Sari, 44, valitsi rommia sisältävää suklaata joululahjaksi – kassa kieltäytyi myymästä puoli yhdeksältä aamulla: ”Todella naurettavaa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sari, 44, valitsi rommia sisältävää suklaata joululahjaksi – kassa kieltäytyi myymästä puoli yhdeksältä aamulla: ”Todella naurettavaa”

Sari Kaitainen lastasi varhain aamulla kaupan kassalle yli 30 suklaarasiaa. Niistä kaikkia ei hänelle kuitenkaan myyty.

Kotkalaisnaisen rommisuklaaostokset eivät onnistuneet varhain aamulla.

28.11.2018 13:29

Kotkalainen Sari Kaitainen, 44, aloitti kuluvan viikon töihin liittyvillä joululahjaostoksilla ja suuntasi heti maanantaiaamuna Kotkan Prismaan.

– Olin suunnitellut aamun niin, että käyn ostamassa joululahjaksi suklaata, Kaitainen selostaa.

Kyse ei suinkaan ollut vain muutamasta suklaarasiasta. Kaitainen valitsi kaupan suklaavalikoimasta yhteensä yli 30 suklaaboksia.

Saatuaan raahattua suuren määrän makeaa kaupan kassalle noin puoli yhdeksän aikaan, ilmoitti kassa Kaitaisen mukaan, ettei osaa tuotteista saanut myydä.

– Huomasin vasta kassalla myyjän kanssa, että hyvänen aika, osassa suklaista on hitunen rommia. Eipä tule mieleen aamulla, kun olet ostamassa suklaata, että tämmöinen tilanne voisi tulla eteen, Kaitainen pohtii.

Ensimmäisenä Kaitaisen maanantaiaamun pulmasta kertoi Helsingin Sanomat mielipideosastollaan.

Suojelu kummastuttaa: ”Naurettavaa”

Kaitainen korostaa, ettei kaupan henkilökunnan palvelussa ollut mitään vikaa. Myyjä toimi hänen mukaansa todella ammattitaitoisesti.

– Syy oli lainsäätäjän, ei kassamyyjän. Ajattelin, että nyt on suojelu kohdillaan. Liika suklaan määrä aiheuttaa huonon olon nopeammin kuin siitä alkoholimäärästä tulisi pöhnään.

– On todella naurettavaa, että tämmöisiä asioita rajoitetaan. Aamulla yhdeksän aikaan rommisuklaan ostaminen olisi ollut turvallista. Ajallinen rajoitus on hyvin outo, Kaitainen jatkaa.

Lue lisää: ”Herranjestas” – Lauri söi vain muutaman liköörikohvehdin ja alkometri välkkyi yli 3 promillen lukemia

Rommisuklaat vaihtuivat alkoholittomiin joululahjoihin

Kaitainen myöntää tilanteen ärsyttäneen häntä, sillä konvehdit oli valikoitu huolella ylähyllyltä asti. Hänen oli kuitenkin hoidettava joululahjaostokset kuntoon eikä aikaa ollut odottaa kello yhdeksään asti. Niinpä Kaitainen valitsi tilalle uudet suklaapaketit.

– Sain lopulta ostettua joululahjaksi alkoholittomat suklaat. Töihin ajellessa ärtymys kääntyi huvittuneisuuden puolelle ja olemme työkavereiden kanssa jo naureskelleet asialle, Kaitanen nauraa.

Kotkan Prisma toimii valtakunnallisten käytäntöjen mukaan

Kymen seudun osuuskaupan kaupallinen johtaja Ari Hyytiä vahvistaa, että Kotkan Prisman valikoimasta löytyy rommisuklaata. Hyytiä ei pysty kuitenkaan vahvistamaan kyseistä tapausta.

– Varmasti näin on kuitenkin tapahtunut. Toimimme valtakunnallisten käytäntöjen mukaan, jolloin alkoholia sisältäviä tuotteita myydessä suoritetaan ikärajavalvontaa ja tuotetta ei myydä kello 21–9 välillä.

Hyytiän mukaan kassoissa on järjestelmä, joka ilmoittaa myyjälle, mikäli tuotetta ei saa myydä kellonajan vuoksi.

Alkoholilain mukaan enintään 2,8 painoprosenttia etyylialkoholia sisältäviä kiinteitä alkoholivalmisteita, esimerkiksi suklaamakeisia tai jäätelöitä, saa myydä vapaasti. Tätä vahvempien kiinteiden tuotteiden vähittäismyyntiä, anniskelua ja markkinointia koskevat alkoholilain alkoholijuomien säännökset kuten esimerkiksi ikärajat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?