Seksuaalirikoksesta syytetty ex-kansanedustaja Pentti Tiusanen: Kyse tavallisesta potilaan tutkimuksesta

Julkaistu:

Ex-kansanedustaja kiistää syytteen, joka hänen mukaansa liittyy potilas-lääkäri -tyyppiseen asetelmaan.
Entinen kansanedustaja, nykyinen Kotkan kaupunginvaltuutettu Pentti Tiusanen (vas) kiistää seksuaalirikosepäilyn, josta häntä vastaan on nostettu syyte Kymenlaakson käräjäoikeudessa.

Epäilty rikos on seksuaalinen hyväksikäyttö, josta voidaan tuomita sakkoa tai enintään neljä vuotta vankeutta. Syytteeseen johtanut tapahtuma ajoittuu vuoteen 2016.

– Kiistän kaikki syytteet. Kovasti ihmettelen syytteen sisältöä. Tuleepa mieleeni, että onkohan tässä mukana hiven tätä yleistä maailmanlaajuista meininkiä, mitä nyt on ollut, Tiusanen sanoi IS:lle maanantaina viitaten kansainväliseen metoo-keskusteluun.
Tiusanen ei voinut kommentoida syytteitä yksityiskohtaisesti, sillä jutun asiakirja-aineisto on toistaiseksi kokonaan salassa pidettävää. Hänen mukaansa syyte kuitenkin liittyy ”potilas-lääkäri -asetelman kaltaiseen” tilanteeseen.

69-vuotias Tiusanen on koulutukseltaan kirurgian erikoislääkäri. Hän pitää edelleen vastaanottoa ja omaa täydet lääkärin oikeudet.

– Minulle ihan täysin järjetön juttu. Että nostetaan kanne ihan tavallisesta potilaan tutkimuksesta.

Pentti Tiusanen, onko juttu lähtenyt asianomistajan omasta aloitteesta liikkeelle vai miten se on syyttäjän pöydälle päätynyt?

– En osaa sanoa, mutta epäilyksiä on, että siellä on isommat voimat takana.

Tarkoitatteko poliittisia toimijoita tai jotain tämän tyyppistä?

– Palataan tähän sitten, kun juttu on niin paljon auki, että siitä voi puhua.

Seksuaalisessa hyväksikäytössä uhri on aikuinen tai vähintään suojaikärajan 16 vuotta täyttänyt. Rikosnimikkeen tunnusmerkistö perustuu siihen, että tekijä on asemaansa hyväksikäyttäen saanut uhrin sukupuoliyhteyteen tai muuhun seksuaaliseen tekoon. Teko voi täyttyä esimerkiksi oppilas- tai potilassuhteen kautta tai jos uhri on tekijään nähden erityisen riippuvaisessa asemassa.

Tiusanen on ollut ennenkin seksuaalirikosväitteiden kohteena. Kymmenen vuotta sitten Ilta-Sanomat kertoi, että Tiusanen oli joutunut poliisin kiinniottamaksi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksen jälkeen Tampereella elokuussa 2007. Syynä oli rikosepäily.

Samassa yhteydessä kävi ilmi, että Tiusasta oli epäilty rikoksesta myös kesällä 1994. Molemmissa tapauksissa asianomistajina olleet naiset olivat peruneet tutkintapyyntönsä. Koska kyse oli asianomistajarikoksista, esitutkinnat lopetettiin eikä kumpikaan tapauksista edennyt edes syyteharkintaan.

Rikosnimikkeitä ei kerrottu julki kesäkuussa 2008, jolloin asia nousi julkisuuteen. Vasta toukokuussa 2009 Nelosen uutiset paljasti, että Tampereen vuoden 2007 kiinniotossa oli ollut kyse epäillystä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Tiusasen mukaan mitään rikosta ei tapahtunut.