Kotimaa

Vakava ilmastovaara uhkaa: poikkeuksellisen voimakas El Niño kuumentaa koko maapalloa ensi talvena

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomalaisen asiantuntijan mukaan Maailman ilmatieteen järjestön esittämä huoli on aiheellinen.
Ilmaston lämpenemiselle ei näy loppua, vaan kierre voi jopa kiihtyä. Uusin huoli heräsi tiistaina, sillä trooppisesta El Niño-ilmiöstä ennustetaan erityisen voimakasta ensi helmikuusta lähtien. Näin kertoo brittilehti The Guardian.

Lehti perustaa arvionsa Maailman ilmatieteen järjestön eli WMO:n ennusteisiin, joiden mukaan on 75-80 prosentin todennäköisyys, että El Niño on tavallista voimakkaampi.

– Ilmastonmuutos vaikuttaa valtamerten pintavesien lämpenemiseen, joten siinä mielessä Maailman ilmatieteen järjestön esittämä huoli on aiheellinen, Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko arvioi Ilta-Sanomille.

Varoittava esimerkki vuonna 2016

Vaikka merivesiä lämmittävän ja sateisuuteen vaikuttavan El Niño-ilmiön vaikutus Euroopan sääolosuhteisiin on yleensä vähäinen, tällä kertaa El Niñon pelätään lisäävän ilmaston lämpenemistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmastonmuutos johtuu hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kasvusta ilmakehässä.

Kun El Niño oli edellisen kerran tavallista voimakkaampi vuonna 2016, mitattiin monin paikoin ennätyslämpötiloja.

Vaikka WMO ei lupaa yhtä kovia lukemia ensi vuodeksi kuin vuonna 2016, vaikutukset voivat olla WMO:n Maxx Dilleyn mukaan silti rajuja.

– Ne voivat vaikuttaa maatalouteen ja heikentää ruoan turvallisuutta. Juomaveden laadun heikkeneminen iskee kansanterveyteen, hän sanoo Guardianissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmatieteen laitoksen sivuilla puolestaan kerrotaan, että 3-7 vuoden välein esiintyvässä El Niño-ilmiössä merivesi muuttuu tavanomaista lämpimämmäksi trooppisen Etelä-Amerikan rannikolla Tyynenmeren itäosassa. Myös sateet lisääntyvät Amerikan rannikolla, kun taas Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa kärsitään kuivuudesta.

Juttuun on lisätty Maxx Dilleyn kommentti 27.11.2018 kello 19.49.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt