Verilöyly Kuusankoskella toi Tieto-Finlandian Seppo Aallolle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Verilöyly Kuusankoskella toi Tieto-Finlandian Seppo Aallolle

Aallon teos käsittelee vuoden 1918 tapahtumia Kuusankoskella, jota tuolloin kutsuttiin Kuolemanlaaksoksi tehdasyhteisöä järkyttäneen verilöylyn vuoksi.

Tieto-Finlandia-voittaja Seppo Aalto.

28.11.2018 14:34

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto on myönnetty historian dosentti Seppo Aallolle teoksesta Kapina tehtailla – Kuusankoski 1918. Voittajan valitsi elokuvaohjaaja Virpi Suutari.

Suutarin mukaan voittajakirjaksi valikoitui teos, jonka tärkein päämäärä on etsiä sumun keskeltä totuutta. Hänen mielestään teos ei ole tunteeton, mutta se uskaltaa tutkia ja kertoa kauheista asioista viileästi.

– Tunnustan, että kirja oli itselleni joukon raskain luettava. Sen läpikäymiseen kului ehdokaskirjoista myös reilusti eniten aikaa. Teos ei pistänyt tunteilemaan, vaan pakotti pysähtymään faktojen äärelle: paikka paikalta, tapahtuma tapahtumalta, nimi nimeltä. Oli kuin olisi ollut läsnä totuuskomission istunnossa.

Kirjan paikallistarkkuus on Suutarin mukaan hiuksia nostattavaa ja tapahtumien asettaminen laajempiin yhteyksiin kertoo syvästä yhteiskunnallisesta tutkimustyöstä ja ymmärryksestä.

– Tämä tietoteos muistuttaa, kuinka ohuen kuoren varassa sivistys ja järki lepäävät ja miten helposti irrationaaliset voimat voivat lähteä liikkeelle otollisissa olosuhteissa. Kirja haastaa meidät kysymään omassa ajassamme, mikä on itse kullekin tarpeeksi ja kuinka voisimme toimia paremmin köyhyyden ja sosiaalisen epäoikeudenmukaisuuden kitkemiseksi. Entä miten kuromme umpeen oman elämämme solidaarisuuskuilut?

Suutari pelkää, että nyt käynnissä oleva työn vallankumous ilmastomuutoksen ohella saattaa tietää yhteiskunnallisia levottomuuksia.

– Vain sata vuotta sitten Kuusankosken Kymintehtaiden työläiset nousivat vallankumoukseen polttoaineenaan syvä kokemus epäoikeudenmukaisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?