IS vieraili Tallinnassa, jossa odotti hiljaiset kadut ja ostoskeskukset – suomalaiset vinkkaavat, miten Viron-reissusta selviää halvemmalla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS vieraili Tallinnassa, jossa odotti hiljaiset kadut ja ostoskeskukset – suomalaiset vinkkaavat, miten Viron-reissusta selviää halvemmalla

IS:n haastattelemat suomalaiset ovat huomanneet hintojen nousseen Virossa, mutta eivät aio hylätä Tallinnaa.

Hinnat ovat nousseet Tallinnassa. IS vieraili Viron pääkaupungissa keskiviikkona, jolloin katukuvassa näkyi vain vähän turisteja.­

29.11.2018 7:27

Tallinnan kaduilla ja ostoskeskuksissa on marraskuisena keskiviikkopäivänä hyvin hiljaista. Satamassakin suuria matkalaukkuja perässään vetäneet aasialaisseurueet näyttävät syrjäyttäneen suomalaiset ryhmämatkailijat. Katukuvasta tuntuvat kadonneen tyystin myös täyteen lastatut viinakärryt.

Suomalaisten hiipuneesta Viro-innostuksesta kirjoitti sunnuntaina Helsingin Sanomat, jonka haastattelussa tallinnalainen käsityöyrittäjä toivoi suomalaisia takaisin – eikä haittaisi, vaikka tultaisiin vanhan liiton tyyliin juovuksissa.

Uutuuttaan kilpaa auringon kanssa kimaltavassa Rimi-hypermarketin ympärille rakentuvassa Nautica-ostoskeskuksessa saattoi synkältä kalskahtavista uutisista huolimatta törmätä kuitenkin vahingossa lähes tulkoon naapurissa asuvaan suomalaiseen.

Rimi Hypermarketissa Nautica-ostoskeskuksessa oli hiljaista keskiviikkona.­

Kangasalta Rimiin ostoksille tulleet ja ennestään toisilleen tuntemattomat Anne Kultanen ja Aleksi Rannanheimo päätyivät juttusille sattumalta kassajonossa. Molemmat ovat kokeneita Tallinnan-matkaajia. Kultanen vierailee kaupungissa jopa useita kertoja kuukaudessa.

– Suomalaisten määrä on vähentynyt selvästi. Venäläisiä täällä tuntuu olevan enemmän ja laivallakin tuntui olevan paljon saksalaisia, kaksikko pohtii.

Suomalaisten määrä on vähentynyt selvästi, sanoivat Kangasalta Rimiin ostoksille tulleet ja ennestään toisilleen tuntemattomat Anne Kultanen ja Aleksi Rannanheimo.­

Molempien ostoskoriin päätyi paikallisia herkkuja, muun muassa leivonnaisia ja marsipaania.

– Tutkin hintoja aika tarkkaan. Lihat ovat samoissa hinnoissa kuin Suomessa. Juustot taas ovat halvempia. Valion tuotteita en täältä osta, vaan suosin paikallista, arvioi Rannanheimo ja samaa mieltä on juustohulluksi itsensä luokitteleva Kultanen.

– Matkaseura odottaa autossa, kun arvelivat, että viihdyn taas niin kauan juustohyllyllä.

Suomalaiset on totuttu tuntemaan Tallinnassa viinaturisteina. Kangasalan kaksikkoa alkoholi ei Viroon houkuta.

– Hinnat ovat nousseet. Kun laskee mukaan matkakustannukset, ei hinta ole missään tapauksessa halvempi kuin Suomen Alkossa.

Alkoholin hinta on noussut Tallinnassa selvästi kymmenessä vuodessa.­

Samaa sanoo mikkeliläinen Sanna Sainpalo, joka oli matkakaverinsa Marjatta Lapinvuon kanssa ostanut viinan sijaan ”hirmuisen määrän” vaatteita.

– Tämä on tänä vuonna kolmas matka, eikä täällä tunnu kalliimmalta. Meillä on tuttu vaatemyyjä, jonka luona käydään ostoksilla pari kertaa vuodessa. Jotkut suklaamerkit ovat ehkä vähän kalliimpia Rimissä kuin laivalla.

Myös Kultanen kehuu Tallinnassa naistenvaatevalikoimia.

– Tyylikkäämpää ja naisellisempaa, kuuluvat perustelut.

IS:n haastattelemat suomalaiset eivät pidä Viroa niin kalliina, että aikoisivat vähentää visiittejään etelänaapuriin. He vinkkaavat kuitenkin lähtemään Tallinna vanhankaupungin muurien ulkopuolelle sekä suosimaan paikallista.

– Kalleudesta puhutaan nyt paljon, mutta se jää Tallinnaan. Voihan Raatihuoneentorilla maksaa oluesta 8–9 euroa, jos tahtoo, mutta jo Pärnussa on puolet halvempaa, arvioi vantaalainen Reijo Kainulainen.

Helsinkiläinen Reijo Laakso (vas) ja vantaalainen Reijo Kainulainen vinkkaavat lähtemään Tallinnan keskustasta sivummalle, jos haluaa löytää halpoja hintoja.­

Samaa mieltä on matkaseurana oleva kaima, helsinkiläinen Reijo Laakso.

– Ravintoloissa on vähän kalliimpaa, mutta heti jos menee Tallinnan keskustasta sivummalle, on vielä halpaa, tuumaa Laakso, joka kertoi ostaneensa päiväristeilyn yhteydessä ensimmäistä kertaa jouluviinat Virosta.

Laivan lähtöaulassa kumisi tyhjyyttään Tallinnassa keskiviikkona päivällä.­

– Usein olemme olleet täällä moottoripyörällä, eikä silloin tule ostettua juuri mitään. Polttoaine on kyllä ehkä hieman kalliimpaa nykyisin, mutta silti edullisempaa kuin Suomessa, Kainulainen ja Laakso pohtivat.

– Halvempihan tämä on kuin Tukholma. Ja matkakin on Helsingistä paljon lyhyempi, Marjatta Lapinvuo toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?