Kansanedustaja Timo Heinonen yllytti allekirjoittamaan aloitetta perintöveron poistamisesta – äänesti itse mietintöä vastaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kansanedustaja Timo Heinonen yllytti allekirjoittamaan aloitetta perintöveron poistamisesta – äänesti itse mietintöä vastaan

Kansanedustaja Timo Heinonen kannusti keväällä allekirjoittamaan aloitteen, jonka eteneminen katkesi tänään valtiovarainvaliokuntaan.

Julkaistu: 27.11.2018 22:39, Päivitetty 27.11.2018 23:20

Perintö- ja lahjaveron poistoa vaativan kansalaisaloitteen eteneminen pysähtyi valtiovarainvaliokuntaan.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta päätti tiistaina, ettei perintö- ja lahjaverosta luopumista vaativasta kansalaisaloitteesta laadita mietintöä.

Pöytäkirjan mukaan päätös syntyi äänin 12–9. Valiokunta päätti, ettei asian johdosta ryhdytä enempiin toimenpiteisiin.

Mietinnön tekemättä jättäminen oli hallituspuolueiden eli keskustan, kokoomuksen ja sinisten päätös, valiokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk) kertoo. Aiemmin kokoomus on osoittanut tukea perintöverosta luopumiselle.

Kallin mukaan asiantuntijakuulemisessa kävi selväksi, että perintöverosta luopuminen edellyttäisi monen muun lain tarkistusta.

– Kun vaalikausi on näin lopullaan, ajateltiin, että tämä on enemmän seuraavan hallituksen hallitusohjelmakysymys.

Kallin mukaan yksikään puolue ei oikeasti ole valmis luopumaan perintö- ja lahjaverosta.

– Ei todellakaan. Päinvastoin on moitittu sitä, kun tämä hallitus vaalikauden alussa jonkin verran alensi perintöveron eri asteikkoja.

Hallituspuolueiden linjan mukaisesti mietinnön laatimista vastaan äänesti myös kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen, joka aiemmin itse kannusti muita allekirjoittamaan aloitteen.

– Muutama nimi vielä! Saadaan tämä kansalaisaloite vielä eduskuntaan tämän kevään aikana! Heinonen twiittasi maaliskuussa.

Tämä ei ollut unohtunut Timo Harakalta (sd), joka ehätti kuittailemaan asiasta Heinoselle Twitterissä.

– Allekirjoitit kansalaisaloitteen perintöveron poistamisesta, kehotit muitakin Twitterissä, pidit kannatettavana ja tärkeänä lähetekeskustelussa 11.10.18 - mutta nyt äänestit sen puolesta, että haudataan ilman mietintöä, Harakka kirjoitti.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

IS:n tavoittama Heinonen ei ensin halunnut kommentoida äänestyspäätöstään vaan kehotti kysymään asiasta Eero Suutarilta (kok), joka käsitteli asian valtiovarainvaliokunnan verojaostossa.

– Siellä tehty päätös, Heinonen viestitti.

Jaostolla ei kuitenkaan ole päätäntävaltaa, vaan se vain valmistelee asioita. Päätökset tehdään koko valiokunnassa. Suutarin mukaan jaostossa käytiin keskustelua päätöksen siirtämisestä valiokunnalle.

Heinonen tarkensi kuitenkin näkemyksiään jutun julkaisun jälkeen. Hän kannattaa edelleen perintöverosta luopumista.

– Minusta tämä oli hyvä ratkaisu. Perintöverosta ei eduskunnan enemmistö olisi ollut nyt valmiita luopumaan. Oppositio olisi halunnut nyt äkkiä nimenomaan saada eduskunnalta kielteisen päätöksen ja haudata tämän asian sitä kautta. Nyt asia jää auki ja toivon, että ensi keväänä hallitusneuvotteluissa perintöverosta luopumisesta tehdään päätös osana isompaa kokonaisuutta, Heinonen kirjoitti tekstiviestissä.

Oppositiopuolueet olisivat halunneet aloitteelle kunniallisen käsittelyn, vaikka ne eivät edes kannata perintö- ja lahjaveron kumoamista.

Kallin mukaan mietinnön laatimista kannattaneet ovat päin vastoin halunneet kiristää veroa.

Kansalaisaloitteen oli allekirjoittanut 57 489 kansalaista.

Jos kansalaisaloitetta kannattaa vähintään 50 000 äänioikeutettua, eduskunnalla on velvoite ottaa kansalaisaloite käsiteltäväksi. Aloitteen hyväksyminen samoin kuin mahdolliset muutokset aloitteeseen jäävät kuitenkin eduskunnan harkittaviksi. Lähetekeskustelun jälkeen eduskunta lähettää kansalaisaloitteet valitsemaansa valiokuntaan valmisteltavaksi.

Valiokunta voi jatkaa asian käsittelyä ja laatia siitä mietinnön täysistuntokäsittelyä varten. Valiokunnalla on myös mahdollisuus päätyä siihen, ettei kansalaisaloite saa sen tukea ja enemmästä käsittelystä luovutaan.

Käsittelemättä jäänyt kansalaisaloite raukeaa vaalikauden päättyessä.

Juttua muokattu 27.11.2018 kello 23.00: Jutun otsikkoa on korjattu.

Juttuun lisätty lisää Heinosen kommentteja kello 23.19.