Ex-kansanedustaja Kärnä Kittilä-käräjillä: Erikoinen puhelin­soitto sai hämmästymään

Julkaistu:

Kittilän kuntapäättäjien virkarikoskäräjillä kuultiin iltapäivällä keskustan entistä kansanedustajaa Mikko Kärnää, joka toimi aiemmin Enontekiön kunnanjohtajana.
Kärnä kertoi oikeudessa puhelusta, jossa hänen näkemyksensä mukaan yritettiin löytää syitä kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiselle. Soittaja Veli-Matti Junnola oli puheenjohtajana tilapäisessä valiokunnassa, joka selvitti Mäkelän asemaa.

– Minulle tuli vahva käsitys, että minun haluttiin kertovan, kuinka yhteistyökyvytön Anna Mäkelä on, Kärnä kertoi oikeudessa.

Oikeudenkäynnin tässä haarassa on kyse kunnanjohtaja Mäkelän saamista potkuista. Potkut tulivat vuonna 2014 sen jälkeen, kun Mäkelä teki tutkintapyynnön Jouni Palosaaren toimista hiihtohissikaupoissa. Korkein hallinto-oikeus on jo todennut potkut laittomiksi, ja nyt käräjillä pohditaan, syyllistyivätkö kuntapäättäjät asiassa virkarikoksiin.

Kärnä sanoi, ettei muista vastaustaan soittajalle, mutta arveli puolustaneensa Mäkelää vahvasti. Hän sanoi arvostaneensa Mäkelää kollegana ja pitäneensä erikoisena, että naapurikunnan kunnanjohtajaan otettiin yhteyttä ilman virallista kuulemista.

Kärnä sanoi ennen oikeudenkäyntiä STT:lle, että Kittilän jupakka on ainutlaatuinen ja paisunut osin tarpeettomasti isoksi.

– Entisenä kunnanjohtajana näen, että jos luottamus kunnanjohtajaan on mennyt, hänet pitää voida erottaa, mutta se pitää tehdä laillisesti ja ilman mitään kommervenkkejä. Tässä ei selkeästi ole toimittu täysin asianmukaisesti, mutta oikeus sitten arvioi, minkä ratkaisun antaa, Kärnä sanoi.

Hillapurkkeja hillasodan esteeksi

Iltapäivällä kuultiin todistajana myös Levin Matkailukeskuksen toimitusjohtajana toiminutta Ari Aspiaa, joka kertoi pitkälti samoista tapahtumista kuin aamupäivällä kuultu SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
Aspian kertomus valotti muun muassa paljon puhuttua kokousta, jossa Rinnettä ja Aspiaa yritettiin heidän mukaansa saada perumaan Jouni Palosaaresta tehty tutkintapyyntö. Kokous oli alkanut leppoisissa merkeissä, kun nyt syytteessä oleva Timo Kurula oli Aspian mukaan ojentanut kaksin käsin pöydän yli hillapurkkeja Rinteelle ja Aspialle.

– Tässä on teille hyvät herrat Lapin hillaa, ettei tästä tulisi hillasotaa, Kurula sanoi Aspian mukaan.

Aspian mukaan loppua kohti Kurulan sävy kävi uhkaavaksi. Rinteelle ja Aspialle kerrottiin, että vähemmistöomistaja Levin Matkailukeskus menettäisi hallituspaikkansa Levi Ski Resortissa, jos Palosaaresta tehtyä tutkintapyyntöä ei vedettäisi pois ja Palosaarta palautettaisi hissiyhtiön johtoon. Rinne ilmoitti, ettei tämä käy, ja myöhemmin Matkailukeskus todella menetti hallituspaikat ja nimittämänsä tilintarkastajan hissiyhtiössä.