Kotimaa

Zimbabwen poliisi Ylelle: Lento-onnettomuudessa kuoli kolme ulkomaalaista miestä

Julkaistu:

Zimbabwen kansallisesta poliisista kerrotaan Ylelle, että perjantain lento-onnettomuudessa kuoli ainakin kolme ulkomaalaista.
Kaikkiaan kuolonuhreja on viisi, ja heistä yksi on Zimbabwen kansalainen, poliisin tiedottaja Paul Nyathi kertoo Ylelle. Hänen mukaansa surmansa saaneet ulkomaalaiset olivat kaikki miehiä, iältään 50-, 51-, ja 53-vuotiaita.

Paikallisten mediatietojen mukaan onnettomuudessa olisi saanut surmansa jopa neljä suomalaista turistia.

Turisteja kuljettanut pienkone syöksyi maahan vuoristoisella seudulla Masvingon maakunnassa eilen.

Ulkoministeriön päivystyksestä kerrottiin STT:lle kahdeksan aikaan lauantaina aamulla, ettei epäilyille suomalaisuhreista ole saatu vahvistusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paikallisissa medioissa tiedot onnettomuudessa kuolleiden määristä ovat vaihdelleet. Esimerkiksi Heraldin mukaan onnettomuudessa olisi kuollut viisi ihmistä, joista kolme on suomalaisia ja kaksi zimbabwelaisia. Lehden mukaan onnettomuuspaikalta on löytynyt viidet henkilöpaperit, joista yhdet kuuluvat suomalaiselle.

Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Harri Kilpi kertoi STT:lle aiemmin, että he odottavat lisätietoja onnettomuudesta Zimbabwen viranomaisilta. Kilpi ei osannut sanoa, saadaanko onnettomuudesta tänään varmistettuja tietoja.

– Riippuu aivan täysin, että miten tutkinta etenee. Joskus päästään tunneilla, joskus kestää useita päiviä, Kilpi sanoo.

Onnettomuudesta tiedetään vielä vähän

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoi perjantaina, että kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen mukaan tutkinnasta vastaa tapahtumavaltio eli Zimbabwe. Jos kuolleiden joukossa on suomalaisia, Suomi luokitellaan osallisvaltioksi, jolloin sillä on oikeus saada Zimbabwen viranomaisilta tietoja onnettomuudesta.

Onnettomuuden syy ei myöskään ole vielä tiedossa, eikä konetyypistä ole varmuutta. Onnettomuuskone oli ensimmäisten mediatietojen mukaan Cessna 182 -mallinen, mutta myöhemmin kerrottiin, että kone olisikin Cessna 206, joka on kooltaan suurempi.

Otkesin Nurmen mukaan C182 on niin pieni, ettei kyytiin mahtuisi viittä ihmistä. Hänen mukaansa kyytiin mahtuisi lentäjän lisäksi korkeintaan kolme matkustajaa.

– En ota kantaa konetyyppiin, mutta jos konetyyppi on tuo, uhrien määrä ei ole 1+4, Nurmi sanoi perjantaina.

Nurmen mukaan Otkes, ulkoministeriö ja keskusrikospoliisi (KRP) selvittävät kaikki lento-onnettomuutta. Nurmen mukaan ensin on saatava varmuus, että kuolleiden joukossa todella on suomalaisia.

Suomen kunniakonsulin vaimo Sally Ward kertoi uutistoimisto AFP:lle eilen, että suomalaiset olivat metsästysturisteja.