Turvapaikanhakija syyllistyi raiskausten sarjaan – kertoi kolme eri ikää, vaati lievennystä tuomioon kulttuurisista syistä

Raiskausten sarjaan Helsingissä syyllistynyt Raed Al Mustafa ei muistanut omaa syntymäaikaansa, kun väitti olevansa alaikäinen.

28.11.2018 11:58

Turvapaikanhakijana Syyriasta Suomeen tullut Raed Al Mustafa syyllistyi loppusyksystä 2017 kahteen raiskaukseen ja yhteen raiskauksen yritykseen Helsingissä.

Tekotapa oli kaikissa rikoksissa sama: Al Mustafa oli yöllä seurannut uhreja rappukäytävään tai kotiin ja hyökännyt heidän kimppuunsa rajusti.

Yleensä Al Mustafa oli kaatanut uhrinsa ja ryhtynyt riisumaan uhrejaan väkivalloin vastoin näiden tahtoa. Eräälle uhreistaan hän oli ilmoittanut, että jos uhri on hiljaa, hän vain masturboisi uhrinsa päälle eikä mitään muuta tapahtuisi.

Kolme ja puoli vuotta ehdotonta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Al Mustafan kolmen ja puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen viime helmikuussa.

Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan kolmelle uhrilleen kärsimyksestä, kivusta, särystä ja tilapäisestä psyykkisestä haitasta yhteensä yli 16 000 euron korvaukset.

Tuolloin Al Mustafan syntymäajaksi merkittiin oikeudenkäyntipöytäkirjoihin kesäkuu 1999, mikä tarkoittaa sitä, että hän oli tekojen aikaan 18-vuotias.

Oli ollut Suomessa vasta pari kuukautta

Al Mustafa valitti tuomiostaan Helsingin hovioikeuteen. Hän kertoi kuulleensa vankilassa ollessaan että alaikäinen saa Suomessa rikoksista alhaisemman rangaistuksen.

Al Mustafa kertoikin nyt hovioikeudelle, että on oikeasti syntynyt vuonna 2001, eli hän oli 16-vuotias syyllistyessään raiskauksiin. Vuosi 1999 oli kirjattu hänen syntymäajakseen Unkarissa virheellisesti.

Lisäksi hän vetosi siihen, että oli elänyt vuosia vaarallisissa olosuhteissa Syyriassa eikä ollut vielä sopeutunut suomalaiseen kulttuuriin. Kun hän oli syyllistynyt raiskauksiin, hän oli ollut Suomessa vasta pari kuukautta.

Syyttäjä vaati Al Mustafan valituksen hylkäämistä. Kyse oli vakavasta seksuaalirikosten sarjasta, jossa tunkeuduttiin uhrien koteihin. Syyttäjä sanoi, ettei kulttuuritausta voi olla rangaistuksen kohtuullistamisperuste.

Kolme eri syntymäaikaa

Helsingin hovioikeus päätyi syyttäjän kannalle.

Al Mustafa oli ensinnäkin vedonnut syntymäaikaan vasta kuultuaan, että se voisi vaikuttaa rangaistukseen, ja toiseksi hän ei muistanut syntymäaikaansa.

Poliisikuulustelussa hän kertoi syntyneensä 6.8.2000. Hovioikeudessa hän kertoi syntyneensä 1.6.2001 ja hetkeä myöhemmin 6.1.2001.

Hovioikeus päätyi siihen, ettei ollut perusteltua syytä epäillä, ettei Unkarissa annetun matkustusasiakirjaan merkitty syntymävuosi 1999 vastaisi Al Mustafan todellista syntymäaikaa.

Näin ollen Al Mustafa oli teot tehdessään 18-vuotias.

– Al Mustafan Suomessa oleskelun kesto tai hänen kulttuuritaustansa eivät vaikuta tekojen moitearviointiin lieventävästi, totesi hovioikeus ja piti käräjäoikeuden antaman tuomion voimassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?