Surmattiinko nuori isä? Jari Pesoselta jäi 2 kuukauden ikäinen vauva – viimeiset sanat kihlatulle: ”Anteeksi rakas, että tein tämän” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Surmattiinko nuori isä? Jari Pesoselta jäi 2 kuukauden ikäinen vauva – viimeiset sanat kihlatulle: ”Anteeksi rakas, että tein tämän”

Elokuussa 2005 epäillyn henkirikoksen uhriksi joutunut ilomantsilainen Jari Pesonen, 27, oli nuori isä. Häntä ei ole koskaan löydetty.

Jari Pesosen epäillään saaneen surmansa syytetyn miehen Opel Kadettin takapenkillä.­

20.11.2018 20:28

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tiistaina kuulema Jari Pesosen silloinen kihlattu kertoi, että perheeseen oli kesäkuussa 2005 syntynyt terve tyttövauva. Kihloihin pari oli mennyt 2004 joulukuussa.

Pesosen todennäköisellä surmahetkellä nuoren perheen esikoinen oli siis vain parin kuukauden ikäinen.

Pesosen katoaminen ennätti olla mysteeri 13 vuotta. Vuosi sitten syksyllä poliisi sai asiassa uutta tietoa ja tutkinta avattiin uudelleen, nyt epäiltynä henkirikoksena.

Käräjäoikeudessa tiistaina kihlakunnansyyttäjä Osmo Manninen vaati nyt 41-vuotiaalle ilomantsilaismiehelle rangaistusta 13 vuoden takaisesta taposta. Hän tulee vaatimaan tälle vähintään 10 vuoden vankeusrangaistusta.

Tapaus on sikäli poikkeuksellinen, että epäillyn henkirikoksen uhria ei ole laajoista etsinnöistä huolimatta löytynyt.

Mannisen mukaan syyte henkirikoksesta ilman ruumista on harvinainen, mutta ei kuitenkaan ainutlaatuinen.

– Minun kohdalleni ei ole vastaavaa tapausta sattunut, mutta kyllä oikeushistoria niitä tuntee, hän totesi Ilta-Sanomille ennen oikeudenkäyntiä.

Omaisia raastaa epätietoisuus

Pesosen omaiset ovat vuosikausia joutuneet elämään epätietoisina Jarin kohtalosta. Nyt he toivovat, että epätietoisuuteen saataisiin lopullinen selvyys.

Oikeudessa tänään kuultu Pesosen silloinen kihlattu kertoi liikuttuneena, ettei elämä tapahtuman jälkeen ole ollut helppoa.

– Ei ollut helppo jäädä yksin kotiin pienen lapsen kanssa. Kotiinikaan en uskaltanut mennä kahteen kuukauteen, vaan asuin sen aikaa Jarin siskon luona, hän kertoi.

Pesosen katoamisillan tapahtumia kertaillessaan kihlattu liikuttui kyyneliin useasti.

– Tapaus (katoaminen) on ahdistanut minua hirveästi. Ja nyt kun se tuli uudelleen esille, kaikki vanhat tunteet nousivat uudelleen pintaan.

Erityisesti hänen mieleensä ovat syöpyneet Pesosen viimeiset sanat ”Anteeksi rakas, että tein tämän” hänen soitettuaan huolestuneena kihlattunsa perään, kun tämä ei tullut sovitusti yöllä kotiin.

– Minusta se tuntui oudolta.

Vuonna 2005 kadonneen Jari Pesosen ruumista ei ole laajoista etsinnöistä huolimatta löytynyt.­

Oikeuslääkärin erikoinen lausunto

Kirjallisena todisteena oikeudessa käytiin tiistaina läpi muun muassa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n oikeuslääkärin lausuntoa, joka perustui hänelle tapauksesta toimitettuun kirjalliseen tutkinta-aineistoon.

Syytteen mukaan epäilty surmasi Pesosen kuristamalla tätä ”niskalenkkiotteella” auton takapenkillä.

Ruumista näkemättä oikeuslääkäri keskittyi lausunnossaan vain toteamaan millaiset kuristuksessa saadut vammat voivat johtaa kuolemaan.

Puolustuksen asianajaja Seppo Kolari pitikin lausuntoa hyvin poikkeuksellisena. Hänen mukaansa lausunto on koko jutussa ratkaiseva todiste siitä, että ilman ruumista kuolinsyytä ei voida luotettavasti osoittaa. Puolustus kiisti tapposyytteen.

Ilman ruumista syyte rakentuukin pitkälti sen varaan, mitä 13 vuotta asiaa tunnollaan pitäneet tapahtumat nähneet tai siitä tietäneet henkilöt ovat poliisitutkinnassa kertoneet.

Keskeistä näytössä ovat myös vuonna 2005 poliisin katoamistutkinnan yhteydessä keräämät tarkat teletunnistetiedot tapahtumayöltä ja sen jälkeisiltä päiviltä.

– Henkilötodistelun varassa tässä pitkälti ollaan ja teletiedot käyvät hyvin yksiin henkilötodistelun kanssa, syyttäjä totesi oikeudessa.

Käräjäoikeus on varannut jutun käsittelylle kolme istuntopäivää.

Myöhemmin tällä viikolla nyt tapposyytteen saanutta miestä tullaan syyttämään myös useista muista rikoksista, muun muassa alkoholirikoksesta, ampuma-aserikoksesta, laittomasta uhkauksesta ja törkeästä huumausaiherikoksesta. Nämä syytteet eivät liity Pesosen epäiltyyn surmaan.

Syytetyllä on entuudestaan rankka rikostausta muun muassa väkivaltarikoksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?