Mika Niikko menetti vaalipäällikkönsä Malesian poliisille – kehui itse muistelmissaan liimanneensa Jeesus-tarroja suurmoskeijan oveen

Julkaistu:

Vaalipäällikkönsä Malesian poliisille menettänyt Mika Niikko kehuskeli muistelmissaan samanlaisilla tempauksilla.
Nelihenkinen suomalaisseurue, jossa on mukana kansanedustaja Mika Niikon (ps) vaalipäällikkö ja uskonveli Timo Valtonen, pidätettiin viime keskiviikkona Langkawissa Malesiassa.

Helluntailaisesta Joosua Missiosta ja Suomi Jeesukselle -bussista tunnettua Valtosta ja muita suomalaisia epäillään uskonnollisen materiaalin levittämisestä julkisilla paikoilla. Valtonen on ollut puhelinyhteydessä Niikkoon, joka on luvannut yrittää saada ystävänsä vapaaksi.
Malesiassa on uskonnonvapaus, mutta islam on valtionuskonto eivätkä etniset malaijit voi kääntyä muihin uskontoihin.

Niikko julkaisi heinäkuussa muistelmansa nimellä Pysäyttämätön Niikko. Kirjan perusteella tapahtunut on seurausta johdonmukaisesta ja riskejä kaihtamattomasta toiminnasta.

Niikko kuvailee poikakirjamaisen huolettomasti, kuinka itse useilla ”aktiomatkoilla” Marokkoon, Turkkiin ja Israeliin jakoi uskonnollista materiaalia, yritti käännyttää paikallisia asukkaita ja joutui kuulusteluihin poliisiasemille.

”Meidän mielestämme liika varovaisuus ei sopinut lähetyskäskyyn, varsinkaan muslimien keskuudessa”, Niikko perustelee toimintaa. Hän oli saanut ahaa-elämyksen kuultuaan, kuinka eräs helluntaiseurakunnan nuori pari oli asunut pitkään Turkissa, opiskellut vaivalloisesti kieltä ja alkanut keskustella naapurien kanssa hengellisistä asioista vasta, kun keskinäinen luottamus oli syntynyt.

Nuoren parin tyyli oli Niikon mielestä ”lähetysvarojen haaskaamista”. Hän kannatti suorempaa toimintaa ja alkoi tehdä entistä enemmän ”aktiomatkoja” myös ulkomaille. Muistelmien luvussa Imaameja paossa Niikko muistelee vuoden 1999 matkaa Marokkoon.


Sinne lähti seitsemän hengen seurue. Lähetysaseman työntekijä varoitti heitä kahdesta aiemmasta yrittäjästä, jotka olivat yrittäneet salakuljettaa raamattuja ja joutuneet viettämään Marokossa puoli vuotta oikeudenkäyntiä odottaen.

Niikon seurue kätki suuret määrät arabiankielisiä Uusia Testamentteja ja traktaatteja rinkkoihin vaatteiden sekaan. Pääperiaate oli jakaa materiaalia ”herättämättä liikaa huomiota”, mutta koska se ei pääkaupungissa Rabatissa onnistunut, siirryttiin turistirannikolle Agadiriin.

”Homma lähti hyvin käyntiin, Jaoimme satoja traktaatteja ja myös Uusilla testamenteilla oli kova kysyntä”, Niikko kehuu. Eräs paikallinen muslimi halusi vieläpä saada kasteen. Operaatio kuvattiin videolle, mikä osoittautui varomattomaksi.

Niikko sai tiedon, että hotellissa oli runsaasti poliiseja etsimässä seuruetta. Hän käski piilottaa kaikki filmirullat alusvaatteiden sekaan, koska tiesi, etteivät miespoliisit kajoaisi naisten alusvaatteisiin. Ennen poliisiasemalle viemistä ja kuulusteluja seurue onnistui valottamaan filmirullia pilalle.

Seurue muisteli kahden edeltäjänsä kohtaloa, puolen vuoden odottelua Marokossa. Niikko yritti nostaa tunnelmaa tokaisemalla ”No sittenhän meillä vasta onkin aikaa evankelioida. Mikä kiire täältä auringosta on Suomeen”.

Poliisit paheksuivat, että seurue oli liimaillut Jeesus-aiheisia tarroja ympäri kaupunkia.

”Myönnän, että tarran liimaaminen kaupungin suurimman moskeijan oveen oli ehkä liikaa”, Niikko oli sanonut, mutta lisännyt haastavasti ”Ymmärtääkseni teillä on kuitenkin Marokossa vapaus uskoa, mihin Jumalaan haluaa”.

Kuulusteluja jatkui kaksi päivää. Yksi valokuvarulla oli jäänyt valottamatta ja poliisi löysi kuvan marokkolaisesta Georgesta, jonka Niikon seurue oli kastanut.

Lopulta seurue selvisi korkean hallintovirkamiehen antamilla nuhteilla ja heidät vain karkotettiin maasta.


”Oikeastaan sitä osasin odottaa. En uskonut hetkeäkään, että päättävät viranomaiset haluaisivat julkisuutta kristillisen turistiryhmän oikeudenkäynnillä”, Niikko ilakoi.

Ikävämmin kävi Georgelle, joka pidätettiin ja seurasi syyte. Takuurahojen ansiosta hän pääsi vapaalle jalalle odottamaan oikeudenkäyntiä, minä aikana hän pakeni Ranskaan. Tuomioksi tuli kaksi vuotta vankeutta.

Niikon mukaan Marokon-reissu ei ollut ainoa, jolla poliisi oli kintereillä. Sama toistui Turkissa, vieläpä useita kertoja.

Vuonna 1997 Niikon vetämällä aktiomatkalla Turkkiin järjestettiin eräässä hotellissa uskonnollinen kokous, jossa yksi paikallinen asukas kääntyi. Niikon mukaan heidän oman hotellinsa Aurinkomatkojen opas oli ihmetellyt, mitä tuossa toisessa hotellissa oli oikein tapahtunut, kun ”kolme sataa armeijan miestä ja poliisia piiritti sitä ja etsi teitä”.

Seuraavalla Turkin-matkalla syntyi Izmirissä pieni mellakka kadulla ja Niikon seurue vietiin poliisiasemalle. ”Kaadoimme repuistamme ulos suuret pinot traktaatteja sekä jäljellä olevat Uudet Testamentit”, Niikko kertoo. Hänen mukaansa poliisi olivat neuvottomia, ”koska he eivät uskaltaneet laittaa putkaan lähes kymmentä länsimaalaista pelkän ulkona laulamisen johdosta”.

Seurue pääsi vapaaksi.

Nyt Malesiassa Niikon uskonveljet ja -sisaret odottavat, mitä virkavalta tekee. Periaatteessa heitä uhkaa jopa 2–5 vuoden tuomio.
Juttua muokattu 25.11.2018 kello 20.58: Aiemmin jutussa kerrottiin, että Niikko julkaisi muistelmansa viime talvena. Niikko julkaisi muistelmateoksen heinäkuussa 2018.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt