Paul Erik Vitikainen ei pukahtanut tapahtumista rintamalla juuri mitään, mutta hänen ottamansa kuvat kertovat sitäkin enemmän

Julkaistu:

rac
Monet tavalliset suomalaiset sotilaat kantoivat mukanaan kameraa jatkosodan pitkinä vuosina. Yksi heistä oli rintaman arkea omaksi huvikseen kuvannut Paul Erik Vitikainen.
Sotaromua näkyi silmänkantamattomiin. Se täytti aukeat ja metsät. Kolme neuvostoliittolaista divisioonaa oli jäänyt Porlammin–Sommeen alueella mottiin pienelle alueelle. Suomalaisten tykistö oli tehnyt pahaa jälkeä. Venäläiset olivat lopulta tuhonneet myös itse kalustoa yrittäessään vetäytymistä. Kuorma-autoja, henkilöautoja, telatraktoreita... valtava määrä aseita ja kalustoa.

Kesällä 1941 Viipurin lähelle oli syntynyt Suomen sotahistorian suurin motti, jonka läpi taisteluiden jälkeen kulki myös helsinkiläinen Paul Erik Vitikainen (1920–2009). Kenttätykistörykmentti 1:n joukoissa palvelleella Vitikaisella oli kamera, ja hän näppäsi totaalisesta tuhosta pari kuvaa.

Kuvauskohteita tuli vastaan säännöllisesti sen mukaan, miten 4. divisioonan tykistön reitti muuttui. Kannas vaihtui Itä-Karjalaan. Näkymiä Petroskoista eli Äänislinnasta. Lumi satoi jo ennen saapumista Karhumäkeen Äänisjärven pohjoispuolelle. Tuhottuja tankkeja ja junia.

Asetuttiin asemiin. Sota kului. Näkyy maisemia, sotakavereita, aurinkoisia maisemia. Asemasotavaiheen aikaan oli aikaa kuvata.

Lue lisää: Alikersantti Kairanto toi rintamalta kotiin valokuvat, joissa näkyvät sodan kauniit ja karmeat puolet – pahin kuva voi järkyttää edelleen

Etsimen läpi näkyi myös itse marsalkka Mannerheim, joka kävi rintamakäynnillä Savujärvellä juhannuksen aikaan 1943.

Kesän 1944 torjuntataisteluiden jälkeen tuli rauha, ja myös Paul Erik Vitikainen pääsi kotiin Helsinkiin. Muistona sodasta jäi laaja kuva-albumi.

– Isä ei jutellut hirveästi sodasta, kertoo hänen tyttärensä Tuula Rämö.

– Sanoi vaan, että oli kovaa.

Vaikka isä ei tyttärelleen paljon sodasta puhunut, kuvia hän näytti. Eivät ne olleet mikään salaisuus. Kuvausharrastus jatkui aktiivisesti: kohteina oli kaikkea mahdollista. Hän kuoli vuonna 2009, mutta sota-ajan albumi on edelleen hyvässä tallessa.

– Isän kuvista on tullut mieleen, että kyllä sen sodan täytyi olla hirveää. Mutta on siellä näemmä ollut vapaa-aikaakin, Tuula Rämö sanoo.

Lue lisää: Huippuharvinaisessa valokuvassa suomalaissotilas kaatuu taistelussa

Katso Paul Erik Vitikaisen ottamia kuvia alla. Lisää kuvia näet jutun pääkuvana olevalta videolta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt