Miehet kahmivat kasan elektroniikkaa ja kaahasivat poliisia karkuun – hengenvaarallinen pako päättyi romuralliin Helsingin keskustassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Miehet kahmivat kasan elektroniikkaa ja kaahasivat poliisia karkuun – hengenvaarallinen pako päättyi romuralliin Helsingin keskustassa

Pakomatka päättyi kolarointiin.

Julkaistu: 29.11.2018 12:51

Helsingin poliisilaitos tiedottaa lisätietoja Helsingin keskustassa nähtyyn lyhyeen takaa-ajotilanteeseen liittyen. Takaa-ajon aikana vaurioitui yhteensä kuusi ajoneuvoa.

Helsingin poliisi kertoo, että Jätkäsaaressa sijaitsevan elektroniikkamyymälän vartijat ilmoittivat viime lauantaina noin kello 20 aikaan, että myymälästä poistui kaksi miestä, joilla oli mukanaan myymälästä anastettua omaisuutta.

IS:n saamien tietojen mukaan miehet olivat kahmineet mukaansa suuret määrät elektroniikkaa, sulloneet ne autoon ja kaahanneet pakoon.

Lue lisää: Auto lähti poliisia karkuun Helsingin keskustassa – pakomatka päättyi pysäköidyn auton perään

Myymälän työntekijä näki, että miehet poistuivat pihasta henkilöautolla. Poliisi tavoitti tuntomerkkeihin sopivan henkilöauton vain hetkeä myöhemmin punaisissa liikennevaloissa Porkkalankadun ja Mechelininkadun risteyksessä.

Miehet eivät kuitenkaan luovuttaneet helpolla. Kun poliisipartio laittoi hälytysvalot päälle, auto lähti karkuun punaisia päin pohjoisen suuntaan. Poliisi joutui aloittamaan takaa-ajon.

Takaa-ajoon osallistui useita poliisipartioita.

Lukuisia vaaratilanteita – valui lopulta poliisiauton keulaan

Takaa-ajo eteni Pohjoiselle Rautatienkadulle, jossa pakeneva auto ajoi vastaantulevien kaistalla ja aiheutti läheltä piti -tilanteen linja-auton kanssa. Matka jatkui Runeberginkadun ja Arkadiankadun kautta Mannerheimintielle.

– Auto ajoi huomattavaa ylinopeutta. Mannerheiminkadun ja Postikadun risteyksessä auto teki U-käännöksen ja osui samalla kahteen henkilöautoon, poliisi tiedottaa.

Poliisi sai takaa-ajoon apuvoimia, sillä tehtävään liittyi useita poliisipartioita. Takaa-ajo jatkui Töölöntorin ympäristöön. Auto ajoi pakomatkan aikana yksisuuntaisia katuja väärään suuntaan ja poikkesi jalkakäytävälle. Jalankulkijat joutuivat hyppäämään pois alta väistääkseen törmäyksen.

Pako päättyi lopulta Sandelsinkadulle, jossa auto törmäsi vielä kahteen henkilöautoon ja valui lopulta poliisiauton keulaan.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi autoa kuljettaneen miehen

Poliisi löysi autosta muutaman tuhannen euron arvosta anastettua elektroniikkaa ja myymälän vetokärryt. Autossa oli kuljettajan lisäksi kaksi matkustajaa: mies ja nainen. Kyydissä ollutta miestä epäillään varkaudesta. Naista ei epäillä mistään rikoksesta.

Poliisi kertoo, että pakoauton vuonna 1994 syntynyttä kuljettajaa epäillään muun muassa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, varkaudesta ja rattijuopumuksesta. Helsingin käräjäoikeus vangitsi miehen eilen keskiviikkona.

– Takaa-ajon aikana vaurioitui yhteensä kuusi ajoneuvoa pakoauto mukaan lukien. On vain sattumaa, ettei pakomatkan aikana tapahtunut vakavia henkilövahinkoja, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Helminen Helsingin poliisilaitokselta.

Myymälän valvontakameratallenteelta myös selviää, että miehet kaatoivat myymälän kassajonossa olleen lapsen kumoon, kun he lähtivät juoksemaan pakoon. Poliisi ei ole tavoittanut lapsen huoltajia. Huoltajat voivat olla yhteydessä poliisin sähköpostitse, analyysi.helsinki@poliisi.fi.