Tietolähdetoimintaa valvonut poliisi oikeudessa: En ollut Aarnion oikea käsi, olin vasen jalka

Julkaistu:

Ex-alainen kertoi jättäneensä kuolemansa varalta ”myllyn” ohjeen sinetöidyssä kirjekuoressa.
Poliisin virkarikoskäräjillä kuultiin tiistaina poliisimiestä, jonka tehtävänä oli tietolähdetoiminnan valvonta Helsingin poliisissa. Mies kertoi oikeudelle muun muassa niin sanotusta myllystä, Helsingin poliisin tietolähdetoimintaan liittyneestä tietokoneesta.

Myllyä ei ollut yhdistetty verkkoon, siinä oli kaksi kryptattua kovalevyä ja siihen syötettiin tietoa tietolähteiden poliisille kertomista tapahtumista, syytetty kertoi.

Tiedot tapahtumista siis päätyivät myllyyn, mutta tiedot kertojista eli tietolähteistä kirjattiin muualle, syytetty sanoi. Syytetyn mukaan hän oli ainoa myllyn käyttäjä. Tämän lisäksi myös myllyn käyttöohje oli miehen mukaan salainen.

– Silloin, kun se (käyttöohje) minulta lähti, se meni esimiehelle sinetöidyssä kirjekuoressa. Meikäläisen kuoleman varalta.

Kirjekuoren saanut esimies oli syytetyn mukaan silloinen huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio.

Syyttäjä kysyi mieheltä, onko mahdollista, että joku muu on miehen itsensä lisäksi käynyt tietokoneella jossain vaiheessa, ennen kuin se lopullisesti tuhottiin.

– Vaikka olisi käynytkin, niin tuskin mitään olisi löytynyt, syytetty vastasi.

Aapio tahtoi vastauksia

Tiistaisen kuulemisen lopuksi kysymyksiä saivat esittää muut syytetyt. Kovimman grillauksen järjesti Helsingin poliisin hyllytetty päällikkö Lasse Aapio, joka halusi tietää, mikä ero syytetyn mielestä oli tavanomaisella tietojen vastaanottamisella ja tietolähdetoiminnalla.

Syytetty kertoi muun muassa, että poliisi saa toiminnassaan tietoa jatkuvasti, mutta kaikki tietojen vastaanottaminen ei ole tietolähdetoimintaa.

– Jos on korvat auki, koko ajan tulee tietoa, syytetty sanoi.

Syytetyn mukaan tietolähdetoimintaan liittyi muun muassa se, että toiminta oli johdettua ja suunniteltua.

Aapio kysyi syytetyltä lisäksi muun muassa tietolähteille maksetuista korvauksista ja siitä, onko lähteille hankittu puhelimia tai prepaid-liittymiä. Aapio ihmetteli miehen tietämättömyyttä, sillä tämä oli hänen mukaansa aikanaan Aarnion oikea käsi.

– Paljon sanottu. Minä olen ollut vasen jalka, syytetty sanoi.

Mies kiistää syytteen

Poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä on kyse Helsingin poliisin tietolähdetoiminnassa ilmenneistä epäselvyyksistä. Aarnion johtama huumepoliisi tyhjensi tietolähteet rekisteristä viime vuosikymmenen lopulla, eikä laitoksella merkitty lähteitä rekisteriin vuosiin. Syyttäjän mukaan lähteet olisi pitänyt asetusten ja määräysten mukaan rekisteröidä.

Tiistaina oikeudessa kuultu mies toimi syytteen tekoaikana 2008–2013 Helsingin huumepoliisissa Aarnion alaisuudessa järjestelmällisen tietolähdetoiminnan valvojana. Syyttäjän mukaan miehen toiminnan takia tietolähdetoiminnan valvonta vaikeutui.

Syytettynä on kaikkiaan kahdeksan virkamiestä. Kaikki kiistävät syytteet.