Kittilän ex-hallintojohtaja käräjillä: Kunnanjohtaja sai osakseen vihamielistä käytöstä lähes vuoden – kaikki alkoi yhdestä päätöksestä

Julkaistu:

Kittilän entinen hallintojohtaja Esa Mäkinen kertoi tiistaina oikeudessa vihamielisistä kokouksista ja uhkailusta, jossa kunnanjohtaja Anna Mäkelän lähtöä väläytettiin jo lähes vuosi ennen potkuja.
Mäkinen arvioi oikeudenkäynnin tauolla STT:lle, että kunnanjohtaja Mäkelällä olisi ollut hyvät mahdollisuudet johtaa kuntaa, mutta ne tuhottiin.

– Hän tunsi kunnan peruspalvelupuolen hyvin ja perehtyi sitten näihin elinkeinojuttuihin ja teki paljon yhteistyötä ihmisten kanssa. Näen, että hänellä olisi ollut hyvä ura Kittilässä.

Mäkisen mukaan ainoa todellinen syy Mäkelän vastatuuleen kunnassa oli tutkintapyyntö, jonka hän teki Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta.

– Ennen sitä ei ollut mitään isoja ongelmia. Kaikilla kunnanjohtajilla tulee tietenkin yksittäisiä asioita, joista kaikki eivät pidä, mutta se on normaalia.

Kittilän entinen hallintojohtaja on jäänyt eläkkeelle ja asuu nykyisin Rovaniemellä.

– Kittilästä jäi paljon hyviä muistoja, vaikka viimeiset ajat olivat huonoja kunnalle ja ihmisille, hän sanoo STT:lle.

”Oltiin aika töykeitä”

Mäkinen jätti aikanaan esittelijänä eriävän mielipiteensä kokouksessa, jossa Kittilän kunnanhallitus teki päätöksen peruuttaa Palosaaresta tehty tutkintapyyntö. Hänen mukaansa päätöksenteko ei mennyt joulukuussa 2013 pidetyssä kokouksessa minkään lain mukaan ja ilmapiiri oli vihamielinen. Mahdolliset epäselvyydet hissikaupoissa sivuutettiin sanomalla, ettei niitä ollut.

Mäkisen mukaan kokouksesta alkoi aika, jona kunnanjohtajaa ei esimerkiksi tervehditty.

– Kunnanjohtajaa ei puhuteltu enää normaalilla tavalla, oltiin aika töykeitä. Tämä jatkui siihen asti, kun hänet irtisanottiin.

Mäkisen mukaan kunnanjohtaja muuttui varovaiseksi, mutta pyrki silti yhteistyöhön. Osansa huonosta kohtelusta sai Mäkisen mukaan hän itse.

Kunnanjohtajaa uhattiin potkuilla

Myöhemmin tammikuussa 2014 pidetyssä kokouksessa esitettiin Mäkisen mukaan ensimmäinen suullinen uhkaus, että kunnanjohtaja voi joutua lähtemään. Hänet irtisanottiin lopulta marraskuussa.

Oikeudessa puidaan sitä, syyllistyivätkö kuntapäättäjät kunnanjohtajan kohtelussa virkarikoksiin. Syyttäjän mukaan kunnanjohtajalle ei muun muassa kerrottu kaikkia potkuihin johtaneita syitä. Syytetyt ovat kiistäneet rikokset.

Lapin käräjäoikeuden käsittely alkoi aamulla poikkeuksellisella kiellolla, kun tuomari Vilho Niiranen ei antanut Mäkisen käyttää muistiinpanoja. Lain mukaan myös todistajalla on oikeus muistiinpanojen käyttöön. Iltapäivällä Niiranen perui kiellon.

Tästä on kyse Kittilä-käräjissä

  • Yhteensä 27:ää Kittilän kunnanvaltuuston tuolloista jäsentä ja varajäsentä syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Avunannosta rikokseen on syytettynä sihteeri tilapäisestä valiokunnasta. Syytekohdan mukaan kunnanjohtaja Anna Mäkelälle ei muun muassa kerrottu kaikkia hänen potkuihinsa johtaneita syitä.
  • Kahdeksan kunnanhallituksen jäsentä tai varajäsentä on syytettynä perusmuotoisesta virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syyttäjän mukaan he joko valmistelivat päätöstä tai päättivät peruuttaa tutkintapyynnön toimitusjohtaja Jouni Palosaaren toiminnasta.
  • 14:lle kunnanhallituksen jäsenelle ja varajäsenelle vaaditaan rangaistusta työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä. Näissä syytteissä on kyse muun muassa Mäkelän potkuja edeltäneestä viiden kuukauden kuulemisesta, joka syyttäjän mukaan oli käytännössä epäasiallista kohtelua. Syyttäjän mukaan Mäkelää muun muassa painostettiin ja määrättiin vetämään pois Palosaaresta tehty tutkintapyyntö ja arvosteltiin häntä tutkintapyynnön tekemisestä.