Kotimaa

Syyte: Mies kuristi Jari Pesosen kuoliaaksi autossa – epäillyn naisystävä ajoi puhallusratsiasta läpi ruumis takapenkillä

Julkaistu:

Vuonna 2005 kadonneen Jari Pesosen surmaajan epäillään päässeen läpi poliisin puhallusratsiasta ruumis auton takapenkillä.
Vuonna 2005 kadonneen Jari Pesosen, 27, ruumista ei ole vieläkään löydetty, mutta Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa luettiin tiistaina syyte hänen surmaajakseen epäillylle miehelle.

Oikeudenkäynnin myötä julkiseksi tulleesta poliisin esitutkintapöytäkirjasta käy ilmi, mitä Pesosen katoamisillan aikana epäillään tapahtuneen. Ilomantsilaisen nykyään 41-vuotiaan miehen epäillään kuristaneen Pesosen kuoliaaksi autossa, jossa neljän hengen seurue oli matkalla ravintolasta Ilomantsista Joensuuhun 19. elokuuta 2005.

Tapahtumista tienneet eivät puhuneet poliisille vuosiin, koska he pelkäsivät epäiltyä tekijää. Vuonna 2017 aloitetussa henkirikostutkinnassa he kuitenkin kertoivat havainnoistaan ja kokemuksistaan.

Pesosella ja 41-vuotiaalla oli kertomusten mukaan ollut jotain ”länkytystä” keskenään pitkin matkaa. He istuivat autossa takapenkillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuljettajana toiminut nainen oli 41-vuotiaan silloinen avopuoliso. Edessä matkustajan paikalla ollut mies nukahti penkille.

Matkalla Joensuuhun avopuoliso katsoi takapenkille ja näki kertomansa mukaan, että Pesonen oli 41-vuotiaan kuristusotteessa, kasvot sinisinä. Nainen pysäytti auton levikkeelle ja kysyi avomieheltään ”tapoitko sinä sen?”.

Nainen kertoi poliisille, että tässä vaiheessa etupenkin nukkuja havahtui ja kysyi kuka on tapettu. Paniikissa ollut nainen vastasi, että ei mitään, ja mies nukahti uudestaan.

Nainen sanoi avomiehelleen, että heidän pitäisi ajaa poliisilaitokselle, mutta mies uhkasi tappaa hänet, jos hän tekee niin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Minulla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin jatkaa matkaa, nainen kertoi esitutkinnassa.

Matka jatkui kohti Joensuuta. Sortavalankadun risteyksessä ennen keskustaa oli poliisin puhallusratsia. Seurue pysäytettiin ja puhallutettiin. Nainen puhalsi kuitenkin nollan, joten seurue pääsi jatkamaan.

Jari Pesonen oli tuolloin takapenkillä kuolleena.

Puhallutuspartiossa mukana ollut ylikonstaapeli muisteli esitutkinnassa, että neljän tai viiden hengen seurueeseen kuului yksi nainen, muut olivat miehiä. Hän kertoi keskittyneensä kuljettajaan ja tämän ajokuntoon, kyytiläisistä hän teki havaintoja etuviistosta katsoen.

– Jos kuljettajan asiat on kunnossa, eivätkä kyydissä olijat ota kontaktia poliisiin, niin välttämättä kyydissä olijoihin ei kiinnitetä mitään huomiota, ylikonstaapeli kertoi kuulustelussa.

Seurue pääsi perille Joensuuhun, jossa etupenkin nukkuja jätettiin pois kyydistä ravintolan kohdalla. Nainen arveli kuulustelussa, ettei mies edes tajunnut Pesosen kuolleen.


41-vuotias ja avovaimo lähtivät takaisin kohti Ilomantsia. 41-vuotias soitti 33-vuotiaalle ilomantsilaismiehelle ja pyysi tämän ulos.

Mies istahti etupenkille. Kun auto lähti liikkeelle, 41-vuotias kysyi, tietääkö hän jotain autiotilan kaivoa. 33-vuotias pelästyi ja luuli itse joutuvansa kaivoon. Hän ehdotti erästä autiotilaa Hattuvaaran kylässä.

Tässä vaiheessa 41-vuotias kertoi, että takapenkillä on kuollut mies. Matkan aikana 33-vuotiaalle selvisi, että kyse on Jari Pesosesta.

Autiotilalla ruumis kuitenkin kätkettiin kaivon sijasta maakellariin. Poliisi epäilee, että 41-vuotias kävi myöhemmin siirtämässä sen pois ja hävittämässä.

33-vuotias sanoi poliisille, ettei ollut puhunut asiasta kenellekään ennen kuulustelua.

– Tämä asia on kovasti painanut minun mieltäni, en ole kuitenkaan uskaltanut kertoa asiasta kenellekään mitään, 33-vuotias sanoi.

Syytteiden käsittelylle Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa on varattu kolme istuntopäivää. 41-vuotias kiistää syytteen. Häntä kuullaan oikeudessa myöhemmin.