Karu vedätys ulkomailta Raskasta Joulua -lipun ostaneille: Rahaa mennyt moninkertaisesti, konserttiin ei pääsyä – poliisi voimaton

Julkaistu: , Päivitetty:

Lipun ostaneet eivät ole päässeet tapahtumiin sisään Jukureiden peliin ja Raskasta Joulua -konserttiin.
Itä-Suomen poliisi kehottaa verkosta lippuja ostavia varovaisuuteen.

– Poliisille on kirjattu vuoden 2018 aikana lähes sata rikosilmoitusta internetissä hyvin aidon näköisillä sivuilla erilaisiin tapahtumiin ja konsertteihin myyvästä yrityksestä. Yritys mainostaa lippuja suomalaisiin ja kansainvälisiin huipputapahtumiin, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista kertoo Ilta-Sanomille.

Rahaa menee paljon, eikä lipulla pääse minnekään.

Tilausta tehdessä sivusto ilmoittaa lippujen hinnaksi summan, joka lopulta saatetaan veloittaa asiakkaalta jopa kaksin- tai kolminkertaisesti.

Maksua varten annetaan pankki- tai luottokortin numero sekä kortin takaa kolminumeroinen suojaluku. Asiakkaan ostamat liput ovat myös valtaosassa poliisin tietoon tulleista ilmoituksista osoittautuneet väärennetyiksi, eivätkä lipun ostaneet ole päässeet tapahtumaan sisään. Lippuja on myyty myös sellaisiin tapahtumiin, joiden liput eivät ole tulleet vielä edes virallisesti myyntiin.

Etelä-Savossa väärennettyjä ja moninkertaisesti veloitettuja lippuja on ollut myynnissä esimerkiksi jääkiekkojoukkue Jukureiden peliin ja Raskasta Joulua konserttiin.

Raskasta Joulua -kiertueen tiedotuksesta vastaavan Liekki Promotionin tiedottaja Nora Norrlin sanoo IS:lle, että hän kehottaa lippujen ostajia suosimaan virallisia lipunmyyntipaikkoja.

– Meidän kohdalla on ollut myös se ongelma, että tällaisella sivustolla väitetään Raskasta Joulua -kiertueen Kajaanin konserttia loppuunmyydyksi, mikä ei pidä paikkaansa.

Suvi Teräsniska julkaisi Facebookissa keskiviikkona päivityksen, jossa hän kehotti välttämään ulkomaalaista sivustoa, jossa hänen lippujaan on myyty.

– Sain juuri viestiä että joku oli ostanut liput ja maksanut niistä omaisuuden! Tämä on ihan superikävä asia, varsinkin kun mulla ei ole osaa eikä arpaa tämän asian kanssa. Mä en voi vaikuttaa näihin huijauksiin ja mun ainoa neuvo on että yhteys heti pankkiin tai luotonantajaan ja poliisiin, Teräsniska kirjoitti.

Sivustoa ylläpidetään Sveitsistä

Lippuja hakeva ohjautuu yleensä Googlen kautta myyjän sivuille. Sivusto on niin aidon näköinen, että se saattaa harhauttaa luulemaan sitä viralliseksi lipunmyyntipaikaksi.

Sivustoa ylläpidetään Sveitsistä käsin, ja näin ollen se on EU-lainsäädännön ulkopuolella. Myöskään Suomen poliisilla ei ole toimivaltaa puuttua sivuston toimintaan eikä tutkia asiasta kirjattuja petos rikoksia.

– Internetistä lippuja ostavan kannattaa varmistua huolellisesti miltä sivustolta lippuja on ostamassa, Korhonen kertoo.

Ohjelmatoimistojen sivuilta löytyy yleensä maininta siitä, kuka on tapahtuman virallinen lipunmyyjä. Internetin hakukoneella kannattaa myös selvittää taustoja ja muiden kokemuksia lipunmyyjästä. Kuluttajaviraston sivuilta löytyy myös tietoa niistä yrityksistä, joista virastoon on tullut runsaasti yhteydenottoja.

Jos huomaamattaan ostaa lipun jonka tilaus- ja veloitustiedot eivät vastaa alkuperäistä, kannattaa ensin käydä verkkopankin kautta suojaamassa tili, eli asettamassa pankkikorttiin internet- ja ulkomaankäytönesto.

Jos ostotapahtumaan on käytetty luottokorttia ja tililtä on veloitettu kerrottua enemmän, asiasta voi reklamoida luotonantajaa.