Lukijoilta täystyrmäys idealle ”vauvatonnista” syntyvyyden lisäämiseksi: ”Rahalla ei voi ostaa takaisin omaa menetettyä aikaa”

Julkaistu:

Ilta-Sanomien lukijat lyttäsivät Kristillisdemokraattien idean tuhannen euron suuruisesta vauvarahasta.
Keskiviikkona uutisotsikoihin ja puheenaiheeksi nousi niin sanottu vauvatonni.

Vauvaraha nousi esille keskiviikkona Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) vaalitentissä, johon osallistuivat puolueiden puheenjohtajat. Kristillisdemokraatit esittivät Suomen surkeiden syntyvyyslukujen parantamiseksi erityistä vauvarahaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahin esiin tuomassa ideassa valtio ryhtyisi maksamaan perheille tuhat euroa jokaisesta syntyneestä lapsesta. Kertakorvauksena maksettava tonni napsahtaisi tilille ensimmäisen lapsilisän yhteydessä.

– Suomessa syntyy vuosittain vajaa 50 000 lasta, joten vauvaraha tulisi maksamaan valtiolle noin 50 miljoonaa euroa, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Essayah sanoi.

EK:n vaalitentissä pääministeri Juha Sipilä kommentoi, että Essayahin ehdotus vauvarahasta on harkitsemisen arvoinen.

Syntyvyyskeskustelun taustalla vaikuttaa Tilastokeskuksen viime viikolla julkaisema väestöennuste, jonka mukaan vuodesta 2018 tulee kolmas vuosi peräkkäin kun ihmisiä kuolee enemmän kuin syntyy.

Lue lisää: Tekisitkö lapsen, jos saisit tuhat euroa? Puoluejohtajat pohtivat vauvarahaa pelastamaan Suomen

Ilta-Sanomien lukijat intoutuivat keskustelemaan aihetta käsittelevän jutun kommenttikentässä niin vauvatonnista kuin näkemyksistään siitä, millä taloudellisilla keinoilla syntyvyyttä voisi Suomessa parantaa. Ehdotus vauvarahasta herätti runsaasti keskustelua, sillä jutun kommenttikenttään kertyi alle vuorokaudessa yli 500 kommenttia.

Idea vauvatonnista kannustimena lapsenhankintaan ei saanut IS:n lukijoilta järin positiivista vastaanottoa.

Suurimmassa osassa kommenteista ihmeteltiin ehdotusta antaa vauvan hankkimisesta tuhannen euron rahallinen kertakorvaus. Monessa kommenteista jopa kysyttiin, onko kyseessä vitsi.

Lukijoiden kommenteissa toistui etenkin ajatus tai kokemus siitä, ettei lapsia uskalleta hankkia epävarmalta tuntuvan tulevaisuuden vuoksi tai vakituisen työn puutteessa. Lukijat peräänkuuluttivatkin suurempia uudistuksia ”vauvapulan” parantamiseksi.

Ohessa lukijoiden kommentteja vauvatonni-ideasta ja ongelmista lasten hankkimisen suhteen:

”Naurettavaa kansalaisten aliarviointia! Tonni palaa hetkessä päiväkotimaksuihin! Tehkää mieluummin Suomesta parempi maa myös nuorille niin alkaa vauvoja tulemaan!”

”Kun ei ole vakituista työpaikkaa millä perheen elättäisi, niin ei uskalla perhettä perustaa. En ole sellainen ihminen, että tekisin lapsia, ja eläisin yhteiskunnan rahoilla.”

”No, tämä on kyllä naurettavuuden huippu. Lapsi rahan voimalla, hei haloo! Kyllä jokaisella lapsella on oikeus syntyä toivottuna.”

”Tulkaahan puoluepamputkin alas norsunluutorneistanne ja todetkaa, että kansalla – siis valtaosalla suomalaisista – ei ole riittävän vakaata toimeentuloa eikä uskoa huomiseen, että perhettä kannattaisi perustaa.”

”25–30-vuotiailla ei yksinkertaisesti ole varaa perustaa perhettä, sitten kun ehkä joskus olisi, ollaan liian vanhoja. Sama tilanne varmaan muissakin kasvukeskuksissa. Muualla ei sitten olekaan työpaikkoja.”

”Naisille vakituisia työpaikkoja niin lapsia syntyy. Silloin naiset voisivat hankkia lapsen yksinkin, jos kumppania ei löydy.”

”Taas ihan pähkähulluja ehdotuksia. Siinä ei tonni kauan lämmitä, kun aika ja voimat eivät yksinkertaisesti riitä perheellä, ellei lapsiperhe saa apua ulkopuolelta. Työelämän työtahti on saatava jotenkin aisoihin. Tai saatava hoitoapua isovanhemmilta tai yhteiskunnalta, jos kummankin vanhemman pitää painaa täyttä työpäivää.”

”Itsekin olisin hankkinut yksin lapsen, jos olisi ollut vakituinen työpaikka jolla elättää lasta ja itseäni.”

”Todella vaarallinen ajatuskin. Minusta yksikään kunta ei saisi houkutella kuntaan ketään sillä, että vauvasta maksetaan tonni, tai mitään muutakaan. Eikä syntyvyyttä voida rakentaa sille, että ihmisille maksetaan siitä, kun tekee lapsen.”

”Jeesustelua, jos isä ei osallistu perheen arjen pyörittämiseen, vaikka olisi mikä malli. Miesten työnantajien tai/ja valtion on otettava kannettavakseen äitiydestä, lasten hankkimisesta aiheutuneita kustannuksia. Edelleen nuorilta naisilta kysytään aikovatko he tehdä lapsia. Kysytäänkö miehiltä?”

”Tonnilla ei lapselle hankita juuri yhtään mitään.”

”Ei niitä lapsia tonnilla tehdä. Lapsettomuushoidot on paljon kalliimpia. Nykyisin niin moni kärsii lapsettomuudesta, että ihan kuvottaa puheet jostain tonnin apurahoista. Kyllä varmaan moni tekisi ja haluaisi tehdä, mutta jos ei lapsia tule luonnollisesti, niin sitten on muut toimenpiteet tarpeen. Ja siinä ei tonni riitä.”

”Suomalainen täyspäinen nainen ei todellakaan duunaa muksua tonnilla eikä kahdellakaan, vastuunjako isän työpaikalle ja verotukseen ja naisen työn turvaaminen on minimiedellytys.”

”Suomalaisille nuorille perhearvot eivät enää ole tärkeitä. Ennemmin panostetaan omaan uraan ja itsensä kehittämiseen sekä uusiin kokemuksiin. Lapsi tai lapset koetaan rasitteena omalle menemiselle ja uralle.”

”Nyky-yhteiskunta luo vääristynyttä ja syyllistävää kuvaa vanhemmuudesta, joka luo turhia paineita. Luullaan, että lapsen saatua ei aikaa jää imetyksen, sormiruokailun, vaatehifistelyn, puistoilun ja muun aktivoinnin jälkeen mihinkään muuhun. Syyllistetään jos vaikka joku esimerkiksi ei imetä vauvaansa vaan antaa korviketta. Miksi lapsen kasvatuksesta yritetään tehdä rakettitiedettä? Ennen riitti että oltiin lapselle vanhempia omalla tavallaan, nyt kaikki yritetään lyödä yhteen täydelliseen muottiin, samalla kuitenkin toitotetaan suvaitsevaisuudesta ja erilaisuudesta, ihan vaan sen takia että nämä ovat trendikkäitä sanoja.”

Ei niitä rahasta tehty, eikä toivottavasti tee kukaan muukaan. Keksikää uraäideille helpotuksia äitiydessä pärjäämiseen.

”Työelämä on tänä päivänä niin hektistä, että ihminen ajetaan niin loppuun töissä, ettei illalla jaksa eikä usein ole enää aikaa viettää lapsen kanssa. Toiseksi työ seuraa usein kotiin ja jatkuu tietokoneella iltaan. Pienet koululaiset tulevat koulusta tyhjään kotiin. Kuka tällaiseen yhteiskuntaan haluaa tehdä lapsia. Työajan pitäisi olla lyhempi ja huomattavasti joustavampi, jotta lapset voitaisiin huomioida. Ei ole ihme, että ns. nuoret bilettävät lähes keski-ikään asti. Varmasti moni haluaisi lapsia jos tulevaisuus olisi toisenlainen, olisi hyväksyttävää olla lapsen kanssa, ilman työnantajan kurttukatsetta. Suorastaan törkeää tarjota tonnia. Ihan kuin se olisi palkka. Hyvänen aika, lapsihan on kokonaisuus.”.

”Taas yksi hyvä esimerkki siitä, kuinka vieraantuneita poliitikot ovat oikeasta elämästä. Kyllä se taitaa olla nykytyöelämän hektisyys ja ihmisten loppuun polttaminen, ettei lapsia tehdä/niille ole enää aikaa.”

”Kaksi lasta on tehty, ja millään rahalla ei voi ostaa takaisin omaa menetettyä aikaa. Lapset ovat ihania, mutta ymmärrän todella hyvin myös niitä, jotka haluavat nauttia omasta elämästään ja vapaudestaan ilman lapsia. Lapsia saadaan, mutta samalla omasta elämästä myös luovutetaan paljon pois. Sitä ei joku tonnin vauvaraha muuta miksikään.”

”Vuokratyön kieltäminen auttaisi. Kuka tekee lapsen kun töitä on päivä kerrallaan?”

”Päättäjät. Luokaa varmuutta tulevaisuuteen. Luokaa varmoja pysyviä työpaikkoja. Varma palkka, jolla tulee toimeen ja voi elää, harrastaa, säästää ja ehkä myös vähän sijoittaa.”

”Nainen on yleensä se, joka menettää taloudellisesti eniten tehdessään lapsia. Ja nainen on yleensä se, joka jää lapsia yksin huoltamaan. Montaa miestä en tunne (2 kpl), jotka olisivat lasten lähi/yksinhuoltajia.”

Lue lisää: 15 000 suomalaista paljasti: Näistä syistä emme hanki lapsia – ”En pidä siitä mihin suuntaan Suomi on menossa”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt