Pohjoisesta käy hyytävä virtaus – kaksi ilmiötä tuo lumisateet ja pakkaset Suomeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pohjoisesta käy hyytävä virtaus – kaksi ilmiötä tuo lumisateet ja pakkaset Suomeen

Lumisateet lisääntyvät pääasiassa Lapissa.

20.11.2018 13:35

Suomen talvi on ollut tähän saakka hyvin vähäluminen. Pian asiat voivat muuttua, sillä Suomeen saapuu kylmää ilmaa jo tällä viikolla ja sää kylmenee varsinkin ensi viikolla.

Luvassa on vähitellen siis myös lunta, ainakin Lappiin. Kesärenkailla ei enää pärjää liikenteessä. Muutoksen taustalla tällä viikolla on kaksi ilmiötä.

– Taustalla ovat Skandinavian yllä oleva korkeapaine ja toisaalta Suomesta itään lymyävä matalapaine. Pakkasta on tällä viikolla varsinkin aamuisin. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologia Ville Siiskonen kertoo.

Mitään paukkupakkasia ei ole silti luvassa.

– Tämä johtaa siihen, että pohjoisesta käy Suomeen kylmä ilmavirtaus. Lämpötilat painuvat nollan tuntumaan ja hieman pakkasen puolelle, hän sanoo.

Tulossa olevat lumisateita saadaan Lapissa.

– Eteläiseen osaan maata lumisateet eivät yllä, vaan lunta tulee lähinnä Pohjois-Lapissa, Siiskonen sanoo.

Ensi viikolla kylmenee

Ensi viikolla on jälleen luvassa muutos. Näin ennustaa Forecan uusin kuukausiennuste.

Foreca kertoo Twitterissä, että lämpötila on tällä viikolla Lapissa paikoin jopa nollan yläpuolella, mutta ensi viikolla sää kylmenee ja etelässäkin on päivällä monin paikoin pakkasta.

Tällä viikolla Suomessa ei ole juurikaan satanut lunta. Pian lumisateet alkavat olla kuukausiennusteen mukaan ensi viikolla enemmän mahdollisia kuin tällä viikolla. Mitään pyryjä ei ole vielä silti luvassa.

– Ensi viikolla eli maanantaista alkaen Suomeen valahtaa kylmää ilmamassaa. Alkuviikosta on siis maan eteläosissakin päivälämpötila -2 – -5 astetta, Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko kertoo.

Forecan kuukausiennuste kertoo, että ensi viikolla voi olla yöllä Pohjois-Lapissa pakkasta lähes 20 astetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?