Kotimaa

Video: poliiseja odotti karmiva näky onnettomuuspaikalla – rattijuoppo oli ajanut mustan Opelinsa suoraan päin pariskuntaa

Julkaistu:

Mäntyharjun onnettomuudessa menehtyi kolme ihmistä. Näky onnettomuuspaikalla oli karmiva.
Itä-Suomen poliisi sai hiljattain valmiiksi esitutkinnan, joka koski Mäntyharjulla heinäkuussa tapahtunutta traagista liikenneonnettomuutta. Julki tullut poliisin esitutkinta-aineisto paljastaa onnettomuuden taustat.
  • Artikkelin yhteydessä olevalla videolla on kooste takaa-ajosta.
Mäntyharjun Mäkitiellä asuva mies huomasi, että hänen naapuritalonsa pihalle oli saapunut yön aikana musta, Opel-merkkinen farmariauto.

– Apumiehen paikalta kömpi tummissa vaatteissa oleva isohko, riskin näköinen mies.

– En tuntenut tätä miestä. Miehellä oli autosta noustessaan viinapullo kädessään. Minusta miehen olemus oli sellaista kömpimistä, että hän näytti päihtyneeltä, mies kertoi poliisikuulusteluissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Autossa ollut mies yritti käynnistää aamun aikana autoa, mutta se ei alkuunsa onnistunut. Puolen päivän tienoilla auton käynnistäminen onnistui. Myöskin Mäkitiellä asuva nainen soitti asiasta hätäkeskukseen.

– Päädyimme (naapurimiehen) kanssa siihen, että minä soitan asiasta hätäkeskukseen.

– Auto sitten lähtikin liikkeelle hetkeä myöhemmin, oikein äänekkäästi kaasuttaen. Soitin uudestaan 112 ja menin samalla pihalle katsomaan, mihin päin auto lähti, nainen sanoi poliisikuulusteluissa.

Autoa kuljetti 47-vuotias suomalaismies. Hän oli ollut poliisin kanssa tekemisissä useita kertoja ja menettänyt ajo-oikeutensa rattijuopumuksen takia. Hän oli myös tapahtumien aikaan tukevassa 3,5 promillen humalassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisit etsivät miehen autoa, ja se löytyi Mäntyharjun keskustasta, Tokmannin pihalta.

– Havaitsimme, että kyseinen Opel lähti vauhdikkaasti liikkeelle ja kääntyi Keskustielle. Heti tässä vaiheessa tuli ilmi, että Opel pyrkii pakenemaan poliisia, miestä takaa-ajamaan lähtenyt poliisi kertoi kuulusteluissa.

Kuski ei noudattanut poliisin antamaa pysähtymismerkkiä, vaan hurjasteli kovalla vauhdilla Kouvolan suuntaan. Mies ajoi ainakin yli 140 kilometrin tuntinopeutta, arvioiden mukaan jopa lähemmäs 200 kilometrin tuntinopeutta.

– Varpasentiellä Opel aiheutti vaaratilanteita meinaten törmätä muihin tiellä liikkuneisiin ajoneuvoihin, poliisi sanoi.

Poliisit menettivät hurjastelijaan näköyhteydenkin, mutta yrittivät pysyä miehen perässä. Sitten poliisikaksikko huomasi edessään valtavan pölypilven kallioleikkauksen kohdalla.


Kävi ilmi, että mies oli törmännyt edessä ajaneen auton perään, minkä jälkeen hän oli ajautunut vastaantulevien kaistalle ja törmännyt vastaan tulleeseen autoon. Onnettomuudessa oli siten osallisena kolme autoa.

Mies kuoli, samaten vastaan tulleessa autossa ollut pariskunta.

– Epäilty, eli Opelin kuski, oli Opelin konepellillä ja hän oli aivan eloton ja totesinkin hänet välittömästi menehtyneeksi, miestä takaa ajanut poliisi sanoi.

Autossa, jonka perään mies ensin törmäsi, oli nainen ja hänen pojanpoikansa. He välttyivät pahoilta vammoilta.


– Autoni lensi ympäri monta kertaa ja päätyi ojaan. Ennen törmäystä en havainnut mitään kummallista. Kaikki kävi todella nopeasti, enkä muista tapahtumia törmäyksen jälkeen onnettomuuspaikalta, nainen sanoi poliiseille.

Miestä takaa ajanut poliisipartio katkaisi liikenteen, ja toinen poliiseista ryhtyi sammuttamaan paenneen miehen autoa, joka oli syttynyt tuleen. Näky onnettomuuspaikalla oli karmiva. Kaikki kolme autoa tuhoutuivat.


Miestä epäiltiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Koska mies on kuollut, asia ei etene syyttäjälle syyteharkintaan, eikä siten myöskään tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Korjattu kello 11.50. Ingressissä mainittiin virheellisesti, että onnettomuudessa olisi kuollut kaksi ihmistä. Todellisuudessa onnettomuudessa kuoli kolme ihmistä.