Reijo Ruokasen kolumni: Pelottava numerosarja

Jos ja kun Suomi haluaa vähentää rajusti kasvihuonekaasupäästöjään, haaveilulle ja höpsismille ei ole sijaa, kirjoittaa Reijo Ruokanen.

29.11.2018 8:08

78–45–20–5–9,5.

Kun nuo luvut ymmärtää, samalla ymmärtää, kuinka valtavan pösilösti suhtaudumme energiantuotantoomme.

78: Olkiluoto 3 tuottaa vuodessa noin 13 TWh sähköä. Se on noin 14 prosenttia Suomen sähköntarpeesta. Kun se otetaan ensi vuonna käyttöön, Suomessa tuotetaan sähköä noin 78 terawattituntia (TWh) vuodessa.

45: Suomessa tuotettavasta 78 TWh:sta 45 prosenttia tuotetaan tuolloin ydinvoimalla.

20 -5: Harmittavasti Olkiluoto 3 ei riitä siihen, että Suomesta tulisi sähköomavarainen. Viime vuonna Suomeen tuotiin 20 TWh sähköä, niistä 5 TWh Venäjältä.

9,5: Kun Olkiluoto 3 aloittaa toimintansa, Suomessa tuotettavasta sähköstä 9,5 prosenttia tuotetaan fossiilisista polttoaineista eli kivihiilestä, öljystä, turpeesta ja maakaasusta.

Loput 90,5 prosenttia sähköstä tuotetaan hillidioksidineutraalisti. Suomeksi se tarkoittaa, ettei niiden tuotanto edistä ilmasto-ongelmaa.

Polttoaine Olkiluoto 3:een ladataan tammikuussa 2019. Toukokuussa OL3 kytketään valtakunnan verkkoon.

Huima ympäristöteko, eikö totta? Maksoi 5,5 miljardia eli 2,2 miljardia yli kustannusarvion. Myöhästyi lähes kymmenen vuotta. Vaikeaa on ollut ja hankalaa, mutta valmista tulee viimein.

Ajatelkaa, mikä määrä sähköä ilman kasvihuonekaasuja! Tälle ympäristöteolle kannattanee poksauttaa useampikin korkki, eikö?

 Ei kannata leikkiä, että ydinvoimasta voisi luopua.

Realistin mielestä kannattaa, mutta.

Moni poliitikko ehti hankkia itselleen ympäristönsuojelijan maineen vastustamalla ydinvoimaa. Sitä takkia on hankala kääntää, vaikka jokainen järkevä myöntää, että ydinvoima on ehdottoman ympäristöystävällistä.

Tällä hetkellä hilpeimmin näkemystään perustelee vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto. Hän ei kannata lisäydinvoiman rakentamista muun muassa siksi, että ydinvoiman osuus on hänen mukaansa vastedes pieni. (HS 24.11.)

Pienuus on tietysti suhteellista. Ehkä 45 prosenttia on pieni osuus. Se tosin kasvaa, jos Fennovoiman voimala rakennetaan.

En tiedä, millä Pekka Haavisto ja kumppanit aikovat korvata ydinvoiman, mutta jotain kestävää ja uusiutuvaa ja kivaa se on joka tapauksessa. Polkupyörän dynamo?

Teollisuuden osuus Suomen sähkönkulutuksesta oli viime vuonna 47 prosenttia. Eniten nieli metsäteollisuus. Kakkosena oli metalli, kolmosena kemia. Arvatkaapa, miltä toimialoilta Suomen vientitulot tulevat.

Jos ja kun Suomi haluaa vähentää rajusti kasvihuonekaasupäästöjään, haaveilulle ja höpsismille ei ole sijaa. Ei kannata leikkiä, että ydinvoimasta voisi luopua. Ei kannata teeskennellä, että sen voisi korvata.

Jos joku yrittää uskotella muuta, hänelle kannattaa kertoa pelottava numerosarja.

Se menee näin: 78–45–20–5–9,5.

Kirjoittaja on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

www.tekniikanmaailma.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?