Meteorologeilta ensimmäiset ennusteet: luvassa pakkasjoulu! – ”Aika laajalti keskimääräistä kylmempää” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Meteorologeilta ensimmäiset ennusteet: luvassa pakkasjoulu! – ”Aika laajalti keskimääräistä kylmempää”

Koko maahan on odotettavissa viileä joulu.

28.11.2018 6:50

Sääpalveluyritys Foreca kertoi tiistaina kuukausiennusteessaan, että joulukuu alkaa paikoin tavanomaista lämpimämpänä.

Vielä tällä viikolla sää on maan eteläosassa alkanut hieman tavallista kylmempänä. Loppuviikosta lämpötila nousee Forecan ennusteen mukaan monin paikoin yli nollaan. Maan pohjoisosassa on tavallista lämpimämpää, mutta paikalliset erot voivat olla isoja.

Ensi viikolla pohjoisosassa on yhä tavallista lämpimämpää, etelässä keskimääräinen lämpötila asettuu tavanomaiselle tasolle. Suuressa osassa maata on pakkasta, vaikka etelä- ja länsirannikon ympäristössä ollaan pitkälti nollan yläpuolella, Foreca kertoo.

Riitta Kuusela oli 8 km sauvakävelyllä Rovaniemellä. Hänen mielestään lunta ja pakkasta on ihan sopivasti. Ehkä vähän voisi tulla lunta lisää, mutta ei pakkasia, Riitta miettii.­

Joulukuun puolivälin jälkeen lämpötila on ennusteen mukaan lähellä tavanomaista. Se tarkoittaa pakkasta lähes koko maassa, ja aivan pohjoisimmassa Lapissa noin –10 astetta.

Kuukausiennuste päättyy jouluaatonaattoon. Jos valtaosassa maata on odotettavissa pakkasta, miten on lumen laita? Valkea joulu löytyy tunnetusti monien joululahjalistalta, mutta voidaanko sellainen luvata jo koko maahan?

– Siinä mielessä ei vielä, että vaikka pakkasta olisikin, niin se vaatii juuri oikeaan aikaan sopivan lumikuuron. Lisäksi kuukausiennustehan mittaa viikkojen keskimääräisiä lämpötiloja, joten yksittäiset päivät voivat olla merkittävästi kylmempiä tai lämpimämpiä, summaa meteorologi Anna Latvala Forecalta.

On myös otettava huomioon, että ”tavanomainen lämpötila” lasketaan vertailukaudelta 1981–2010.

– 1980-luvulla oli hyvinkin kylmiä talvia, jotka alentavat lämpötilaa. Joulukuut ovat pikkuhiljaa muuttuneet lämpimämmiksi.

30-vuotisen keskiarvon mukaan aivan etelärannikolla ei ole jouluisin ollut pysyvää lumipeitettä. Valtaosassa maata on näin ollut.

Rovaniemellä oli pakkasta noin 4–5 astetta ja lunta vain nimeksi tiistaina.Kemijoki oli juuri jäätymässä ja voimakkaan virran vaikutuksesta jäät alkoivat röykkiöitymään kaupungin kohdalla.­

Meteorologi Nina Karusto puolestaan kertoo, että Ilmatieteen laitoksen kuukausiennusteen mukaan aivan joulun alla on odotettavissa kylmempiä säitä.

– Mitä pidemmälle joulukuuta ennusteissa menee, sitä viileämpi poikkeama ennusteessa näkyy. Juuri aatonaattoon yltävä kuukausiennuste näyttää, että silloin olisi aika laajalti Suomessa keskimääräistä kylmempää.

– Poikkeamat ovat –1 asteesta –3 asteeseen, mutta tarkemmin niitä on hankalaa määritellä.

Karusto kertoo, että lumisateiden määrässä ei näy poikkeamaa keskiarvosta kumpaankaan suuntaan.

Tässä vaiheessa on kuitenkin yhä vaikeaa sanoa, millainen lumipeite jouluksi on odotettavissa.

– Mitä pidemmälle kuukausiennusteessa mennään, sitä enemmän ennuste kääntyy kohti ilmastollista keskiarvoa. Periaatteessa on mahdollista, että erot keskiarvoon ovat voimakkaampia, kun pääsemme sinne asti.

Portugalilaiset opiskelijat Tatjana Sofia ja Anna Carcia ottivat selfieitä Kemijoen rannalla.–Talvi on muuten ihan ok, mutta hiukan liian kylmä, tytöt sanoivat.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?