Pentti Linkola ei lähde Linnan juhliin: ”Olen melkein liikuntakyvytön” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pentti Linkola ei lähde Linnan juhliin: ”Olen melkein liikuntakyvytön”

Legendaarinen kirjailija ja kalastaja sai ensimmäisen kerran kutsun Linnan juhliin.

–Lähetin sinne kyllä ystävällisen kiitoksen, mutta ilmoitin, että ruumiinkunnon vuoksi en pysty matkustamaan edes Helsinkiin, sanoo Pentti Linkola.

27.11.2018 15:11 | Päivitetty 27.11.2018 17:28

Kirjailija ja kalastaja Pentti Linkola ei osallistu Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhliin, jonne hän sai ensimmäisen kerran kutsun.

– Olen melkein liikuntakyvytön. En pysy kunnolla pystyssä ja jalat eivät kanna, Linkola sanoo IS:lle.

– Lähetin sinne ystävällisen kiitoksen, mutta ilmoitin että ruumiinkunnon vuoksi en pysty matkustamaan edes Helsinkiin saati sitten Presidentinlinnaan.

Linkola täyttää 86 vuotta 7. joulukuuta, päivää itsenäisyyspäivän juhlien jälkeen.

Linkola kertoi poisjäännistään ensin Aamulehden haastattelussa. Siinä hän perusteli kieltäytymistään myös sillä, että Suomi on ”maailman viheliäisin maa”. Veteraaniluonnonsuojelija suri maamme metsien kohtaloa.

IS:lle Linkola kuitenkin antaa ymmärtää, että jää pois linnasta nimenomaan kuntonsa vuoksi. Hän arvelee, että kutsu kuitenkin tuli nimenomaan luonnonsuojeluansioiden vuoksi.

– Kuulemma tänä vuonna on kovastikin kutsuttu sinne luontoihmisiä. Siinä yhteydessä varmasti tuli minulle kutsu.

Tavannut Niinistön

Linkola kertoo kerran tavanneensa Sauli Niinistön. Se tapahtui Eero Paloheimon 70-vuotispäivillä vuonna 2006. Paloheimo on tekniikan tohtori, joka on toiminut vihreiden kansanedustajana, mutta jättänyt puolueen.

– Satuttiin juttelemaan keskenämme. Olihan hän tuommoisena keskustelukumppanina miellyttävä, Linkola sanoo IS:lle.

Aamulehdelle Linkola avasi tarkemmin keskustelun sisältöä. Linkola oli kertonut Niinistölle, että ”pitää ihmisistä, mutta vihaa ihmiskuntaa”. Hän tarkensi, että Niinistö on mukava mies, mutta oli ”ministerinä täysi roisto”. Niinistö vastasi, että ”ei itsekään tunne ketään täysin pahaa ihmistä”.

Yhä yksin mökissä

Kunnostaan huolimatta Linkola asuu yhä Sääksmäen Ritvalassa mökissä, johon muutti 40 vuotta sitten. Linkola elätti itsensä kalastajana, jonka uran hän aloitti jo 1950-luvun lopulla.

Enää kunto ei raskaaseen ammattiin riitä. Linkola on kuitenkin jatkaa elämistä samassa paikassa.

– Ei minulla muuta ole kuin mökki täällä, Linkola sanoo IS:lle.

– Täällä olen. Juuri pystyn pihalle menemään ja puoli kopallista kerrallaan tuomaan liiteristä kerrallaan polttopuita, Linkola miettii.

– Sellaista se on. Vanhuus on vanhuutta.

Linkola on nuoruudestaan asti ollut tunnettu yhteiskunnallinen keskustelija. Aluksi hänet tunnettiin pasifistina, sitten luonnonsuojelijana, joka ainakin teoriassa oli valmis käyttämään väkivaltaakin tavoitteiden saavuttamiseen. Tämä on tehnyt hänestä hyvin kiistellyn, mutta myös kiitetyn ja palkitun kirjoittajan.

Juttua korjattu 27.11.2018 kello 17.27: Pentti Linkola asuu Sääksmäellä eikä Sääksjärvellä, kuten juttuun oli alun perin kirjoitettu.

–Juuri pystyn pihalle menemään ja puoli kopallista kerralla tuomaan liiteristä polttopuita, ikääntynyt, mutta yhä mökissään viihtyvä Linkola sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?