Libanonilaismies huijasi lahtelaiselta seurakunnalta yli 200 000 euroa kierolla tavalla – Pappi nieli tarinat ja antoi omatkin rahansa

Libanonilaismies käytti huijaamansa rahat reissaamalla Ruotsin-laivoilla ja Virossa.

Mies käytti rahat muun muassa ruotsinlaivoilla ja matkoilla Viroon. Mies viihtyi erityisesti pokeri- ja rulettipöydissä. Kuvituskuva.

29.11.2018 9:28

Lahtelaisen seurakunnan erottama kirkkoherra voitti palkkakiistansa hovioikeudessa ja seurakunnan on maksettava hänelle 33 000 euroa.

Sielunpaimenen potkujen taustalla oli libanonilaishuijarin avustaminen. Pappi menetti huijarille 100 000 euro omia rahojaan ja seurakunta 120000 euroa.

Kirkkoherra sai potkut runsaat kolme vuotta sitten seurakunnan rahaepäselvyyksien vuoksi. Ennen potkuja pappi oli asetettu toimituskieltoon ja palkanmaksu lopetettu.

Libanonilainen huijari uunotti seurakuntaa ja pappia säälitarinoilla, joilla hän sai pumpattua kaikkiaan noin 200 000 euroa. Rahat mies käytti makeaan elämään reissaamalla Ruotsin-laivoilla ja Viron-matkoilla. Mies viihtyi erityisesti pokeri- ja rulettipöydissä, koska hänellä oli hyvä korttikäsi.

Seurakunnan toiminnassa aktiivisesti ollut huijari kertoi suruntäytteisiä tarinoita läheisistään, jota olivat tekemässä kuolemaa tai olivat jo kuolleet ja mies tarvitse rahaa milloin hautajaisiin ja milloin mihinkin.

Mies rehenteli Beirutissa asuvien läheisten omaisuudella, jotka hän tulisi perimään minä hetkenä hyvänsä ja mies voisi maksaa vippinsä takaisin.

Seurakunta lainasi miehelle rahaa, mutta kun sulki lopulta rahahanat, niin pappi lainasi vielä omiaan ja otti jopa pankkilainaakin auttaakseen huijaria.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi huijarin pari vuotta sitten puolentoista vuoden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen törkeistä petoksista. Pappi sai sakot luottamusasemansa väärinkäytöstä.

Erotettu sielunpaimen taisteli palkoistaan ja piti saamiaan potkuja laittomina. Hän vei palkkariidan käräjäoikeuteen. Viime vuoden joulukuussa käräjäoikeus hylkäsi papin kanteen ja hän hävisi riitansa.

Papin mielestä seurakunta toimi väärin, kun ei osoittanut hänelle mitään muuta työtä. Hän olisi ottanut vastaan vaikkapa kanttorin tehtävät.

Seurakunta perusteli toimituskieltoon määräämistä ortodoksisen kirkon autonomialla. Koskaan aiemmin oikeusistuimessa ei ollut käsitelty vastaavanlaista tapausta.

Pappi vei riidan edelleen Itä-Suomen hovioikeuteen. Hän vaati palkkarahojaan vetoamalla työsopimuslakiin. Hän muistutti, että kanoninen laki ja ortodoksisen kirkon autonomia tulkita kirkollisia oppeja eivät syrjäytä työlainsäädäntöä. Papin mielestä seurakunnalla ei ollut oikeutta pidättää häntä kaikista tehtävistä.

Seurakunta vastusti papin vaatimuksia ja muistutti, että hän oli sitoutunut työssään tunnustukseen ja kanoniseen perinteeseen ja menetti työnsä omasta syystä. Muihin tehtäviin häntä ei seurakunnan mukaan voitu sijoittaa ja sen vuoksi erottaminen oli ainoa ratkaisu.

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion. Se perusti ratkaisunsa uuteen todisteluun, joka oli tullut ilmi vasta käräjäoikeudessa eikä erotettu pappi voinut siihen silloin vedota. Pappi oli hankkinut kahden oikeustieteilijän lausunnot vaatimustensa tueksi.

Ratkaisun mukaan toimituskielto koskee kirkkolain perusteella vain jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia, mutta ei kaikkia papin tehtäviä.

Seurakunta vetosi potkuja antaessaan papin ja seurakunnan väliseen luottamuspulaan. Hovioikeus ei pitänyt luottamuspulaa uskottavana, koska pappi sai jatkaa vielä jonkin aikaa työssään eikä saanut hetki potkuja.

Seurakunnassa oli toimituskiellon ulkopuolista muuta työtä, mutta sitä ei papille edes tarjottu. Hovioikeus totesi seurakunnan rikkoneen työsopimuslakia. Ratkaisun mukaan seurakunnan on maksettava papille palkkoja ja lomakorvauksia noin 33 000 euroa.

Pappi vapautui kaikista oikeudenkäyntikuluista. Seurakunta maksaa omansa ja papin oikeuskulut, jotka ovat noin 45 000 euroa.

Pappi oli palvellut seurakuntaa noin 16 vuotta. Hänen kuukausipalkkansa oli noin 5 200 euroa. Itä-Suomen hovioikeus antoi jutussa ratkaisun keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?