Timo teki Suomen leijonan, joka pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan – silmäksi päätyi arvokas harvinaisuus - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Timo teki Suomen leijonan, joka pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan – silmäksi päätyi arvokas harvinaisuus

Kolme metriä korkea ja 850 kiloa painava Suomen leijona -patsas on jylhä ilmestys.

28.11.2018 18:43

Maailman suurimpana kolikkopatsaana Guinnessin ennätystenkirjaan tunnustettu Suomen Leijona -patsas seisoo ylväästi näytteillä Helsingissä Kansallismuseossa.

Tekijä kertoo työn vaiheista

– Ensin kiinnitin teräksiselle kuormalavalle sapelin ja miekan, Timo Ruotsalainen kertoo teon alkuvaiheesta Ilta-Sanomille.

– Sitten Aalto-yliopistoon nykyään kuluvan entisen Helsingin taideteollisen korkeakoulun Mika Ihanus jyrsi muotin tiekoneohjatusti polyuretaanista. Tämä muotti asetettiin vaaka-asentoon ja sen sisälle laitettiin riittävästi rautaa. Muottiin tehtiin valureiät ja taidevalulle saatiin muoto.

Ruotsalainen kertoo, että komistus nostettiin Hiab-autolla pystyyn ja vasta sen jälkeen alkoi kolikoiden kiinnitys. En luottanut pelkkään liimaan, vaan lisäsin piilokiinnikkeitä. Patsaan sisällä on hydraulinen lava.

Kolikot on liimattu polymeeriliimalla.

– Patsaista on itse asiassa kaksi, uros ja naaras. Näistä uros on Kansallismuseossa.

Painaa 850 kiloa

– Idea leijonapatsaasta syntyi Timo Ruotsalaiselle, leijonapatsaan tekijälle, jo vuonna 2012, jolloin Suomen Pankki lopetti markkojen vastaanottamisen. Markkoja tuli tuolloin myyntiin kohtuullisen edullisesti, joten Ruotsalainen ryhtyi ostamaan niitä suuria määriä. Tavoitteena oli tehdä rahoista jotain näyttävää Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi, viestintäpäällikkö Sari Raki Suomen Monetasta kertoo Ilta-Sanomille.

Ruotsalaisen työn tuloksena syntyi jalustoineen kolme metriä korkea ja 850 kiloa painava Suomen leijona -patsas, joka on päällystetty suomalaisilla rahoilla.

Raki kehuu Kansallismuseota ja varsinkin Ruotsalaisen työtä ja sitä, että patsaan valmistuminen sattui Monetan kannalta hyvään aikaan.

– Monetalla ei ole tekemisen kanssa siis asiaa, vaan hieno idea ja upea toteutus ovat siis Ruotsalaisen. Rahojen osuus patsaan painosta on yli 600 kiloa. Vuoden 2018 heinäkuussa Suomen leijona -patsas hyväksyttiin Guinnessin ennätystenkirjaan – se on virallisesti maailman suurin kolikkopatsas, Raki kertoo.

Keräilyrahoja ja -mitaleita markkinoiva Suomen Moneta kuuluu kansainväliseen Samlerhuset-konserniin

Patsaassa ovat mukana kaikki itsenäisyyden ajan kolikkomallit.

Suomen Monetan maajohtaja Janne Häkkinen kiinnitti patsaalle kultaisen silmän yrityksen kutsuvierastapahtumassa Kansallismuseossa.

Lue lisää: Kuolinpesästä löytyi erittäin harvinainen 20 markan kolikko – tällaista ei pitäisi olla olemassakaan

Mistä rahat saatiin?

Ruotsalainen sai patsasta varten lahjoituksina satoja kiloja rahoja. Rahoja lähettivät yksityishenkilöt ja yritykset.

– Jokainen patsaan raha on liimattu erikseen ja rahojen paikat ovat tarkkaan harkitut, Raki kertoo.

Patsaan väritys tulee rahojen metalleista, sillä Suomessa on valmistettu rahoja muun muassa alumiinista, kuparista, raudasta, hopeasta, nikkelistä ja pronssista.

Patsaan tekemiseen on käytetty tarkalleen 358000 yksittäisestä kolikkoa.

Suomen leijona -patsaassa ovat edustettuina kaikki kolikkomallit, joita Suomessa on käytetty itsenäisyyden aikana.

– Patsaan tekemiseen on käytetty tarkalleen 358 000 yksittäistä kolikkoa. Patsaan valmistamiseen meni arvioiden mukaan yli tuhat työtuntia ja välillä rahakerroksia jouduttiin purkamaan sankokaupalla.

Suomen Monetan maajohtaja Janne Häkkinen kiinnitti patsaalle kultaisen silmän yrityksen kutsuvierastapahtumassa Kansallismuseossa.

Silmäksi leijona sai arvokkaan kultamarkan vuodelta 1926. Nyt leijona on täydellinen.

– Tämä on taiteilijan urani hienoin päivä, kun leijonapatsas on päässyt vierailulle Suomen arvostetuimpaan museoon, patsaan tekijä ja omistaja Timo Ruotsalainen sanoi teoksen julkistamistilaisuudessa.

Maailman suurin kolikkopatsas on näytteillä Kansallismuseon keskusaulassa 28.11.-1.12.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?