla kello 4. Alkutalven yö oli leuto.

Pimeyden leikkasi voimakas, outo ääni. Vieressä kulki sähköjohtoja, joista alkoi kuulua infernaalinen ulina.

– Vartiokaveri lähti 50 metrin päähän puhelimeen kysymään, tietääkö joku mistä on kyse. Hän tuli pois ja sanoi puhelimen olevan mykkänä, Eräkorpi kertoo tiivistunnelmaisesta yöstä.

Kello 6 paikalle tuli uusi parivartio. Eräkorpi lähti taaksepäin haukkaamaan aamupalaa ja tapaamaan isäänsä, joka myös kuului Suojeluskuntaan. Tarkoitus oli mennä sen jälkeen lähellä sijaitsevaan kotitaloon ja evakuoida tavaroita.

– Olimme kulkeneet pari sataa metriä, kun meteli alkoi. Rajan toisella puolella oli vesitorni, josta alkoi konekiväärituli. Se pyyhki pitkin Rajajoen ratapihaa. Tykistö alkoi ampua kolmelta suunnalta, Eräkorpi kuvailee talvisodan ensimmäisiä laukauksia.

– He ampuivat herättelytulta, että tiedämme, mitä on edessä.

Eräkorpi muisti heti ohjeet, jotka oli saanut. Jos hyökkäys alkaisi, pitäisi rajalta lähteä heti radan suunnassa kohti Kuokkalaa. Siellä otettaisiin vastaan hyökkääjä tai mitä ikinä rajan yli tulisikaan.

– Jos olisimme lähteneet kiertämään tien kautta, olisimme jääneet vangiksi. Venäläisosasto oli ylittänyt rajan jo yöllä.

Suomalaisilla oli rajalla vain vähäisiä viivytysjoukkoja. Kenttäarmeija oli keskitetty Kannaksella Mannerheim-linjalle.

Isä ja poika pääsivät suomalaisjoukkojen luo. Jouko Eräkorpi ohjattiin autoon, joka lähti viemään häntä Kanneljärvelle päin. Viimeinen näky kotiseudusta oli karu, kun taivaanrannan valaisivat palavien kylien loimotukset.

Jouko Eräkorven mielestä sodan alku ei tuntunut nuoresta miehestä jännittävältä. Hänestä oli vain hyvin selvää, että nyt se alkaa.

– Ei se tuntunut pelottavalta. Tiesimme, mihin pitää mennä ja että porukka alkaa taistelemaan.

Vaikka Jouko Eräkorpi ei ollut vielä ehtinyt suorittaa varusmiespalvelusta, hän joutui talvisodan aikana rintamalle sotatoimiin. Hän kuului Viipurin vartiopataljoonaan, joka heitettiin taisteluihin Summan murtumisen jälkeen helmikuussa 1940. Koulupojat puolustivat Suomea ratkaisun hetkellä.

Lue lisää: Venäläiset juoksivat suoraan päin konekivääritulta ja sitten esiin ajoi tankki – Tarmo Ahti, 102, kertoo nyt, millaista sota todella oli Mannerheim-linjalla

Lue lisää: Kun talvisota päättyi Kollaanjoella, venäläissotilas hämmästyi nähtyään suomalaisten asemat – katso 9 tarinaa talvisodasta

Lue lisää: 100 tarinaa sodasta – veteraanit ja lotat kertovat

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?