”Tuskin kukaan on tiennyt koko totuutta” – Journalisti-lehti: 12 naista kertoo, kuinka palkittu toimittaja käytti heitä hyväkseen

Palkittu toimittaja Ari Lahdenmäki, 41, tuomittiin ehdolliseen vankeuteen raiskauksesta ja seksuaaliseen tekoon pakottamisesta. Journalisti-lehti paljastaa miehen hyväksikäyttäneen naisia vuosikausia.

Helsingin käräjäoikeus ja hovioikeus ovat antaneet palkitulle toimittajalle tuomiot. Journalisti-lehti kertoi miehen käyttäneen useita naisia hyväkseen.

29.11.2018 15:41 | Päivitetty 29.11.2018 22:05

Tämän marraskuun alussa toimittaja Ari Lahdenmäki sai kaksi tuomiota samana päivänä.

Ensinnäkin Helsingin hovioikeus vahvisti tuomion vuoden 2015 tapahtumista, jolloin Lahdenmäki raiskasi päihtyneen uhrin asunnollaan. Tuomioksi tuli yksi vuosi ja 11 kuukautta ehdollista vankeutta.

Toiseksi Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Lahdenmäen pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Tässä vuoden 2016 tapauksessa uhri oli herännyt siihen, kun alaston Lahdenmäki oli kiskonut rajusti housuja hänen jalastaan. Tuomioksi tuli puoli vuotta ehdolliseen vankeuteen

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

Nyt Journalisti-lehti paljastaa jutussaan Synkkä salaisuus Lahdenmäen käyttäneen naisia seksuaalisesti hyväkseen vuosikausien ajan.

Toimittaja Manu Haapalaisen jutussa kaksitoista naista kertoo, kuinka Lahdenmäki valikoi uhreiksi vahvasti päihtyneitä, sammuneita tai nukkuvia naisia. Jälkikäteen hän ei ota vastuuta teoistaan, vaan haukkuu naisia.

Naisten kertomukset ajoittuvat vuosille 2004–2017. Monissa toistuu kuvio, jossa Lahdenmäki kutsuu naisen luokseen tai tuppautuu tämän mukaan baari-illan jälkeen. Sitten hän alkaa vaatia seksiä, ja joidenkin naisten kanssa harrastaa sitä väkisin.

Hän vaanii sammuneita ja nukkuvia naisia. Jutussa kuvaillaan kolme eri kertaa, joissa nukkuva uhri on herännyt siihen, kun Lahdenmäki on jo uhrin sisällä.

– Mielikuvani on, että sammuneen hyväksikäyttämistä ei tuohon aikaan pidetty ihan tavattomana. Se oli huuruista aikaa muutenkin. Lahdenmäki leuhki baareissa ”panneensa minua”. Yritin kertoa mitä oli tapahtunut, mutta hänen ystävänsä eivät kuunnelleet, kertoo vuonna 2006 Lahdenmäen uhriksi joutunut nainen Journalisti-lehdelle.

Toimittaja Ari Lahdenmäki kuvattuna vuonna 2004.

Käytti toimittajan asemaa hyväkseen

Tapauksia yhdistää sekin, että Lahdenmäki käytti asemaansa toimittajana päästäkseen uhrien lähelle. Hänen verkostonsa ja maineensa palkittuna toimittajana epäilemättä myös suojeli häntä.

– Moni haastattelemistamme naisista korosti, että toimittajastatuksella oli tekemistä näiden tekojen kanssa. Lahdenmäki on ollut alamme töissä pitkään. Hän on tunnustettu toimittaja, joka on kirjoittanut tasa-arvosta, etiikasta ja eettisistä toimintatavoista, kuvailee Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

– On varmasti toimittajia, jotka ovat tienneet hänen tavoistaan, mutta tuskin kukaan on tiennyt koko totuutta.

Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson uskoo Ari Lahdenmäen aseman vaikuttaneen siihen, ettei häntä vaadittu tilille aiemmin. Pettersson puhuu yhteiskunnan vaikenemismekanismista, jossa vaikutusvaltaisia ja mukavina pidettyjä ihmisiä on vaikea syyttää mistään.

Lahdenmäki on tehnyt töitä niin laatujulkaisu Long Playlle, Helsingin Sanomille, Ylen A-Studiolle, kuin Madventuresillekin. Hänet on palkittu tutkivan journalismin tunnustuspalkinnolla Lumilapiolla osana Imagen työryhmää vuonna 2006.

Lahdenmäki on myös Journalisti-lehden pitkäaikainen avustaja, mutta juttujen tilaaminen lopetettiin sen jälkeen, kun tieto raiskaustuomiosta tuli. Viimeisen juttunsa Journalistiin Lahdenmäki kirjoitti vuonna 2017.

– Se, että hän on ollut vaikutusvaltainen ihminen, on varmasti vaikuttanut siihen, että häntä ei ole pantu tilille aiemmin, Pettersson sanoo.

Yhteisöt katsovat mieluummin poispäin

Pettersson kertoo, että suurimmasta osasta jutussa kerrotuista tapahtumista ei ole tehty rikosilmoitusta.

Journalisti-lehden jutussa kerrotaan, että jos Lahdenmäki sai kuulla naisten puhuneen hänestä pahaa, hän alkoi uhkailla kunnianloukkaussyytteillä ja kiristää heiltä rahaa. Osa maksoikin.

Lahdenmäki kiistää IS:lle, että olisi kiristänyt keneltäkään rahaa.

– Tein rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta kuultuani, että eräs henkilö oli väittänyt minun raiskanneen jonkun. Mitään raiskausta ei ollut tapahtunut. Asia sovittiin kesken esitutkinnan niin, että kunnianloukkauksesta epäilty maksoi minulle vahingonkorvauksena muistaakseni sata euroa. Sen jälkeen luovuin rangaistusvaatimuksesta. Kunnianloukkaus on asianomistajarikos. Kukaan muu ei ole maksanut minulle rahaa, Lahdenmäki kirjoittaa.

Ilmoittamatta jättäminen on seksuaalirikoksissa tavallista, mutta se ei tarkoita, etteivätkö teot olisi tapahtuneet. Kahdentoista naisen kertomukset Lahdenmäestä ja hänen käytöksestään olivat toisistaan riippumattomia ja yhdenmukaisia.

Pettersson sanoo, että yhteisöt mieluummin katsovat tällaisia asioita sormien lävitse, koska se on helpompaa. Kun vaikenee, vakavia ja hankalia syytöksiä ei tarvitse esittää.

– Tätä vaikenemismekanismia korostaa entisestään se, jos tekijä on vaikutusvaltainen tai hänellä on mukavan ihmisen maine. Korostan, että tämä koskee koko yhteiskuntaa, ei vain toimittaja- ja taidepiirejä.

– Tällaisten tapausten esilletuominen on myös siksi vaikeaa, sillä se stigmatisoi uhreja ja saattaa aiheuttaa myös heille vakavaa haittaa.

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kommentoi Lahdenmäki-tapausta Ilta-Sanomille ”käsittämättömäksi”.

– Valitettavasti seksuaalirikoksissa on hyvin tavallinen kaava, että kestää pitkään ennen kuin ne tulevat ilmi. Toivottavasti Journalistin juttu antaa muille seksuaalirikosten uhreille voimaa nostaa syytteitä, sillä moni syyttää tapahtuneesta myös itseään.

– Vaikka pitäisi muistaa, että teon tekijä on aina syyllinen. Ei uhri.

Lahdenmäki Journalistille: kateutta ja juoruja

Lahdenmäki ei suostunut Journalisti-lehden haastatteluun, mutta hän lähetti toimitukselle ”kannanotoksi” otsikoidun kirjoituksen.

Kirjoituksessaan Lahdenmäki sanoo laajojen verkostojensa aiheuttaneen ”paljon kateutta, juoruja ja perättömiä vihjauksia”.

– Jutussa kuvatuista tapahtumista suurinta osaa en tunnista lainkaan (...) Kulunut pitkä aika on varmasti vääristänyt paitsi minun myös kertojien muistikuvia. Otaksuma siitä, että tuolloinen ammattini toimittajana olisi jotenkin liittynyt väitettyihin tapahtumiin, on täysin absurdi.

Vaikka Lahdenmäki sanoo kirjoituksessaan Journalistin väitteiden loukkaavan hänen kunniaansa ja yksityiselämän suojaansa, Petterssonin mukaan Lahdenmäki ei ainakaan toistaiseksi ole ryhtynyt mihinkään oikeustoimiin lehteä vastaan.

Artikkelia täydennetty 29.11.2018 kello 15.56 ja 21:55: Juttuun lisätty Suomen Journalistiliiton puheenjohtajan kommentit ja Lahdenmäen vastine, jossa hän kiistää kiristysväitteet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?