Miksi veteraanijärjestöt eivät jaa omaisuuttaan veteraaneille? Järjestöpomo turhautui: jokainen saisi 49 euroa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Miksi veteraani­järjestöt eivät jaa omaisuuttaan veteraaneille? Järjestö­pomo turhautui: jokainen saisi 49 euroa

Suomessa istuu sitkeässä harhaluulo, että sotaveteraanijärjestöillä on jättiomaisuus, jolla kaikki veteraanit eläisivät loppuelämänsä mukavasti.

Kunniamerkkejä yleisössä kansallisen veteraanipäivänä Oulussa keskiviikkona 27. huhtikuuta 2016.

20.11.2018 11:04

Sotiemme veteraanit ry:n Varsinais-Suomen keräyspiirin piiripäällikkö Osmo Suominen on kyllästynyt keskusteluun siitä, miksi veteraanijärjestöt eivät maksa veteraanien hoitoa ja toimeentuloa.

– Veteraanijärjestöt eivät voi ottaa hoito- ja toimeentulovastuuta kenestäkään. Ei meillä ole sellaisia varoja. Tämä on taas tämä iänikuinen varallisuuskeskustelu.

– Meidän kaikkien taseet ja varallisuudet ovat julkisia, ja ne kaikki löytyvät netistä.

Liittojen tekemistä laskelmista selviää, että jos esimerkiksi Sotaveteraaniliitto olisi lopettanut toimintansa 31.12.2017 ja jakanut varansa tasan jäsenveteraaniensa kesken, kukin jäsen olisi saanut 49 euroa. Liiton avustustoiminnassa ovat mukana myös veteraanien puolisot ja lesket, ja heidät mukaan lukien rahaa olisi saatu 24 euroa jokaiselle.

– Ei siinä paljon avusteta, Suominen sanoo ja huokaisee.

Suominen kertoo, että harhaluulo veteraanijärjestöjen hurjista omaisuuksista istuu tiukassa.

– Silloin aikoinaan oli sellainen kohu-uutinen, josta tämä harhaluulo alkoi, mutta sillä ei ollut mitään todellisuuspohjaa, Suominen manaa.

Ilta-Sanomat kertoi maanantaina ja tiistaina, että monissa kunnissa veteraaneille tarkoitetut rahat ovat lopussa. Valtio päättää lisämäärärahojen myöntämisestä viimeistään joulukuun alussa, todennäköisesti jo aiemmin.

Kuntien määrärahojen loppuminen on ikävä tilanne, Suominen sanoo. Hänen mielestään Loimaan kaupungin olisi pitänyt paikata tilannetta siihen asti, kunnes lisämäärärahaa saadaan.

– Esimerkiksi Turun kaupunki paikkasi vastaavan tilanteen viime vuonna käyttämällä omaa rahaansa siihen saakka, että valtion rahat tulivat. Loimaalla olisi pitänyt menetellä samalla tavalla.

– Kaaliini ei mene se, että joku sanoo, ettei tähän ole varauduttu. Asia on ollut niin monta vuotta tapetilla.

Suominen ihmettelee sitäkin, miksei lisätalousarvio ole vielä valmistunut.

– Hitaita ovat herrojen kiireet. Tämähän on poikkeuksellisen myöhään tänä vuonna, mutta en tiedä, miksi, Suominen pohtii.

– Tämä on kiusallinen tilanne ja tämä tuntuu erittäin pahalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?